szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy 39 éves férfi a Spanyolországban bevezetett dohányzásellenes törvény első "áldozata": 240 euró bírságot kellett kifizetnie, mert tiltott helyen dohányzott, és ellenszegült a rendőri intézkedésnek.

Valencia egyik kávézójában a rendőrök egy tiltott helyen cigarettázó fiatalembert vettek észre hétfőn. Felszólították, hogy hagyja el a helyiséget, de előbb nyomja el cigarettáját. A férfi nem tett eleget a felszólításnak, és személyazonosságát sem volt hajlandó felfedni, ezért egy bíró jelenlétében előállították. Végül rendőrségi intézkedésnek való ellenszegülés címén pénzbírságra büntették, majd szabadon engedték.

A Spanyolországban a január elsején életbe lépett törvény meglehetősen drákói: tiltja a dohányáruk reklámját és korlátozza a dohánytermékek árusításának a helyszíneit. Tilos a dohányzás a munkahelyeken. A 100 négyzetméternél nagyobb vendéglátóhelyeken pedig a tulajdonosoknak külön övezetet kötelesek elkülöníteniük a dohányosok számára. Az ennél kisebb egységek vezetői maguk dönthetik el, hogy dohányzó vagy nemdohányzó legyen-e az üzletük, de ezt egyértelműen jelezniük kell.

Spanyolország második helyen van Európában az egy főre jutó dohányfogyasztást tekintve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Támadást indított az EU a dohányzás ellen

Átfogó dohányzásellenes kampányt kezdett az Európai Bizottság kedden, a gyakorlatba ültetve ezzel az Európai Unió egyik legfontosabb jelenlegi közegészségügyi prioritását.

MTI Világ

Újabb brüsszeli lendület a dohányzás ellen

Az ENSZ közelgő dohányzásellenes világnapja alkalmából az Európai Bizottság bejelentette, hogy Európa-szerte televíziós hirdetési kampányt indít, amely a halálos kimenetelű szokás “abnormálissá tételét” célozza meg.

MTI Itthon

Az emberek többsége betiltaná a dohányzást az éttermekben

A vendéglátóhelyeket érintő zéró toleranciát leginkább a 60 évnél idősebbek követelnék (59 százalék), míg a férfiak 38 százaléka, a nők 49 százaléka szerint kellene megtiltani a dohányzást az éttermekben, kocsmákban, pubokban - derül ki a kormánymegbízotti iroda által rendelt felmérésből.

MTI Itthon

Ősztől szigorítják a dohányzási tilalmat

Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága szerdai ülésén tájékoztatót hallgatott meg a dohányzás visszaszorítását célzó programokról. Ősztől tervezik a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását.

MTI Fókusz

Dohányzás: a betegségeknek sincs visszatartó erejük

A tüdőtágulásban szenvedő amerikai betegek csaknem a fele nem mond le a dohányzásról, annak ellenére, hogy tudják: az életminőségüket jelentősen rontó légzési rendellenességet éppen nikotinfüggősége okozta - állapította meg az amerikai egészségügyi minisztérium által rendelt felmérés, amelynek eredményét a héten hozták nyilvánosságra.

Több mint 50 ezer áldozata van már a járványnak Olaszországban

Több mint 50 ezer áldozata van már a járványnak Olaszországban

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe