szerző:
MTI

Kilenchavi börtönbüntetésre ítélte egy tel-avivi bíróság Ariel Saron izraeli miniszterelnök fiát, Omri Saront, miután bűnösnek vallotta magát törvénytelen pénzgyűjtésben édesapja politikai kampányához.

Omri Saron novemberben ismerte be bűnösségét okirathamisításban, hamis tanúzásban és a pártfinanszírozási törvények megsértésében. 

A Saron-fiú, aki az ellene folyó eljárás miatt januárban lemondott parlamenti képviselői mandátumáról, vádalkut kötött az ügyészséggel, amelynek értelmében az ügyész ejtette a csalás és a hamis tanúzás vádját, viszont börtönbüntetés kiszabását kérte a fennmaradó vádpontokban.

Az alku ellenére Navit Negev, Omri Saron ügyvédje rendkívül szigorúnak nevezte az ítéletet, és közölte, megfellebbezi azt. 

A 41 éves Omri Saronnak csak augusztus 31-én kell megkezdenie büntetése letöltését, tekintettel arra, hogy apja a január 4-én kapott súlyos agyvérzés óta kómában fekszik egy jeruzsálemi kórházban.

Az ítélet szerint a fiú jogellenesen pénzelte apjának a jobboldali Likud párt elnöki tisztéért 1999-ben folytatott hadjáratát. A vád szerint fiktív cégeket alapított, s ezeken keresztül több mint egymillió eurónyi támogatást gyűjtött, több mint hétszer annyit, mint amennyit az izraeli törvények megengednek.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Saron pártja erősödött a Hamász győzelme óta

Az Ariel Saron izraeli kormányfő alapította Kadima (Előre) párt a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint erősödött a Hamász szélsőséges palesztin szervezet választási győzelme óta, ugyanakkor jelentősen csökkent azoknak a száma, akik a további egyoldalú izraeli kivonulásokat támogatják.

MTI/hvg.hu Világ

Végső búcsút vesznek Sarontól a kabinet tagjai

Orvosai szerint veszélyben van Ariel Saron izraeli kormányfő élete: szombaton reggel bevitték a műtőbe, és újabb operációt hajtanak végre rajta - közölte a jeruzsálemi Hadassza kórház szóvivője. A kórházba sorra érkeznek az izraeli kabinet tagjai, hogy végső búcsút vegyenek a miniszterelnöktől.

MTI Világ

Már Saron lehetséges utódait találgatják

A súlyos agyvérzéssel kórházba szállított Ariel Saron izraeli kormányfő orvosi vélemények szerint már aligha lesz képes ellátni miniszterelnöki feladatait. Lehetséges utódaként az általa létrehozott Kadima (Előre) párt három vezetőjét emlegetik, Ehud Olmertet, Cipi Livnit és Saul Mofazt.

hvg.hu Világ

Saron a halál szélén áll

A kanadai Reuters izraeli kórházi forrásokra hivatkozva azt írja, a 77 miniszterelnök állapota válságos, s valószínűleg a mai nap során meghal.

Hatalmas jégkorong alakult ki egy amerikai folyó közepén, és folyamatosan pörög

Hatalmas jégkorong alakult ki egy amerikai folyó közepén, és folyamatosan pörög

Kúria: Kimondható, hogy Matolcsy ellopta a közpénzt

Kúria: Kimondható, hogy Matolcsy ellopta a közpénzt

Többmilliárdnyi tao-pénzt használtak fel szabálytalanul a sportegyesületek, a legtöbb gond a fociban van

Többmilliárdnyi tao-pénzt használtak fel szabálytalanul a sportegyesületek, a legtöbb gond a fociban van

Akit a szesztilalom tett az alvilág császárává: 120 éve született Al Capone

Akit a szesztilalom tett az alvilág császárává: 120 éve született Al Capone

4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

Jeszenszky Géza: Soros György azért mégsem az ördög

Jeszenszky Géza: Soros György azért mégsem az ördög