szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy összehangolt légi és szárazföldi offenzívát kezdtek csütörtökön az amerikai erők Irakban a fővárostól északra eső térségben, ahol erős a felkelők mozgalma.

Egy Bagdadban kiadott amerikai katonai közlemény szerint több mint ötven légi harcjármű, 1500 amerikai és iraki katona és közel 200 harcászati jármű vesz részt Szamarra térségében a felkelők ott gyanított búvóhelyeinek megsemmisítésében. Mint közölték, ez a légierő legnagyobb bevetése a 2003-as invázió óta.

Az amerikai parancsnokság szerint a hadművelet több napig is eltarthat. Az első nap vége felé annyi eredményről tudtak beszámolni, hogy több fegyverraktárt is találtak.

Szamarra az úgynevezett szunnita háromszögben helyezkedik el. A városban robbantottak fel a múlt hónapban egy síita kegyhelyet, ami miatt felekezeti leszámolások kezdődtek, és Irak a vallásháború peremére sodródott.

Az amerikaiaknak kevesebb mint a fele (49 százaléka) bízik abban, hogy az Egyesült Államok képes lesz stabil és demokratikus rendszert teremteni Irakban. 66 százalékuk szerint polgárháború fenyegeti az arab országot - derül ki a Pew Research Center for the People and the Press nevű amerikai közvélemény-kutató intézet felméréséből.

A csütörtökön közölt felmérési eredmény szerint a megkérdezettek mindössze 23 százaléka feltételezi, hogy George Bush amerikai elnöknek világos elképzelése van az iraki rendteremtésről. Az megkérdezettek kétharmada szerint az Egyesült Államok egyértelműen teret vesztett Irakban. Az intézet március 8. és 15. között végezte el a felmérést egy 1405 fős reprezentatív mintán.

Az amerikai közvélemény minden tekintetben borúlátóbban ítéli meg most az iraki helyzetet, mint néhány hónappal ezelőtt. Januárban még csak 48 százalék gondolta azt, hogy polgárháború törhet ki az arab országban, és 55 százalék bízott egy stabil és demokratikus iraki rendszer létrejöttében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Megtalálták Irakban Tom Fox amerikai túsz holttestét

Megtalálták Tom Fox amerikai túsz holttestét Irakban - közölte a washingtoni külügyminisztérium szóvivője. Az 54 éves Tom Foxot, a Keresztény Béketeremtő Csoportok nevű humanitárius hálózat munkatársát három társával együtt rabolták el tavaly november 26-án Irakban.

MTI Világ

London iraki csapatkivonást jelentett be

Pár hónapon belül kivonja Irakból katonái tíz százalékát Nagy-Britannia - jelentette be John Reid brit védelmi miniszter. Jelenleg 8500 katonájuk állomásozik Irakban, ebből 800-at vonnak ki.

MTI Világ

Véres vasárnap Irakban

Ötvennél több halottjuk és száznál több sérültjük van a vasárnapi iraki merényleteknek, robbanásoknak.

45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell

45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell

A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

Sokaknál nem megy a Facebook Messenger [frissítve]

Sokaknál nem megy a Facebook Messenger [frissítve]