szerző:
MTI/hvg.hu

Ezerháromszáz gépkocsit gyújtottak fel Franciaország-szerte vasárnapra virradóra a Párizs környéki szegény, főleg fiatal bevándorlók lakta külvárosokban kitört zavargások tizedik éjszakáján, miközben az erőszak már a francia fővárost is elérte. Egy Molotov-koktélokat gyártó üzemet is felfedeztek a hatóságok. Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) magyar festőművésznek, az op-art szülőatyjának egykori műterme leégett.

Harminc személyt vettek őrizetbe vasárnapra virradóra Párizsban a zavargások és a gyújtogatások nyomán - közölte a francia főváros rendőr-főkapitánysága. A harminc őrizetes közül 11-et tetten értek, amint gyújtóeszközöket készítettek. Párizsban összesen 32 gépkocsi esett a tűz martalékául.

Közben a Párizs környéki Evry-ben a hatóságok felfedeztek egy Molotov-koktélokat gyártó üzemet, ahol 150 bevetésre kész benzines palackot foglaltak le. A helyszínen tíz kiskorút állítottak elő.

Megszólal egy érintett
Az utcai gerillaharc két gyerek tragikus halála miatt Clichy-sous-Bois-ban lángolt fel először. A hvg.hu a történésekről és az okokról kérdezte Hegedűs Tamást, az áldozatok tanárát. Olvassa el interjúnkat!

A rendőrség szerint eddig 312 személyt vettek őrizetbe. Az erőszakos cselekmények kitörése óta a mostani volt a legriasztóbb mérleg mind a pusztítások mérete, mind az őrizetbe vételek terén.

A tönkretett gépjárművek közül 554-et a párizsi körzeten kívül gyújtottak fel, ami bizonyítja, hogy az erőszak milyen mértékben terjedt át a vidéki városokra. Több gépkocsit gyújtottak fel Párizs központjában, első ízben a zavargások kitörése óta. A tüntetők Molotov-koktélokat robbantottak a forgalmas Place de la République mellett és a régi zsidónegyed, a Marais közelében is. A France-Info rádió szerint a Párizstól északra fekvő Drancy-ban két 14 éves kamaszt adtak át a helyi lakosok a rendőrségnek, mielőtt gyújtogatni kezdtek volna.

A rendőrség hét helikoptert is bevetett a megmozdulások megfékezésére és újabb 2300 rendőrt mozgósítottak az érintett körzetekben.

Összecsapások voltak Nantes-ban, Rennes-ben, Toulouse-ban, Lyonban, Lille-ben és Strasbourg-ban is. Hét rendőr megsebesült a dél-franciaországi Pau városában. A normandiai Évreux-ben is több sebesültje volt a hatóságok és a baseball-ütőkkel felfegyverzett fiatalok összecsapásainak, miközben súlyosan megrongáltak egy nagyáruházat, egy postahivatalt és két iskolát. Gyújtogatásokról érkezett jelentés még olyan, korábban különösen nyugodtnak tartott városokból is, mint Avignon, Nizza és Cannes.

Nézze meg képeinket!
© AP
A zavargásokat két Clichy-sous-Bois-ban élő fiatal bevándorló halála indította el, akiket egy betörés után a rendőrök elől menekülve egy trafóházban ért végzetes áramütés.

Az események súlyosbodásával egyre többen, tüntetők és baloldali politikusok egyaránt követelik Nicolas Sarkozy belügyminiszter lemondását, aki szombaton a rendkívüli kormányülés után úgy nyilatkozott, hogy a Villepin-kabinet felsorakozott mellé a rend helyreállítására. Ugyanakkor Dalil Boubakeur, a párizsi mecset rektora, a legmagasabb franciaországi iszlám méltóság bocsánatkérést követelt a minisztertől, aki "csőcseléknek" nevezte a külvárosok népét. A 2007-es elnökválasztásokra pályázó Sarkozy e kijelentése a kormányon belül is erős nemtetszést váltott ki. A belügyminiszter a vasárnap hajnali órákban a Párizstól délre fekvő Essone-ba látogatott, ahol szombaton késő este két iskola és egy óvoda épületét gyújtották fel.

A francia rendőrség országos szóvivője szerint nincs szó az egyes területek között összehangolt gyújtogatásokról, de azt elismerte, hogy bandák rendszeresen érintkeznek egymással mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül.


Francia intifáda? (Oldaltörés)

"Francia intifáda" címmel jelent meg vasárnap a Maariv című izraeli napilap vezércikke a már az egész országra kiterjedt zavargásokról. "Franciaország kezdi megfizetni annak árát, hogy elhanyagolta a muzulmán bevándorlókat" - állapította meg a Maariv kommentátora, aki szerint az iszlám közösség tiltakozó akciói kiterjedhetnek Nyugat-Európa más országaira is, mert Svédországban, Hollandiában és Dániában még égetőbb a helyzet.

"Nem minden muzulmán erőszakos, de a jelenlegi erőszakhullám az ő számlájukra írható" - írta Ben-Dror Jemini, és felhívja a figyelmet arra, hogy az Európába bevándorolt muzulmánok integrációja annak függvénye, hogy "kulturálisan mennyi ellenállás tanúsítanak a változásokkal szemben."

Leégett Vasarely egykori műterme is

Leégett Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) magyar festőművésznek, az op-art szülőatyjának egykori műterme a francia fővároshoz közeli Annet-sur-Marne-ban - közölte szombaton a francia csendőrség.
 
A kocka alakú, kétemeletes épületet gyújtogatás okozta tűz pusztította el, a gyújtogatók kiléte egyelőre nem ismert. A ház közvetlen szomszédságában álló melléképület, amelyben Vasarely néhány festménye is található, sértetlen maradt.
 
A világhírű festő, aki 1908-ban Pécsett született, hosszú időn át lakott és dolgozott a most leégett házban. Az utóbbi időben az épületet lekapcsolták a villanyhálózatról, és meghirdették eladásra.

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Közel 900 gépkocsit gyújtottak fel Franciaországban

Közel 900 gépkocsit gyújtottak fel garázdálkodó fiatalok Franciaországban szombatra virradóan; a kilenc napja tartó zavargásoknak ez eddig a legsúlyosabb mérlege, 253 embert állítottak elő, a francia kormány válságtanácskozást tartott.

Világ

„A francia egyenlőség csak papíron létezik”

Kilenc napja kezdődtek a zavargások Párizs elővárosaiban, amelyek már az ország távolabbi pontjaira is átterjedtek. Az utcai gerillaharc két gyerek tragikus halála miatt Clichy-sous-Bois-ban lángolt fel először. A hvg.hu a történésekről és az okokról kérdezte Hegedűs Tamást, az áldozatok tanárát.

Az állat- és növényfajok egyharmada eltűnhet 50 éven belül

Az állat- és növényfajok egyharmada eltűnhet 50 éven belül

Hadházy: Churchill vagy Chamberlain?

Hadházy: Churchill vagy Chamberlain?

Az év első játékát nem lesz nehéz elfelejteni

Az év első játékát nem lesz nehéz elfelejteni

Távozik az Operettszínház ügyvezető igazgatója

Távozik az Operettszínház ügyvezető igazgatója

Fedőneve: állambiztonság. A titkosszolgálatok irányítása 1990 után is a régi kezekben maradt

Fedőneve: állambiztonság. A titkosszolgálatok irányítása 1990 után is a régi kezekben maradt

Megvan Macron jelöltje a párizsi polgármesteri posztra

Megvan Macron jelöltje a párizsi polgármesteri posztra