szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament várhatóan jóváhagyja a 25 tagország energetikai miniszterének azt a kissé már "felvizezett" közös javaslatát, hogy a háztartások és az ipar energiafelhasználása a következő kilenc évben minimum 9 százalékkal csökkenjen.

A parlament korábban arra hajlott, hogy az Európai Bizottság javaslatát támogassa: a testület 2003-ban –a többször is előforduló áramkimaradások miatt – azt akarta, hogy az egyes tagországok takarékosságra ösztönző intézkedésekkel önkéntes alapon 11,5 százalékkal csökkentsék a villamos áram, a gáz, a fűtőolaj, az üzemanyagok felhasználását. Az energetikai miniszterek azonban az idei év elején 6 százalékra mérsékelték a célszámot, s ebből lett a legutóbbi kompromisszum eredményeképpen 9 százalék. Az Európai Parlament az elkövetkező héten foglalkozik a kérdéssel, s minden valószínűség szerint a 9 százalékos irányszámot fogja jóváhagyni, ami nem kötelező, csupán ajánlott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Napi 18 órás energiakorlátozás Albániában

Szinte megbénult az élet hétfőn Albániában, miután a tiranai kormány az egy évtizede nem látott energiahiány miatt országszerte szigorú áramkorlátozásokat vezetett be.

eurohirek.hu Gazdaság

Vészjelzés a világ energiaéhségéről

A politikailag instabil Közép-Keletnek és Észak-Afrikának kritikus szerep juthat a 2030-ig várhatóan legalább 50 százalékkal növekvő energiaigények kielégítésében. Bár az energiakészletek még elegendők, fogyasztási szokásait az emberiségnek nagy erőkkel és jelentős költséggel kell hatékonyabbá tennie a következő évtizedekben - állítja a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA).

Gazdaság

Energiaár-támogatási feszültségek

Újabb fogyasztói körrel bővíti az energiaár-kompenzációban részesítettek táborát a kormány, csakhogy a kiválasztás szempontjai nem a rászorultsági elvet tükrözik, hanem politikai megfontolásokat.

MTI Világ

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kapta a Nobel-békedíjat

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és a szervezet egyiptomi főigazgatója, kapta idén a Nobel-békedíjat - jelentették be pénteken a norvég fővárosban. Az ENSZ-szervnek és vezetőjének az indoklás szerint az atomfegyverek elterjedése megakadályozása érdekében kifejtett erőfeszítéseiért ítélték oda a magas elismerést 199 jelölt közül.

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját

A kormány állja Kanadában egy SMA-s gyermek kezelési költségeit

A kormány állja Kanadában egy SMA-s gyermek kezelési költségeit

Így zengett Lady Gaga hangja Joe Biden beiktatásán

Így zengett Lady Gaga hangja Joe Biden beiktatásán