szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elfogadhatatlannak nevezte Irán magatartását George Bush amerikai elnök pénteken, és úgy ítélte meg, hogy nemzetközi összefogással békés úton kell rávenni a teheráni kormányt atomfegyverkezési céljainak a feladására.

Az amerikai elnök a Fehér Ház rózsakertjében visszafogottan nyilatkozott Iránról, világosan értésre adva, hogy az elsőbbség a diplomáciáé. Szavai szerint a diplomáciai erőfeszítések még csak most kezdődnek el igazán, bár ezúttal sem volt hajlandó kizárni katonai fellépés lehetőségét.

"Továbbra is konzultálni fogok szövetségeseinkkel ebben a kérdésben. Nagyon fontos, hogy az irániak belássák, milyen sok ország szeretné békés módon meggyőzni őket arról, hogy fel kell adniuk nukleáris fegyverkezési ambícióikat" - hangoztatta.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közleményét méltatva Bush elnök kijelentette, hogy a világot nem csak az esetleges iráni atomfegyver aggasztja, hanem az is, hogy a teheráni kormány ilyen fegyver előállítását lehetővé tévő képességre és tudásra tehet szert. Az amerikai elnök nem volt hajlandó kizárni az Irán elleni katonai fellépés eshetőségét, de nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a diplomáciai megoldást részesíti előnyben. Egyben kijelentette, hogy nyilvánvaló különbség van Irán és Irak között.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Mohamed el-Baradei által pénteken délután Bécsből az ENSZ székhelyére, a BT tagjainak küldött nyolc oldalas jelentés - amelyet egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteiben - leszögezi: Irán nem teljesítette az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy hónappal ezelőtti kérését, nem állította le az urándúsítást. John Bolton nagykövet New York-i sajtóértekezletén kijelentette: a Baradei-jelentésből egyértelműen kitűnik, Irán nem lépett semmit annak érdekében, hogy eleget tegyen a BT márciusban megfogalmazott követeléseinek. A nagykövet szavai szerint Washington kész a Biztonsági Tanács jóváhagyását kérni olyan határozathoz, amely a márciusi elvárásokat a nemzetközi jog értelmében kötelező érvényre emeli.

Nagy-Britannia arra készül, hogy az Iránra kifejtett diplomáciai nyomás fokozására kérje a Biztonsági Tanácsot. Erről a brit külügyminiszter beszélt Londonban azután, hogy tudomására jutott a Baradei-jelentés. "Arra fogjuk kérni a Biztonsági Tanácsot, hogy fokozza a nyomást Iránra, miáltal a nemzetközi közösség bizonyosságot szerezhet arról, hogy (Irán) nukleáris programja nem fenyegeti a békét és a biztonságot" - hangzott Jack Straw nyilatkozata.

Kína meglátása szerint a BT csaknem összes tagállama diplomáciai megoldást akar az iráni atomvitára. "Számos probléma akad a (közép-keleti) térségben, ezért nem szabadna semmi olyant tennünk, ami tovább bonyolíthatná a helyzetet" - jelentette ki New Yorkban Vang Kuang-ja (Wang Guangya) arra a kérdésre válaszolva, vajon Peking támogatná-e szankciók kihirdetését Iránnal szemben azért, mert az iszlám köztársaság a NAÜ jelentése szerint nem állította le nukleáris tevékenységét.

Franciaország továbbra is elkötelezett az iráni atomprogram körüli válság diplomáciai úton való megoldása mellett - derült ki a francia külügyminiszter pénteki nyilatkozatából. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) - pénteken ismertté vált - jelentése, amelyben a szervezet rögzítette az iráni urándúsítás tényét, "nyugtalanító a nemzetközi közösség egésze számára" - áll Philippe Douste-Blazy Párizsban közzétett állásfoglalásában. A francia külügyminiszter a közleményben mindazonáltal leszögezte, Párizs a NAÜ-jelentésben foglaltak dacára Irán értésére adja, hogy "a tárgyalások kapuja még nem záródott be".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!