szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok azt kérte a NATO-tól, vizsgálja meg, tud-e a jelenleginél nagyobb szerepet játszani a Katrina hurrikán pusztításait követően útnak indított európai humanitárius segélyek eljuttatásában - közölte egy szövetségi illetékes Brüsszelben.

A szervezet katonai szakértői már meg is kezdték a kérés tanulmányozását, és a NATO várhatóan már pénteken kedvező választ tud adni az amerikai kérésre, amelyet Victoria Nuland, az Egyesült Államok új NATO-nagykövete fogalmazott meg a szövetség többi 25 tagországa felé.

Washington már a múlt héten kérte európai szövetségeseit, hogy segítsenek a logisztikai feladatok ellátásában, továbbá élelmiszer-utánpótlás küldésében, de ágyakat és takarókat, orvosi és állatorvosi eszközöket is tartalmazott az amerikai lista. A NATO saját katasztrófa-elhárító központjához továbbította a kéréseket, amelyek teljesítésének egyeztetése már folyamatban van. Az európai NATO-tagállamok nagy része a központon keresztül juttatja el segítségét az Egyesült Államokba, de Kanada például négy hajóját is a katasztrófa sújtotta övezetbe küldte. A mostani kérés nyomán a NATO várhatóan gyorsreagálású erejének néhány tengeri szállítóegységét mozgósítja.

Az Európai Bizottság is helyzetjelentést adott arról, mely EU-tagországok milyen típusú segítséget küldtek vagy jeleztek Washingtonnak. Brüsszel egyúttal méltatta azt a széles együttműködést, amelyet az uniós országok tanúsítottak az amerikai kérés nyomán.

Magyarország e szerint a lista szerint három mentőcsoport részvételét jelezte, köztük egy 9 fős, különleges feladatok ellátásra képes csoportét. Ugyancsak magyar részről ötezer dollárnyi jelképes támogatást is összegyűjtöttek az amerikai áldozatok javára. A NATO - ugyancsak az Egyesült Államok javaslatára - várhatóan két csúcstalálkozót tart a következő három évben, egyet jövőre, egyet pedig 2008 első felében. Ezeken minden bizonnyal szóba kerül a szövetség szerepe katasztrófahelyzetekben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

150 milliárd dollárba kerülhet Amerikának a Katrina

Becslések szerint a hurrikán okozta károk felszámolására, az újjáépítésre mintegy 150 milliárd dollárt kell az Egyesült Államoknak fordítania; jelenleg napi kétmilliárd dollár a mentési munkálatok költsége. Mindez alaposan lerontja majd a költségvetés pozícióját.

MTI Gazdaság

A Katrina többe kerül, mint 2001. szeptember 11.

A Katrina hurrikán pusztítása okozta gazdasági károk következményei többszörösen súlyosabbak lesznek a költségvetésre nézve, mint a 2001. szeptember 11-i terrorista merényleteké - legalábbis erre számit Judd Gregg republikánus szenátor, a szenátus költségvetési bizottságának elnöke.

MTI Világ

Az-Zarkávi csoportja örül a Katrina pusztításainak

Az al-Kaida terrorhálózat Abu Muszab az-Zarkávi vezette iraki csoportja egy ellenőrizhetetlen eredetű közleményben kifejezte örömét azok miatt a károk miatt, amelyeket a Katrina hurrikán okozott, és hangoztatta, az Egyesült Államok "összeomlásának kezdetét" látja bennük.

MTI Gazdaság

Lassul az amerikai gazdaság a Katrina miatt

Amerikai gazdasági elemzők szerint a Katrina hurrikán okozta károk miatt az Egyesült Államok gazdasági növekedésének üteme 0,5-0,7 százalékponttal lassulhat az idei év harmadik és negyedik negyedében.

A Szegedi Tudományegyetem rektora: Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás

A Szegedi Tudományegyetem rektora: Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás

Tóta W.: Igazságot Orbán Gáspárnak!

Tóta W.: Igazságot Orbán Gáspárnak!

Rotschild özvegye irányítja továbbra is a család különutas bankját

Rotschild özvegye irányítja továbbra is a család különutas bankját