szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bulgáriai katonai támaszpontok amerikai használatáról írt alá szerződést Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter.

Négy bulgáriai katonai objektum amerikai erők általi használatáról írt alá szerződést pénteken Szófiában Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki a NATO miniszteri tanácskozásán vesz részt a bolgár fővárosban.

A szerződésben a kelet-bulgáriai Szliven város közelében lévő gyakorlótér, a délkeleti Jambol melletti, illetve az ország déli részén fekvő Plovdiv melletti légitámaszpont, valamint a keleten fekvő Ajtosz közelében lévő egyik raktár használatának feltételeit rögzíti. Rice tavaly decemberben hasonló megállapodást írta alá Romániával, a külföldön állomásozó amerikai erők átszervezésének keretében.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt csütörtök este a bolgár televízióban, hogy a szóban forgó bulgáriai támaszpontok ügye része az amerikai erők európai jelenléte átalakításának. "Nekünk az az érdekünk, hogy ez a folyamat átlátható legyen, hogy értsük az átszervezés célját, hogy az ne sértse biztonságunkat" - mondta Ivanov. A Pentagon azt tervezi, hogy a következő tíz évben főleg Németországból és Dél-Koreából átvezényel 60-70 ezer katonát Kelet-Európába, valamint Ázsia más részeibe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
eurohirek.hu Világ

Amerikai katonai támaszpontok létesülnek Romániában

A 2004 óta NATO-tag Románia hozzájárult, hogy az Amerikai Egyesült Államok katonai támaszpontokat hozzon létre az ország területén. Az egyezményt kommentáló Traian Basescu államfő szerint Európának is fel kell fognia a Fekete-tenger térségének biztonsági jelentőségét.

MTI Világ

Nem lesz klasszikus amerikai támaszpont Romániában

Nem klasszikus értelemben vett amerikai bázisokról, hanem a román és az amerikai fegyveres erők által közösen használt, együttműködésüket is elősegítő katonai létesítményekhez való "amerikai hozzáférésről" van szó a Bukarestben kedden aláírt román-amerikai megállapodásban – szögezte le a román védelmi tárca.

MTI Világ

Bulgária három támaszpontot bocsát az USA rendelkezésére

Három katonai támaszpontot és egy hadianyagraktárt bocsát az Egyesült Államok rendelkezésére Bulgária - állapodtak meg róla a két ország képviselői pénteken Szófiában. A bolgárok 60 százaléka tiltakozik, de Szófia ennek ellenére támogatja az amerikai katonai elképzeléseket.