szerző:
MTI

Bírák megvesztegetése miatt öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Cesare Previti volt olasz védelmi minisztert, Silvio Berlusconi miniszterelnök bizalmasát pénteken a milánói fellebbviteli bíróság.

A bíróság helybenhagyta az első fokon született ítéletet, amely még 2003 novemberében született. Az ügyészek súlyosbításért fellebbeztek, hét év szabadságvesztés kiszabását kérték a 71 éves vádlottra.

Attilio Pacifico ügyvéd, Previti barátja négy év börtönt kapott, míg a 434 ezer dollár kenőpénzt elfogadó volt római bíró, Renato Squillante büntetését nyolc évről hét évre mérsékelték. 

A fellebbviteli bíróság véleménye szerint Previti - a Berlusconi-birodalom jogtanácsosaként - 1991-ben kenőpénzt adott egyes római bíráknak, hogy a miniszterelnök családja által irányított holding, a Fininvest javára döntsenek a SME élelmiszeripari cég felvásárlásával összefüggő különböző peres ügyekben. Az ügyben tavaly decemberben a milánói bíróság felmentette Silvio Berlusconi kormányfőt a vesztegetés vádja alól, illetve részben elévültnek minősítette a felrótt cselekményeket.

Previti védői felháborodottan fogadták a pénteki ítéletet. "A bíróság határozata igazságtalan és nevetséges. Ismételten azt bizonyítja, hogy Previti már több mint tíz éve a milánói igazságszolgáltatás politikai indítékú üldözési kampányának áldozata" - kommentálta a bíróság döntését Giorgio Perroni ügyvéd.

Berlusconi egykori jobbkeze, a Hajrá Olaszország (Forza Italia) parlamenti képviselője a római semmitőszékhez, a harmadik és az olasz büntetőjogban egyben utolsó fórumhoz fellebbez az ítélet ellen. 

Amikor még Berlusconiék-nak sem sikerül 
Ha érdeklik Önt a Previti-ügy előzményei, kattintson ide!
Previtit, Berlusconi 1994-es kormányának védelmi miniszterét egy hasonló megvesztegetési perben első fokon 11 évre ítélték, amit májusban hét esztendőre enyhítettek, miután az egyik csalási ügyben nem találták bizonyítottnak a vádat. A parlamenti képviselő ebben az ügyben is további fellebbezést nyújtott be.

Az olasz kormányfő az utolsó percig megpróbált segíteni abban, hogy Previtit felmentsék. Hosszú időn át hadakozott az ellenzékkel egy olyan törvényért, amely számos bűncselekmény - többek között vesztegetés - esetén csaknem felére rövidíti az elévülési időt. A Previti-mentőnek is emlegetett törvényt alig néhány napja fogadta el a római szenátus. Berlusconi egyik koalíciós partnere azonban kikényszerítette a törvényjavaslat egyes passzusainak módosítását, emiatt a törvény mostani megfogalmazásában nem alkalmazható már folyamatban lévő ügyekre, így Previti sem élvezheti előnyeit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

"Lebuzizta" az EU-t Berlusconi minisztere

Az olasz kormány egy újabb tagja kavart vihart azzal, hogy a homoszexuálisok uralmáról beszélt az Európai Unióban, ráadásul egy nagyon vulgáris kifejezést használt.

MTI Világ

Szerdán benyújtja lemondását Berlusconi

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szerdán benyújtja lemondását Carlo Azeglio Ciampi államfőnek. Az erre, illetve a teljesen új kormány alakítására irányuló szándékát szerdán maga a kormányfő is megerősítette.

Világ

Berlusconi bocsánatot kér a zsidó közösségtől

Silvio Berlusconi olasz kormányfő azon múlt heti kijelentése miatt követi meg a zsidó közösséget, amelyben úgy próbálta beállítani Benito Mussolini egykori fasiszta diktátort, mint jóakaratú embert, akinek nem tapad vér a kezéhez. A zsidó közösség szerint az egész néptől bocsánatot kellene kérnie.

MTI Világ

Berlusconi szerint Adriano Celentano utazik rá

Az olasz miniszterelnök személye és kormánya elleni támadásnak nevezte az állami tv-csatornán indított Adrian Celentano-műsort. Szerinte a szerinte baloldali kézben lévő média évek óta igyekszik nevetségessé tenni őt.

Világ

Folytatódhat a vizsgálat Berlusconi adócsalási ügyében

Az olasz szenátus kedd esti döntése alapján az illetékes ügyészek folytathatják a Silvio Berlusconi miniszterelnök elleni adócsalási vizsgálatot, jelentette szerdán az EU Observer. A vizsgálatot korábban leállító Roberto Castelli igazságügyi miniszter ellen bizalmatlansági szavazást tartott a szenátus.

Világ

Berlusconi "zajos" bemutatkozásán a külkapcsolatok javítását ígérte az Európai Parlamentben

Az Európai Unió külkapcsolatainak erősítését és a nagy transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztését állította a második félévi olasz elnökség törekvéseinek középpontjába az EU soros elnökségét betöltő Olaszország miniszterelnöke, Silvio Berlusconi szerdán az Európai Parlamentben. Az ülésen az olasz kormányfő élesen összekülönbözött egy őt bíráló német képviselővel.

Hét nap

BERLUSCONI VERESÉGE

Megsemmisítő vereséget szenvedett a Silvio Berlusconi vezette jobbközép kormánykoalíció a vasárnap és hétfőn rendezett...

Világ

Putyin és Berlusconi örül Bush győzelmének

Az orosz államfő és az olasz miniszterelnök szerint George Bush újraválasztása segítheti hazájuk együttműködését az Egyesült Államokkal, és szoros együttműködést határoztak el a terrorizmus elleni harcban.

Világ

Amikor még Berlusconiéknak sem sikerül

Cesare Previtit, Berlusconi olasz kormányfő cége, a Fininvest holding egykori jogtanácsosát, az 1994-es Berlusconi-kormány védelmi miniszterét az ellene folyó megvesztegetési perben első fokon öt év börtönre ítélték.

MTI Világ

Berlusconit újra felmentették

A milánói bíróság felmentette Silvio Berlusconi olasz kormányfőt a vesztegetés vádjai alól, az úgynevezett SME-perben pedig részben elévültnek minősítette a felrótt cselekményeket.

Világ

Olaszország: Berlusconinak kedvez a szenátus által elfogadott törvényjavaslat

Az olasz szenátus szerdán elfogadta azt az alkotmányos törvénymódosítást, amelynek értelmében az öt legmagasabb közjogi méltóság ellen folyó pereket fel kell függeszteni arra az időtartamra, amíg e személyek betöltik hivatalukat. Az ellenzék szerint a törvényjavaslat a korrupcióval vádolt Silvio Berlusconi miniszterelnök megmentésére szolgál.

Világ

Felfüggesztették a Berlusconi jogásza ellen folyó pert

Az olasz fellebbviteli bíróság leállította Cesare Previtinek - Berlusconi jogászának – Milánóban, az úgynevezett SME-ügyben folyó vesztegetési perét, hogy a tárgyalást Bresciába helyezzék át. Az áthelyezés a per elévülésig tartó elhúzódását is jelentheti.

MTI Világ

Kibékült támadójával Berlusconi

Nem jelenti fel szilveszteri merénylőjét Silvio Berlusconi olasz kormányfő, aki megbékélt keddi telefonbeszélgetése során azzal a mantovai kőművessel, aki az óév utolsó napján fotósállványával könnyebb sérülést okozott az olasz politikusnak a jobb füle tövénél.

Rod Stewart először beszélt a prosztatarákjáról

Rod Stewart először beszélt a prosztatarákjáról

Újabb zöld rendszámos Mercedes: itt a plugin hibrid GLC 300e

Újabb zöld rendszámos Mercedes: itt a plugin hibrid GLC 300e

Életveszélyesen megkéseltek egy férfit Tápióságon

Életveszélyesen megkéseltek egy férfit Tápióságon

Berki feljelentette Puzsért, miután Puzsér feljelentette Berkit

Berki feljelentette Puzsért, miután Puzsér feljelentette Berkit

Már a Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat

Már a Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat

Íme a részletes videó a Google még be sem jelentett új telefonjáról

Íme a részletes videó a Google még be sem jelentett új telefonjáról