szerző:
MTI

Határozottan ítélte el a holokauszttagadást Kofi Annan ENSZ-főtitkár a holokauszt áldozatainak első nemzetközi emléknapján, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 61. évfordulóján.

Gyerekek Auschwitzban.
Eltagadják őket
© AP
"Az emlékezés a legjobb ellentámadás azokkal szemben, akik azt állítják, hogy a holokauszt kitaláció vagy túlzás" – hangsúlyozta Annan az emléknap alkalmából kiadott, a sajtó rendelkezésére bocsátott közleményében, elítélve a "fanatikusoktól származó hazugságokat, amelyeket minden körülmények között el kell utasítanunk".

"Zsidók és más kisebbségek millióit gyilkolták meg az elképzelhetó legbarbárabb módon. Soha nem szabad elfelednünk ezeket a férfiakat, nőket és gyerekeket, vagy a szenvedéseiket" – mondta a főtitkár.

A holokauszt – az európai zsidóság szisztematikus kiirtását célzó második világháborús tömeggyilkosságok – áldozatainak világnapját november 1-jén jelölte ki az ENSZ. Az iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád az elmúlt hónapokban többször tett a holokauszt megtörténtét kétségbe vonó kijelentéseket.

A Svájcban tartózkodó Kofi Annan pénteken várhatóan Zürichbe utazik, hogy részt vegyen egy beszélgetésen a haláltáborok túlélőivel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Összetörték a kaposvári holokauszt-emléktáblát

Összetörve találták azt a gránittáblát, amelyet a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és a Wesley János Lelkészképző Főiskola helyezett el a holokauszt áldozatainak emlékére tavaly a kaposvári vasútállomáson.

MTI Világ

Mel Gibson TV-sorozatot tervez a holokausztról

Televíziós sorozatot tervez Mel Gibson amerikai színész-rendező a holokausztról a The New York Times szerdai száma szerint. Az összesen négy órás minisorozatot a tervek szerint az ABC televízió sugározná.

MTI Világ

Börtönt kapnak Romániában a holokauszttagadók

A holokausztnak és hatásainak nyilvános tagadását hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtó törvénytervezetet fogadott el nagy többséggel csütörtökön a román felsőház.

Világ

Botrányos holokauszt megemlékezés várható

A csehországi Lety u Písku önkormányzata saját költségén elszállíttatta azt a romaellenes „emlékművet, amelyet az egykori roma koncentrációs tábor helyén állított fel a szélsőséges Nemzeti Párt(NS). Az NS vezetői lopásnak nevezték a műtárgy eltávolítását, és feljelentik az önkormányzatot. A lágernél szombaton ugyanabban az időpontban két ellentétes megemlékezést is tartanak.

Hárs Géza Kult

Maus: a holokauszt-képregény magyarul

A vészkorszak elbeszélésére tett eddigi legkülönösebb kísérlet: képregény antropomorf egerekkel és macskákkal. A comics-történelem egyik legfontosabb műve most végre a hazai könyvespolcokra is felkerülhet. Összeállításunkban más, sok vitát kiváltott holokauszt-műveket is szemlézünk.

MTI Világ

Megnyílt az arab világ első Holokauszt-múzeuma

Az arab világ első Holokauszt-múzeumát nyitotta meg Khaled Kaszab Mahamid arab ügyvéd Názáretben, a Mária-kút közvetlen közelében. Egy teremben és az oda vezető folyosón a Jad Vasem Múzeumtól kapott 80 fotót állított ki az európai zsidóság ellen elkövetett népirtásról.

Hét nap

ÚJ HOLOKAUSZTMÚZEUM

A nácik által kiirtott 6 millió zsidó személyes emlékezéseken és dokumentumokon alapuló bemutatása céljából kedden...

Itthon

Roma holokauszt: megemlékezések országszerte

A roma holokauszt 60. évfordulója alkalmából Egerben kopjafát, Hódmezővásárhelyen oszlopot állítottak az áldozatok emlékére. Győrött is megemlékeztek a meggyilkolt romákról, míg Budapesten Medgyessy Péter miniszterelnök mond beszédet.

eurohirek.hu Világ

A német fiatalok fele nem hallott a holokausztról

Csak minden második 18 és 24 év közötti német fiatal számára világos, hogy a holokauszt a nácik által végrehajtott népirtást jelenti - derült ki a ZDF német televízió és a Die Welt által megrendelt felmérésből.

MTI Világ

Tagadja a holokauszt megtörténtét az iráni államfő

Az iráni államfő kétségbe vonta, hogy megtörtént a holokauszt, és azt javasolta egy csütörtöki nyilatkozatában, hogy "költöztessék át Izraelt Európába". Izrael és az Egyesült Államok kormánya élesen elítélte Mahmúd Ahmadinezsád nyilatkozatát.

MTI Világ

Kiadják a német holokauszt-tagadót

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította a holokauszt tagadásáért Németországban 14 havi börtönbüntetésre ítélt Germar Rudolf kiadatásának leállítását. Rudolf ügyvédei szerdán nyújtottak be erre vonatkozó kérelmet Washingtonban.

FIFA-világranglista: csúszik lefelé a magyar válogatott

FIFA-világranglista: csúszik lefelé a magyar válogatott

Felmentette a fukusimai atomerőmű vezetőit a bíróság

Felmentette a fukusimai atomerőmű vezetőit a bíróság

A gyenge forint miatt is érdemes lépniük a magyar hiteleseknek

A gyenge forint miatt is érdemes lépniük a magyar hiteleseknek

Feleannyi barátunk van, mint gondoljuk

Feleannyi barátunk van, mint gondoljuk

Pompeo békés megoldást akar a szaúdi-iráni konfliktusra

Pompeo békés megoldást akar a szaúdi-iráni konfliktusra

Szakadékba zuhant egy ember Salgótarjánban

Szakadékba zuhant egy ember Salgótarjánban