szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai állampolgárok több mint kétharmada szerint George Bush elnök rosszul kezeli az iraki helyzetet, csaknem egyharmaduk pedig nagyon valószínűnek tartja polgárháború kitörését az arab országban – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A Harris piackutató intézet pénteken – három nappal az iraki háború kitörésének harmadik évfordulója előtt – közzétett felmérése szerint a megkérdezettek 68 százaléka helyteleníti, ahogy Bush az iraki helyzetet kezeli, 30 százalékuk pedig nagyon valószínűnek tartja, hogy fél éven belül polgárháború tör ki Irakban. Az adatok arról tanúskodnak, hogy januárhoz képest növekedett az elégedetlenség a lakosság körében az iraki helyzet kormányzati kezelését illetően.

Két hónappal ezelőtt a válaszadóknak még „csupán” 61 százaléka helytelenítette az elnök e téren tett intézkedéseit, 36 százalékuk pedig kedvező véleménnyel volt róluk. A mostani felmérésben ez utóbbiak aránya 30 százalékra apadt.

Januárhoz képest romlott az amerikai katonák iraki helyzetének megítélése is. A most megkérdezettek 46 százaléka szerint a helyzet rosszabbra fordult. Két hónappal ezelőtt a válaszadók 36 százaléka vélekedett így. Tizenhét százalék viszont javulást lát e téren.

Az amerikaiak 61 százaléka kételkedett márciusban Washington Irak-politikájának sikerében – januárban 55 százalék volt a kétkedők aránya –, a bizakodók aránya pedig az év harmadik hónapjában 20 százalékra csökkent a januári 26 százalékról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Újabb mélyponton George Bush népszerűsége

Egy felmérés szerint újabb mélypontra süllyedt George Bush amerikai elnök népszerűségi mutatója a folytatódó iraki erőszak, valamint a belpolitikában rázúduló, legutóbb egy arab cég amerikai kikötő vásárlási ügyletét ostorozó bírálatok miatt.

MTI Világ

Bush tudott a Katrina érkezéséről, de nem tett semmit

George Bush amerikai elnököt egy nappal a Katrina tavaly augusztus 29-i érkezése előtt figyelmeztették annak a veszélyére, hogy a hurrikán átszakíthatja New Orleans városának árvízvédelmi gátrendszerét – az AP amerikai hírügynökség által megszerzett és a mai lapokban ismertetett videofelvétel szerint. A felvétel újabb vitát váltott ki a kormány mulasztásairól.

MTI Világ

Bush továbbra is terrorszervezetnek tekinti a Hamászt

A Hamász radikális szervezetnek le kell mondania az erőszakról, illetve Izrael lerombolásának szándékáról ahhoz, hogy partner lehessen a békefolyamatban - jelentette ki Washingtonban George Bush amerikai elnök. Eközben Hamász és Fatah-hívek csaptak össze Rámalláhban.

MTI Világ

Több ezren tüntettek Bush ellen Indiában

Több ezer tüntető fogadta pénteken Haidarábádban George Bush amerikai elnököt, aki ebben a fejlett technológiai iparáról híres városban folytatta indiai látogatását.

Világ

Bush: nem támogatjuk a kormányt, amely elpusztítaná barátunkat

A palesztinoknak folyósított amerikai segélyek beszüntetésével fenyegetőzött George Bush amerikai elnök arra az esetre, ha a palesztin parlamenti választásokat megnyerő Hamász radikális szervezet nem mond le az erőszak alkalmazásáról és kinyilvánított céljáról, Izrael elpusztításáról.

Felfüggesztették a mohácsi rendőröket, akik összevertek két hajléktalant

Felfüggesztették a mohácsi rendőröket, akik összevertek két hajléktalant

Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

Így fog kinézni az újra felépített József főhercegi palota a budai Várban

Így fog kinézni az újra felépített József főhercegi palota a budai Várban