szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Amnesty International (AI) szerint több ország arra készül, megakadályozza a szeptember közepi, New York-i ENSZ csúcson az emberi jogokkal kapcsolatos határozatokat. Az AI által említett országok között van Fehéroroszország, Oroszország, Venezuela, Vietnám, Szíria és az bizonyos kérdésekben az Egyesült Államok.

New Yorkban szept. 14-16-án lesz a világtörténelem eddigi legnagyobb politikai csúcstalálkozója - ismerteti az AI közleménye. Az ott kiadandó nyilatkozat szövegének előkészítése során kiderült, hogy néhány ország gyengíteni próbálja az emberi jogi határozatok szövegét. Elsősorban a szegénységellenes, illetve a népirtások megelőzésére szolgáló intézkedések kerültek veszélybe.

Az  jelenlegi tervezet szerint új emberi jogi tanács jönne létre, amely minden eddiginél nagyobb jogosítványokkal rendelkezne, egész évben ülésezhetne, újravizsgálhatná a világ minden országának emberi jogi helyzetét. Ennek létrejöttét Venezuela, Mianmar, Türkmenisztán, Pakisztán, Fehéroroszország, Vietnám és Szíria akarja megakadályozni.

A tervezet a népirtás elkerülésével kapcsolatban jelenleg beavatkozási kötelezettségvállalást tartalmaz, arra az esetre, ha az adott kormány nem akarja vagy nem tudja megvédeni polgárait. Ezt próbálja kiiktatni India, Egyiptom, Algéria, Pakisztán, Venezuela, Kuba, Irán, Szíria és Oroszország.

Az Egyesült Államok is gyengíteni próbálja ezt a pontot: a támogatással kapcsolatos „kötelezettség” kifejezést a „morális felelőség” formulával kívánja helyettesíteni.

Az Egyesült Államok további módosításokat is szeretne végrehajtani a tervezeten: elsősorban a kézifegyver-kereskedelem ellenőrzésére vonatkozó utalások kihagyását, illetve a szegénységellenes intézkedéscsomag megnyirbálását kívánja elérni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az Amnesty International a női nemi szerv-csonkítás ellen demonstrált

Évente kétmillió nő, illetve fiatal lány nemi szervét csonkítják meg a világon, és a nők szexuális elnyomása nemcsak az afrikai országokban, illetve az iszlám világban, de Európában is előfordul - figyelmeztettek a nemzetközi emberi jogi szervezet aktivistái a Blaha Lujza téren tartott demonstráción.

MTI Világ

Az Amnesty International bírálja Horvátországot

Tíz évvel a horvát hadsereg és rendőrség által végrehajtott Vihar hadművelet után, amelyet szerb polgári személyek elleni bűncselekmények kísértek, a horvát bíróságok még mindig nem szolgáltattak igazságot a háborús és emberiesség elleni bűnök elszenvedőinek - állapítja meg az Amnesty International jelentése.

Itthon

Amnesty: Magyarországon még mindig diszkriminálják a romákat

Az Amnesty International (AI) szerint Magyarországon különösen a rendőrségnél erős a cigányokkal szembeni előítélet, valamint gyakran megsértik a menedékkérők és az elmeszociális otthonokban élők emberi jogait is. Az ORFK szóvivője szerint a rendőrségen nem nagyobb az előítélet, mint a társadalomban.

MTI Világ

Amnesty: Amerika napjaink Gulág-ját működteti

A guantánamói börtöntábor bezárására szólította fel, és ismét globális, titkos fogolytábor-hálózat fenntartásával vádolta meg pénteken az amerikai kormányt az Amnesty International, arra a hírre reagálva, hogy a Pentagon felszámolás helyett bővítené Guantánamót. Az Egyesült Államok ismét abszurdnak nevezte a szervezet vádjait.

Marie Kondóért kiált ez a rumli: felfordulást örökölt Biden Trumptól a Time címlapján

Marie Kondóért kiált ez a rumli: felfordulást örökölt Biden Trumptól a Time címlapján

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Milliárdos adósság és állami apanázs: hogyan fog megélni ezután Donald Trump?

Milliárdos adósság és állami apanázs: hogyan fog megélni ezután Donald Trump?