szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akár nyolcvan napot is igénybe vehet a New Orleanst elárasztó víz leszivattyúzása - közölte pénteken az amerikai hadsereg műszaki alakulatainak egyik parancsnoka. George W. Bush amerikai elnök elégedetlenül nyilatkozott a mentési és segélyezési munkálatokról, miután pénteken felkereste az Egyesült Államok katasztrófa sújtotta déli területeit.

Tekintse meg galériánkat!
© AP
Robert Crear dandártábornok Baton Rouge-i sajtóértekezletén azt mondta, hogy "valahol 36 és 80 nap között van az", ameddig a munka eltart. New Orleans egy hatalmas horpadásba, 2 méterrel a tengerszint alá épült, az északi határán lévő Pontchartrain tó szintje viszont 30 centiméterrel a tengeré fölött van. A várost 13 gyűrűben 560 kilométer hosszúságú gátrendszer védi; ennek két gyűrűjén ütött nagy rést a Katrina hurrikán, s ezért árasztotta el a tó vize a település 80 százalékát. 

Az egyik rést Crear tábornok szerint a levegőből ledobott hatalmas, több mint 1300 kilogramm súlyú homokzsákokkal sikerült lezárni, ám a Pontchartrain szintje ennek ellenére pénteken tovább csökkent, és várhatóan még egy lábnyit apad, mielőtt megállapodik.

Hétezer további katonát vezénylenek a következő 72 órában a Katrina hurrikán sújtotta térségbe - jelentette be szombaton George Bush. "A helyzet óráról-órára javul. A feladat nagysága azonban több erőforrást igényel. Amerikában mi nem hagyjuk magunkra állampolgárainkat a szükség órájában" - hangoztatta George Bush szokásos heti rádióbeszédében. Az amerikai elnök közölte, hogy négyezer katona már a térségben van és további hétezret a következő 72 órában vezényelnek a Mexikói-öböl térségébe az ország különböző támaszpontjairól.

A Katrina hurrikán pusztítását elszenvedett Alabamában, Mississippiben és Louisianában tett egész napos szemleútja után George W. Bush amerikai kijelentette, hogy a katasztrófára adott válasszal elégedett, az eredményekkel viszont nem. Elutasította ugyanakkor azt a felvetést, hogy az Egyesült Államok nem képes a kétfrontos harcra, azaz nem tud egyszerre háborút viselni Irakban, és megbirkózni a természeti csapás következményeivel. "Mindkettőt elvégezzük. Van elegendő erőforrásunk ahhoz, hogy mindkettőt megtegyük" - mondta, s megígérte, hogy lecsapnak a pusztítás nyomán aktívabbá vált bűnözőkre és erőszakoskodókra, élelmet és gyógyszert juttatnak a szűkölködőknek és heteken belül helyreállítják a Mexikói-öböl partján lévő államokban az áramszolgáltatást, amelynek hiánya jelenleg milliókat sújt.

Az elnök kezdi felfogni a helyzetet - mondta a Bush-látogatás kapcsán Mary Landrieu, a víz alatt álló New Orleans államának, Louisianának demokrata párti szenátora. Trent Lott, Mississippi republikánus szenátora szerint "az elnök szemmel láthatóan megdöbbent attól, amit látott".

Horrorisztikus jelenetek a nyomorúságos menhelyen (Oldaltörés)

Gyilkosságról, erőszakról, éhezésről és hatósági tétovázásról számoltak be azok az emberek, akik a Katrina hurrikán elől nem akartak vagy nem tudtak elmenekülni, hanem ottmaradtak az egyesült állmokbeli New Orleansban. A katasztrófa menekültjeinek kialakított óvóhelyet, a város konferencia központját kívülről katonák őrzik, de belül, ahol hétfő óta emberek ezrei aludtak, a rendnek nyoma sincs, a halál és a rothadás szaga lengi be az épületet.

A 42 éves Leroy Fouchea pénteken több mint egy órát várakozott a nagy forróságban arra, hogy megkapja napi élelmiszeradagját, az első ételt hétfő óta, amit azonnal egy beteg társának adott át. A férfi az újságíróknak megmutatta azoknak - egy mozgássérültnek, egy fiatalembernek és két csecsemőnek - a holttestét, akik az elmúlt órákban haltak meg a menhelyen. Egy külön halottasházat rendeztek be egy nagy teremben, ahol nem érezhető annyira a perzselő hőség. Itt haltak meg, élelemre várva, Amerikában - mondta. Embereket hagytak meghalni csak azért, mert szegények voltak, és mert az evakuálási erőfeszítéseket a hatóságok a francia negyedre összpontosították. Tették ezt azért, mert ott van a pénz - hangoztatta.

Egy nyolcvanéves, mozgásában korlátozott fehér házaspár arról számolt be, hogy szerda óta semmit se ettek. Egy másik fehér társukkal szinte az egyetlenek a csak fekete bőrűek lakta menhelyen. - A feketék gyűlölnek minket - mondták, hozzátéve, hogy négy fekete bőrű előzőleg halálosan megfenyegette őket, csak azért mert a hatóságok buszt akartak küldeni értük.

Más túlélők horrorba illő nemi erőszakról és gyilkosságokról számoltak be. Péntek reggel eltűnt szülei mellől egy 14 éves kislány a konferencia központban. Megerőszakolták és meggyilkolták őt. Egy másik gyermeket, egy hétéves fiúcskát úgyszintén megerőszakolva, meggyilkolva találtak meg egy hűtőszekrénybe zárva. Sokan azt kérték számon a hatóságoktól, hogy miért nem tettek értük semmit annyi ideig.

Egy hatvanéves, Vietnamot megjárt férfi kijelentette:"nem tud mit mondani George Bush amerikai elnökről, aki nem tétovázott, amikor Irakba akart menni, de most itt Louisianában a honfitársai érdekében, csak a száját jártatta." Egy fiatalember arról beszélt, hogy nem marad tovább a menhelyen, amely olyan mint egy börtön. Van itt gyilkos, erőszakos nemi közösülő, tolvaj, van itt mindenfajta bűnöző - tette hozzá.

Súlyos környezeti ártalmat is okozott a Katrina hurrikán (Oldaltörés)

Amerikai ökológusok és környezetvédelmi szakemberek szerint a Katrina hurrikán nagyon súlyos környezeti ártalmat is okozott, amely hosszú távon fogja éreztetni hatását New Orleansben és Louisiana állam más városaiban.

A déli metropoliszt elborító vízben nagyon sok mérgező vegyi anyag található a szakértők szerint, akik felhívták rá a figyelmet, hogy csak New Orleans és az állam fővárosa, Baton Rouge között 140 olajvegyipari üzem található. A hurrikán nagy kárt tett az olajkitermelő berendezésekben és a csővezetékekben, s hogy mennyi káros anyag szabadult el, azt csak azután lehet megbecsülni, hogy a természeti csapástól sújtott vállalatok felmérik veszteségeiket - mondta Greg Stown, a Louisianai Egyetem tanára. Stown szerint a New Orleanst és más településeket elborító víz sok nehézfémet, olajszármazékot, növényvédőszert, műtrágyát tartalmaz, amelyek erősen mérgező környezetet teremtenek. Ahhoz, hogy a katasztrófasújtotta vidéket megtisztítsák a káros anyagoktól, a szakemberek szerint évtizedek kellenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

New Orleans nagy részében nincs áram, beázik a Superdome

A Katrina közeledtével helyi idő szerint hétfőn reggel New Orleans nagy részén megszakadt az áramszolgáltatás, a hurrikán viharos erejű előszelei háztetőket téptek le, és a tízezer embernek menedéket nyújtó híres sportstadion, a Superdome tetején is két lyuk tátong a legfrissebb jelentések szerint.

MTI Világ

Száz magyar rekedhetett New Orleansban

Mintegy száz magyar állampolgár rekedhetett New Orleansban és környékén Gergatz István New Orleans-i tiszteletbeli magyar konzul szerint - közölte Simonyi András washingtoni magyar nagykövet. Mindeközben a mentőalakulatok az eddig legköltségesebb mentési művelet keretében versenyt futnak az idővel a túlélők kimentéséért. A biztosítótársaságok becslése szerint a Katrina hurrikán 9 - 25 milliárd dollár értékű károkat okozhatott.

MTI Itthon

New Orleans: három magyart még keresnek

Batiz András kormányszóvivő ismertetése szerint összesen kilenc ideiglenesen kint tartózkodó magyar volt a városban, hárman közülük már jelentkeztek a családjuknál, három ember kimentése folyamatban van, hárman pedig egyelőre nincsenek meg.

MTI Világ

Félelem és reszketés New Orleansban

Anarchiába fulladt a mentés és az evakuálás az árvíz dúlta New Orleansban, ahol a fékevesztett tömeg üzleteket fosztogat, a banditák autókat rabolnak, a vízben holtestek lebegnek és a mentést végző helikopterekre és rendfenntartókra is tüzet nyitottak fegyveres randalírozók.

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket

Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is

Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan