szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vadon élő récefajok, illetve a házi kacsa egyedeiben évek óta kimutatható a madárinfluenza H5N1 vírusa. Egy fertőzött, ám egészséges kacsa "trójai falóvá" válhat, amely észrevétlenül hurcolja be a tyúkok közé, illetve az ember környezetébe a potenciálisan veszedelmes új kórokozót.

Az állatok fertőzöttek (azaz vírushordozók) voltak, de nem betegedtek meg. Csak 2002-ben bukkant fel Hongkongban egy olyan vírustörzs, amely kacsákra, tyúkokra és számos más madárfajra nézve halálosnak bizonyult.

A 2002 esztendő vége felé drámai módon megváltozott a helyzet - állítják memphisi kutatók az amerikai tudományos akadémia Proceedings folyóiratában. A háziszárnyasok mellett ugyanis az emberre is igen veszélyesnek bizonyult az új vírustörzs.

Baromfik tömeges leölésével sikerült ugyan Hongkongban úrrá lenni a járványon, ám 2003 végén és 2004 elején a H5N1 vírus újabb ázsiai országokban bukkant fel, Thaiföldtől Vietnamon és Kínán át egészen Dél-Koreáig. A térségben több százmillió szárnyast öltek le a betegség megfékezése érdekében; ennek dacára több mint ötven ember esett áldozatul a vírusnak, amely 2004 második felében Malajziára is átterjedt.

A memphisi kutatók vizsgálatai kiderítették, hogy a H5N1 időközben megváltoztatta a viselkedését. Ez akkor derült ki, amikor házi kacsákat olyan kórokozóval fertőztek meg, amelyet súlyosan beteg, ám a kórt túlélő kacsák szervezetéből izoláltak 2004-ben.

Ez a vírus jóval kevésbé veszélyesnek bizonyult az állatokra nézve. A gyengébb patogenitás velejárójaként viszont a kacsák testéből jóval hosszabb időn át került a szabadba a vírus. Az utódvírusok szinte teljesen ártalmatlannak bizonyultak kacsákra nézve.

Éppen ebben látnak nagy veszélyt az amerikai kutatók. Az állatok ugyanis nem tűnnek betegnek, ennek dacára két-három héten át terjesztik a vírust, elsősorban a légutakon keresztül. Tyúkokra nézve a H5N1 vírus eme új, látszólag veszélytelen változata továbbra is halálos kimenetelű.

A tudósok feltételezik, hogy ez a fajta kórokozó az emberre is nagy veszélyt jelent. Egy fertőzött, ám egészséges kacsa szerintük "trójai falóvá" válhat, amely észrevétlenül hurcolja be a tyúkok közé, illetve az ember környezetébe a potenciálisan veszedelmes új kórokozót. Emiatt a kacsák még inkább a középpontjába kerültek azoknak a megfontolásoknak, miként lehetne bölcs fellépéssel elejét venni egy világméretű járványnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Emberre veszélyes madárinfluenza terjed Oroszországban

A Cseljabinszk környéki madárinfluenza esetekért az a H5N1 vírustörzs felelős, amely korábban Ázsiában mintegy ötven halálos megbetegedést okozott emberek körében is, közölték az orosz polgári védelmi és rendkívüli helyzetek minisztériumában.

MTI Világ

Orosz madárinfluenza: tömeges irtás

Negyven oroszországi településen pusztít a madárinfluenza, további 78 esetében pedig még folyik a szárnyasállományt megtizedelő betegség vírusának pontos azonosítása.

A kínai vakcinával kezdenek oltani 72 évesnél idősebbeket a vajdasági Óbecsén

A kínai vakcinával kezdenek oltani 72 évesnél idősebbeket a vajdasági Óbecsén

Beiktatása előtt a járvány 400 ezer amerikai halottjára emlékezett Biden

Beiktatása előtt a járvány 400 ezer amerikai halottjára emlékezett Biden

Nem kevesebb, mint hét elnöki „Szörnyeteg” szállította Bidenéket Washingtonban

Nem kevesebb, mint hét elnöki „Szörnyeteg” szállította Bidenéket Washingtonban