szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ezernél több iraki fogoly szabadon engedését kezdték meg az amerikai katonai hatóságok az Abu Graib börtönből a bagdadi kormány kérésére a muzulmán böjti hónap, a ramadán tiszteletére.

Az első ötszáz foglyot buszokkal szállították el reggel, a többieket a hét folyamán engedik szabadon - közölte az amerikai hadsereg. A ramadán 2005-ben október 3. és november 2. közé esik. Az amerikai kormány tájékoztatása szerint csak olyanokat engednek szabadon, akik nem vétkesek súlyos, erőszakos bűncselekményekben, így pokolgépes merényletben, kínzásban, emberrablásban vagy gyilkosságban. Szabadulhatnak olyanok is, akik elismerték az elkövetett bűncselekményeket, lemondtak az erőszakról, és ígéretet tettek arra, hogy a demokratikus Irak törvénytisztelő állampolgárai lesznek.

A mostani fogolyelengedés, valamint a múlt hónapban végrehajtott hasonló mértékű másik a bagdadi kormánynak azt a törekvését tükrözi, hogy rábírja a lakosságot: vegyen részt az új iraki alkotmányról szóló népszavazáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Elítélték az Abu Graib amerikai börtönőrét

Egy texasi katonai esküdtszék tíz vádpontban találta bűnösnek Charles Graner amerikai katonát, a Bagdad melletti elkövetett fogolykínzások egyik főszereplőjét. A vádpontok között szerepel a foglyok bántalmazására szőtt összeesküvés, kegyetlenkedés, testi sértés, kötelességszegés, az igazságszolgáltatás akadályoztatása és méltatlan magaviselet.

MTI Világ

Tíz évet kapott az Abu Graib őre

Charles Granert, az amerikai hadsereg egykori tiszthelyettesét tíz évi szabadságvesztésre ítélte egy katonai bíróság, mert a vádlott embertelenül bánt a bagdadi Abu Graib börtön foglyaival.

Mennyi oltóanyag érkezett már az országba? Itt megnézheti

Mennyi oltóanyag érkezett már az országba? Itt megnézheti

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Tíz orvos és 50 ápoló távozott a győri kórházból

Tíz orvos és 50 ápoló távozott a győri kórházból