Hivatalosan megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unió és Törökország között. Angol lapértesülés szerint a török tárgyalások elkezdéséért cserében Ausztria kikényszerítette az EU-tól a felvételi tárgyalások elindítását Horvátországgal.

Jack Straw brit külügyminiszter és más uniós hivatalos személyiségek baráti öleléssel fogadták a luxemburgi konferenciaközpontba mosolyogva érkező Abdullah Gül török külügyminisztert. Az EU soros elnöksége nevében a tárgyalásokat hivatalosan megnyitó Straw további katonai és igazságszolgáltatási reformokat és a kurd területek helyzetének javítását sürgette Törökországnál.

"Történelmi pillanat jött el ma, új korszak kezdődik Törökország életében" - mondta Abdullah Gül török külügyminiszter az ankarai repülőtéren. Eközben Luxemburgban Jack Straw, az EU soros elnökségét adó Egyesült Királyság külügyminisztere Európa és az egész nemzetközi közösség történelmi napjáról beszélt.

Ausztria végül "betört", és elfogadta, hogy a csatlakozási tárgyalások végső céljaként Törökország teljes jogú tagságát jelöli ki az EU tárgyalási mandátuma. Abdullah Gül úgy nyilatkozott, az elfogadott szöveg ezt rögzíti, és ennek az opciónak nincs alternatívája.

Jack Straw arra figyelmeztetett, hosszú út áll a felek előtt, mintegy tízéves egyeztetési folyamatra kell számítani, "de ha ennek Törökország bejutása lesz a jutalma, akkor érdemes küzdeni".

A Eurobarometer nyár eleji felmérése szerint az EU polgárok mindössze 36 százaléka támogatja Törökország teljes jogú tagságát. Messze az átlag alatti a támogatottság Ausztriában (szűk 10 százalék), Cipruson (16 százalék), Franciaországban és Németországban (22-22 százalék). A török csatlakozást legtöbben Magyarországon helyeslik (51 százalék), és az átlagnál pozitívabban viszonyulnak hozzá a britek, a portugálok és a spanyolok is (45-43-42 százalék). Az európaiak többségét Törökország mérete, népessége, a szegénység és az iszlám vallás riasztja.

Jack Straw óvott attól, hogy vallásfilozófiai alapon bárki határt akarjon húzni az - ahogy ő fogalmazott - "úgynevezett keresztény örökséget" és az iszlám örökséget hordozó országok közé.

Horvátország is megkezdte EU-csatlakozási tárgyalásait (Oldaltörés)

Törökország után keddre virradó éjszaka Luxemburgban egyik másik EU-tagjelölt, Horvátország is megkezdte uniós csatlakozási tárgyalásait. A megbeszéléseknek eredetileg idén márciusban kellett volna beindulniuk, de az Európai Unió az utolsó pillanatban a halasztás mellett döntött, azt kifogásolva, hogy Zágráb nem teljesíti a tárgyaláskezdés feltételeként megszabott követelményt, a jugoszláviai háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel való teljes körű együttműködést.

A mostani fordulatot a hivatalos indoklás szerint az ezen a téren bekövetkezett változás tette lehetővé. Carla Del Ponte, a hágai testület főügyésze hétfőn délután - korábbi, borúlátó nyilatkozatai után némi meglepetést keltve - Luxemburgban arról számolt be az EU-tagállamok külügyminisztereinek, hogy Zágráb az elmúlt néhány hétben immár teljes mértékben együttműködött a hágai testülettel, s minden tőle telhetőt megtesz a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina horvát tábornok felkutatására, őrizetbe vételére. A külügyminiszterek ezt követően hozzájárulásukat adták a tárgyalások megkezdéséhez, sőt: ezt a szimbolikus jelentőségű eseményt alig néhány órával később meg is tartották.

Olli Rehn úgy fogalmazott, hogy a horvát csatlakozási tárgyalások megkezdése egyben bátorítás, ösztönzés a balkáni térség többi országa számára is. Ugyanakkor figyelmeztetett: az Európai Unió elvárja, hogy Horvátország folytassa teljes körű együttműködését a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Erre Ivo Sanader horvát kormányfő a sajtóértekezleten kötelezettséget is vállalt, s egyben jelezte: országa továbbviszi a reformfolyamatot.

A horvát csatlakozási tárgyalások évekig tartanak majd. Olli Rehn korábban úgy vélekedett, hogy ha minden nagyon jól halad, akkor legkorábban 2009-ben kerülhet sor az ország EU-felvételére.

Brit találgatások (Oldaltörés)

A török EU-felvételi tárgyalások elkezdésének lehetővé tételéért cserébe Ausztria kikényszerítette az EU-tól a felvételi tárgyalások elindítását Horvátországgal is - írta a keddi The Times. A vezető brit napilap szerint az unió a török tárgyalások elkezdésével 50 éves története egyik legnagyobb lépését tette meg, de ezt kétnapi, "folyamatosan az összeomlás szélén járó egyezkedés" előzte meg. A 11. órában létrejött megállapodás viszonzásaként Ausztriának sikerült kicsikarnia, hogy az EU kezdje meg Bécs szoros szövetségesével, Horvátországgal is a felvételi tárgyalásokat, amelyek néhány perccel a török felvételi folyamat kezdete után el is indultak - áll a The Times keddi beszámolójában.

Jack Straw brit külügyminiszter cáfolta, hogy bármiféle kapcsolat lett volna a török és a horvát tárgyaláskezdés között, azaz hogy az osztrákok (akik az elmúlt napokban hangsúlyosan követelték a megbeszélések beindítását Zágrábbal) ezt kapták viszonzásul, amiért feladták ellenvetéseiket a török ügyben.

Del Ponte éppen két hete, a londoni The Daily Telegraphnak nyilatkozva mindazonáltal már nem is elsősorban a horvát kormányt, hanem a vatikáni hierarchiát tette felelőssé Gotovina kézre kerítésének elmaradásáért. A főügyész akkor a legnagyobb brit konzervatív lapnak azt mondta: úgy tudja, hogy Gotovinát egy horvátországi ferences kolostorban bújtatják. Hozzátette: a Vatikán "minden együttműködést elutasít", jóllehet valószínűleg "néhány nap alatt pontosan ki tudná deríteni", hogy a körözött tábornokot a nyolcvan horvát kolostor közül melyikben rejtegetik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Az EP jóváhagyta a török uniós tárgyalások megkezdését

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén jóváhagyta az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdését Törökországgal, de elhalasztotta annak a kiegészítő jegyzőkönyvnek a jóváhagyását, amelyben Ankara nyáron az EU tíz új tagállamára, köztük Magyarországra is kiterjesztette a török-EU-vámuniót.

MTI Világ

Az EU elhalasztotta tárgyalásait Törökországgal

Elhalasztották az európai uniós tagállamok külügyminiszterei a török EU-csatlakozási tárgyalások eredetileg hétfő délután öt órára kitűzött kezdetét, s egyelőre nem tűztek ki új időpontot.

MTI Világ

Elcsúszhat Törökország EU-csatlakozási tárgyalássorozata

Az Európai Unió soros, brit elnöksége hétfőre virradó éjjel felfüggesztette a török csatlakozási tárgyalások megkezdéséről folyó luxemburgi megbeszéléseket, anélkül, hogy a huszonötöknek sikerült volna megállapodásra jutniuk, azaz rávenniük az osztrákokat álláspontjuk megváltoztatására; a tanácskozást délelőtt folytatják.

MTI Világ

Az Európai Unió a török válaszra vár

Ausztria feladta ellenvéleményét a török EU-csatlakozási megbeszélések megkezdéséhez elengedhetetlen tárgyalási keretegyezmény ügyében, és sikerült kompromisszumot találni a ciprusiak fenntartásaival kapcsolatban is.

MTI Világ

Törökország-EU: nem tudtak megállapodni a nagykövetek

Az EU-tagállamok brüsszeli nagyköveteinek nem sikerült megállapodásra jutniuk csütörtöki megbeszélésükön azokról a tárgyalási keretekről, amelyek alapján megkezdődhetnének Törökország EU-csatlakozási tárgyalásai, s így vasárnapra a soros EU-elnök, Nagy-Britannia összehívja a 25-ök rendkívüli külügyminiszteri tanácskozását.

2400 új fotó került elő a Ground Zeróról

2400 új fotó került elő a Ground Zeróról

Karambol miatt torlódik a forgalom az M0-áson

Karambol miatt torlódik a forgalom az M0-áson

Volt, ahol az ablakokon át öntötte el a víz a házakat

Volt, ahol az ablakokon át öntötte el a víz a házakat

A Toy Story 4 az észak-amerikai mozis toplista élén

A Toy Story 4 az észak-amerikai mozis toplista élén

A francia luxus tette naggyá Bill Gates és Jeff Bezos európai üldözőjét

A francia luxus tette naggyá Bill Gates és Jeff Bezos európai üldözőjét

Leszállítottak 18 brit férfit egy izraeli repülőről, mert az egyikük bombával fenyegetőzött

Leszállítottak 18 brit férfit egy izraeli repülőről, mert az egyikük bombával fenyegetőzött