szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Védelmébe vette George Bush amerikai elnök vasárnap az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által bírói engedély nélkül végzett lehallgatásokat, egyben elítélte azt a kiszivárogtatást, amelynek eredményeként a közvélemény is értesült a titkos programról.

Bush a Texas szövetségi állambeli San Antonio város katonai kórházában Irakban és Afganisztánban megsebesült amerikai katonákat látogatott meg az új év első napján, s ez alkalomból nyilatkozott újságíróknak.

Bush az amerikai állampolgárok védelmét szolgáló fontos programnak nevezte a lehallgatást, amely szavai szerint korlátozott méretű volt, s mindössze "néhány" olyan telefonszámra terjedt ki, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ismert tagjai hívtak fel külföldről, az Egyesült Államok határain túlról. "Ha valaki az al-Kaidából felhívja magukat, mi szeretnénk tudni, hogy miért" - hangoztatta az elnök.

A The New York Times című amerikai napilap december közepén tárta a nyilvánosság elé a titkos lehallgatási program létezését. Bush december 17-én elismerte, hogy a 2001. szeptemberi terrortámadások után felhatalmazta az NSA-t arra, hogy bírói engedély nélkül telefonokat hallgasson le és beletekintsen az internetes forgalomba. Az ügy nagy botrányt kavart az Egyesült Államokban. Az amerikai igazságügyi minisztérium december végén vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy ki szivárogtatta ki a program létezésére fényt derítő bizalmas információt a sajtónak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bush vállalta a felelősséget a lehallgatásokért

Az amerikai elnök szombati rádióbeszédében elismerte, hogy aláírt egy olyan rendeletet, amely lehetővé tette, hogy bírói felhatalmazás nélkül amerikai állampolgárokat és külföldeket hallgassanak le az Egyesült Államokban a terrorizmus elleni harc érdekében.

MTI Világ

Bush védelmezi a lehallgatást lehetővé tevő törvényt

Az amerikai állampolgárok nemzetközi hívásainak bírósági végzés nélküli lehallgatását védve George Bush amerikai elnök kijelentette, a felhatalmazást mindaddig meghosszabbítja, amíg a terrorszervezetek veszélyt jelentenek az Egyesült Államokra.

Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv

Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv

Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

Kiderült, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Kiderült, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos