szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Száztizenhatodik életévében elhunyt a világ eddigi legidősebb embere, a holland Hendrikje van Andel-Schipper.

A helyi sajtó jelentése szerint a rekorder hölgy északkelet-hollandiai lakóhelyén, egy hoogeveni idősotthonban szenderült jobblétre kedden hajnalban.

A holland asszony a rekordok könyvének nyilvántartása szerint tavaly nyár óta számított a világ legöregebbjének, miután elhunyt az addigi legidősebb, egy Puerto Ricó-i hölgy.

Van Andel-Schipper asszony születésekor valószínűleg kevesen jósoltak ilyen hosszú életet neki, mert koraszülötten, mindössze másfél kilósan jött a világra. Csak 46 évesen ment férjhez, és párját már több mint 45 éve, 1959-ben elvesztette. Ő maga viszont az utolsó pillanatig viszonylag jó egészségben élt, jó emlékezettel rendelkezett, és szemét leszámítva valamennyi szerve jól bírta az öregedést.

A legidősebb asszony már korábban úgy döntött, hogy testét halála után felajánlja a tudomány előrehaladásának segítésére. Elhunyta után ezért maradványait a groningeni egyetemre szállították, ahol egyebek közt az öregedéssel kapcsolatos jelenségeket igyekeznek tanulmányozni rajta.

Henny van Andel-Schipper az amszterdami Ajax labdarúgócsapat egyik leghűségesebb drukkere volt - emlékeztet a holland média. Jóllehet csak 80 éves korában vált a csapat támogatójává, így is 35 évig számított törzsszurkolónak. Andel-Schipper asszony június 29-én ünnepelte 115. születésnapját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karrier

Tippek idősebb kollégák irányítására

A hagyományos vállalati modellekben a munkatársak felkapaszkodnak a munkahelyi grádicson, s a végén valamilyen vezetői beosztásban végzik be pályájukat. Mostanában azonban a teljesítményelvű szervezetekben felkavarodtak a szerepek. Sokszor fiatalok vezetnek idősebbeket, de a generációs szakadékot nem mindig könnyű áthidalni – olvasható a DBM tanácsadócég egyik elemzésében.

MTI Világ

Az oltás nem védi meg az időseket az influenzától

Amerikai kutatók szerint az oltás nem védi meg az időskorúakat az influenzától, ezért elsősorban az iskoláskorúakat kellene beoltani, hogy meggátolják a járvány terjedését az oktatási intézményekben.

MTI Világ

Elhunyt a legidősebb japán férfi

Száztíz éves korában elhunyt a legidősebb japán férfi. Sigeta Kohacsi 1895. május 10-én született, Hirosima tartományban élt, és halálát tüdőgyulladás okozta.

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk