szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Változatlanul jelentős előnnyel vezet Japánban egy nappal a parlamenti választások előtt a Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő vezette Liberális Demokrata Párt (LDP).

Az Aszahi Simbun című japán napilap szombati számában közölt legfrissebb felmérések szerint az erősebbik kormánypárt 30 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a legerősebb ellenzéki párt, a Demokrata Párt 19 százalékon áll. Ez a különbség a két párt listájának a támogatottságát tükrözi, az egyéni választókerületekben még nagyobb arányban, 36-19-re vezet az LDP.

A japán parlament alsóházába 300 képviselő egyéni választókerületből jut be, további 180-an pedig pártlistáról nyerik el helyüket.

Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő a múlt hónapban oszlatta föl a parlamentet, és írt ki új választásokat, azután, hogy pártja, az LDP több renitens képviselője átszavazott, megakadályozva a japán posta magánkézbe adását előirányzó törvénytervezet elfogadását. A postai szolgáltatások privatizációja, amelyet Koidzumi Dzsunicsiro tíz éve szorgalmaz, a japán miniszterelnök nevéhez fűződő reformelképzelések központi eleme.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Japán nem mondott le az állandó ENSZ BT-tagságról

Japán nem mondott le arról az igényéről, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) állandó tagja legyen, de nem fogja sürgetni a szavazást a világszervezetben a Brazíliával, Németországgal és Indiával közösen benyújtott indítványáról.

Hét nap

JAPÁN BOCSÁNATKÉRÉS

A második világháború során okozott hatalmas károkért és szenvedésekért Tokió "mély sajnálatát és szívből jövő...

MTI Világ

Feloszlatták a japán parlamentet

Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő pártja, a Liberális Demokrata Párt vezetői előtt bejelentette a parlament feloszlatásáról és előrehozott választások kiírásáról szóló döntését, miután a japán szenátus leszavazta a postai privatizációt előirányzó törvényjavaslatát.

MTI Világ

Budapest támogatja Japán BT-tagságát

Magyarország támogatja, hogy Japán az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjává váljon. Arról azonban a későbbi események fényében hoz végleges döntést, hogy társelőterjesztőként álljon-e a Japán, illetve Németország, India és Brazília állandó BT-tagságát szorgalmazó beadvány mellé.

MTI Világ

Japán 60 éve kapitulált

Japán soha többet ne kezdjen háborút – fejezte óhaját ki Akihito japán császár hétfőn Tokióban, abból az alkalomból, hogy Japán 60 évvel ezelőtt döntött amellett: feltétel nélkül leteszi a fegyvert az Egyesült Államok előtt, és ezzel a II. világháború a csendes-óceáni hadszíntéren is befejeződött.

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök