szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A román szerzői jogvédő hivatal (ORDA) hiába mondta ki az ítéletet, hogy Sebastian Vladescu pénzügyminiszter egykori cége, a Romania Soft Company „jelentős részeket másolt le” egy konkurens vállalat, az Omnis Group négy, elsősorban kórházaknak, mentőszolgálatoknak írt számítógépes programjaiból, a hatóságok aktatologatással egyelőre elásták az ügyet.

Az Omnis Group most az uniós csalások kivizsgálására létrehozott hivatalánál, az OLAF-nál tett feljelentést, amely hamarosan megkezdi a nyomozást Romániában, ugyanis a Romania Soft Company (RSC) annak idején sikeresen pályázott európai pénzalapokra, hogy kidolgozza a kórházaknak, mentőszolgálatoknak írt számítógépes programokat.

A 2000-ben alakított RSC 2003-ban dobta piacra az egészségügynek szánt programokat, néhány hónappal azután, hogy az Omnis két alkalmazottja átigazolt hozzájuk, s mint utóbb kiderült, magukkal vitték addigi munkájuk gyümölcsét is.

A programokat „véletlenül” szintén Sebastian Vladescu cége, a Medist Rt. forgalmazta, ám miután őt 2004-ben pénzügyminiszterré nevezték ki, a vállalatot átírta feleségére, Carmen Vladescura. Az Omnis szerint őket 7,2 millió eurós kár érte, s remélik, az OLAF nyomására a román hatóságok mégis kénytelenek lesznek leporolni az ügyet még akkor is, ha az Vladescu miniszteri székébe kerül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Botrány a román szenátusban

A szemfüles tévések rögzítették, amikor a román parlament felsőházának, a szenátusnak tegnapi ülésén Norica Nicolai, liberális (PNL) szenátornő helyén egy ismeretlen fiatal lány ült és szavazott, ráadásul elnézte a gombokat, és végül a szomszédos székhez tartozó szerkezeten voksolt, ahonnan Serban Stratila, szintén liberális szenátor hiányzott.

Világ

A korrupció nem befolyásolja Románia csatlakozását

Nem fejlődött számottevően az elmúlt egy évben az állami intézményekben zajló korrupció ellenes küzdelem – áll a Transparency International (TI) legfrissebb jelentésében, amely a 2005. március és 2006. márciusa közötti időszakot vizsgálta.

Visszatérhet a '80-as évek kedvelt panellakáskelléke, a tájképposzter

Visszatérhet a '80-as évek kedvelt panellakáskelléke, a tájképposzter

Elfogtak egy ukrán tévéstábot Fehéroroszországban, de nem árulják el, hogy miért

Elfogtak egy ukrán tévéstábot Fehéroroszországban, de nem árulják el, hogy miért

Olyasmi történhet Fehéroroszországban, amire még sohasem volt példa

Olyasmi történhet Fehéroroszországban, amire még sohasem volt példa