szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

A soros EU-elnökség átvétele alkalmából újév napján nyilatkozatot tett közzé Ursula Plassnik. Az osztrák külügyminiszter kiemelt figyelmet szentel majd az osztrákok és valamennyi uniós polgár hétköznapjait érintő legfontosabb kérdéseknek, mint például a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés, az európai szociális modell, és az Unióba vetett bizalom erősítése.

"Európának erős és megbízható globális szereplőnek kell lennie" - véli az osztrák politikusasszony.

Plassnik fontos lépésnek tartja a megegyezést a hétéves pénzügyi perspektíváról, s kifejezte elégedettségét a kutatásra és fejlesztésre, valamint az osztrák parasztok támogatására, vidékfejlesztésre és a határrégióra fordítható többletforrások miatt. Az osztrák elnökség intenzíven együttműködik majd az Európai Parlamenttel annak érdekében, hogy a Tanács döntésével a költségvetésről született egyezség hatályba léphessen.

A külkapcsolatokról szólva Ursula Plassnik a globális együttműködés mellett nagy hangsúlyt helyez a közvetlen szomszédságra: Ausztria a béke, a biztonság és a jólét térségét szeretné létrehozni Kelet-Európában és a mediterrán övezetben. Fontosnak nevezte a Nyugat-Balkán stabilitását és biztonságát, s az Európai Unió ennek érdekében segíti e térség államait a reformok útján. Mint Plassnik fogalmazott: "Nem akarjuk, hogy Olaszország és Görögország között a bizonytalanság és az instabilitás zónája legyen.".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az osztrákoknak havi három korsó sörbe kerül az EU-költégvetés

Az osztrákoknak egyenként és havonta átlagosan három korsó sör árába fog kerülni az EU 2007-2013-as költségvetése, írta az APA hírügynökség hétfőn, annak alapján, hogy Wolfgang Schüssel kancellár korábban azt mondta: Ausztria hozzájárulása fejenként és havi átlagban 9 euró lesz.

Vélemények

Osztrák-magyar közös ülés

Közös osztrák-magyar kormányülés lesz - tudhattuk meg a híradásokból. Nem is kapnám fel a fejemet erre az információra (nemrég volt a román-magyar), ha az osztrák-magyar kapcsolatokat nem lengené körül az a közös állami múlt emlékeiből fennmaradt aura, amely még olyan garantáltan Habsburg-mentes időkben is, mint a Kádár-korszak, a vasfüggöny fölötti összekacsintásra csábította a két ország vezetőit. Volt is, aki új k. u. k. - "Kádár und Kreisky" - időszaknak nevezte a hetvenes éveket.

MTI Gazdaság

Dobogós helyen vagyunk az osztrákoknál

Az Osztrák Statisztikai Hivatal napokban nyilvánosságra hozott II. negyedéves statisztikája szerint az osztrákok összesen 3,18 millió utazáson vettek részt 2005 áprilisa és júniusa között, ebből 1,8 millió utazás (58 százalék) külföldre történt.

MTI Gazdaság

Osztrák-szlovák konzorciumé lehet a pozsonyi reptér

A bécsi repülőteret üzemeltető Flughafen Wien AG, a szlovák Penta befektetési társaság és az osztrák Raiffeisen Bank TwoOne nevezetű konzorciuma tette a legmagasabb ajánlatot a pozsonyi repülőtér privatizációs pályázatán.

Hét nap

OSZTRÁK-MAGYAR KORMÁNYÜLÉS

Kölcsönösen átad egymásnak 5 ezer négyzetméternyi területet Ausztria és Magyarország, amit határfolyóik középvonalának...

30 miliót szórhat ki Budapest a gangok zöldítésére

30 miliót szórhat ki Budapest a gangok zöldítésére

Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos

Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos