szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legfontosabb hírek között számol be szerdán az országos terjesztésű szerbiai sajtó a Kasza József szabadkai házánál történt robbantásról, egy lap kivételével minden újság kész tényként kezeli, hogy a bűncselekmény a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ellen irányult.

A belgrádi és újvidéki szerb nyelvű lapok általában nagy terjedelemben, tárgyilagosan számolnak be arról, hogy kedd hajnalban ismeretlen tettesek kézigránátot robbantottak fel a magyar pártelnök szabadkai házának közelében.
 
Idézik a tettet elítélő nyilatkozatok sokaságát, közjogi méltóságok, politikusok és pártok állásfoglalásait – maga az érintett pártelnök egyetlen lapnak sem kommentálta a történteket -, amelyek mennyiségéből és határozottságából arra lehet következtetni, hogy a robbantást igen komolyan vették a belgrádi politikai vezetők.

A lapok kiemelik azt, hogy Dragan Jocsics szerbiai belügyminiszter azonnal személyesen kereste fel Kasza Józsefet, emiatt felutazott Belgrádból Szabadkára.

Szinte minden újság kész tényként kezeli, hogy a pokolgépes támadás a VMSZ elnöke ellen irányult, a lapcímek általában  Kasza házára dobott kézigránátról” vagy  Kasza családi háza elleni támadásról” szólnak.

A Politika azt írja, hogy noha a detonáció közelebb történt Kasza szomszédjának házához és azt károsította meg, a közvéleményben nincsenek kételyek afelől, hogy a támadás célpontja a VMSZ elnöke volt. A lap szerint a  dobás "pontatlanságából” egyesek arra következtetnek, hogy mozgó járműből dobták ki a kézigránátot.

Csak a legolvasottabb szerbiai napilap, a Vecernje Novosti fogalmaz meg kételyeket, és már írásának címében azzal a feltételezéssel él, hogy  "Nem Kasza volt a célpont”.

Felhívja a figyelmet arra, hogy sem a két rendőrségi közlemény, sem pedig a szabadkai kerületi bíróság közleménye nem tett említést arról, hogy a kézigránátot Kasza családi házára dobták, és egyes hírügynökségek tévesen idézték a hivatalos tájékoztatókat.

A lap megszólaltatja a helyszínelést lebonyolító kerületi vizsgálóbírót, Snezana Lekovicsot, s megjegyzi, hogy a vizsgálóbíró nem is lépett kapcsolatba a pártelnökkel, hanem csak a szomszédos ház lakójával, illetve az ugyancsak szomszédos üzlet magyar tulajdonosával beszélt, mert csak az említett személyek által birtokolt vagy bérelt ingatlanokban keletkezett kár.

Tanulsággal szolgálhatnak a Dnevnik című újvidéki napilap internetes olvasóinak hozzászólásai. Majd minden  csevegő "a vajdasági nemzetiségek közötti viszony megromlásával hozza kapcsolatba az incidenst, ezért a szerb radikálisokat, a  nagyszerb nacionalizmust-sovinizmust és a  jövevényeket” (betelepülteket) teszi felelőssé, illetve a Szerb Radikális Párt betiltását követeli.
 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kasza szerint politikai hajsza folyik ellene

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint politikai hajsza folyik ellene, és az egész magyarságot támadják az igazságszolgáltatási szervek az ellene indított újabb vizsgálatokkal.

Csak másfél évig tervez az új szerb kormánnyal Vucic, aztán új választásokat akar

Csak másfél évig tervez az új szerb kormánnyal Vucic, aztán új választásokat akar

35 eurót kért az ingyenes névváltoztatásért a Wizz Air

35 eurót kért az ingyenes névváltoztatásért a Wizz Air

Maszk nélkül rendelt, ezért rúgták ki a vírusszkeptikus orvost

Maszk nélkül rendelt, ezért rúgták ki a vírusszkeptikus orvost