szerző:
MTI

Terry Davis, az Európa Tanács (ET) főtitkára a rágalmazás miatti büntetőjogi felelősségre vonás eltörlését javasolta a Sajtószabadság Világnapja alkalmából.

„Az igazságot senki sem titkolhatja el, bár egyesek mindig megkísérlik. Az újságírók fizetik meg ennek az árát" – mutatott rá Davis kedden kiadott s az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatában.

„A véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása igen gyakori jelenség, sokszor erőszakos formában nyilvánul meg, néha halálhoz is vezet" – hangsúlyozta a brit politikus. Adatai szerint 2005-ben világszerte több mint 150 újságíró vesztette életét hivatása teljesítése közben, több mint felük gyilkosság áldozata lett.

„Az Európai Tanács 46 tagállamában az újságírók már nem esnek áldozatul kínzásnak vagy gyilkosságnak, de mindez nem jelenti azt, hogy minden esetben szabadon végezhetik munkájukat” – hangoztatta a főtitkár, aki külön kitért az újságírók megfélemlítésének kérdésére.

„A megfélemlítésnek különösen alattomos formája a rágalmazás miatti perbefogással való fenyegetés" – fejtette ki Davis. Mint emlékeztetett, az ET tagállamainak több mint kétharmadában még mindig büntetőjogi felelősségre vonás jár a rágalmazásért, és „ezeket a törvényeket gyakran arra használják fel, hogy elfojtsák a kritikát”.

A főtitkár felhívással fordult az ET minden tagállamához annak érdekében, hogy „vizsgálják felül törvényeiket, töröljék el a vonatkozó büntetőjogi rendelkezéseket, és akadályozzák meg, hogy az újságírók elleni indított polgári perekben aránytalan mértékű kártérítést állapítsanak meg”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

USA: rágalomhadjárat a "hazaáruló liberálisok" ellen?

Tíz éve folytat rágalomhadjáratot a republikánus párt a liberálisnak címkézett demokrata jelöltek ellen – állítja Joe Conason amerikai újságíró. Az író bestsellerré vált Nagy Hazugságok című könyvének olaszországi megjelenése alkalmából a La Repubblicának adott interjúban fejtegette az elnökválasztási esélyeket.

hvg.hu Itthon

Sajtóper várható a Kulcsár-vallomás miatt

Jogi lépéseket kezdeményez a Synergon Rt. a Demokrata című lap ellen - tudta meg a hvg.hu. A hetilap ugyanis azt írta Kulcsár Attila állítólagos vallomására hivatkozva, hogy az informatikai cég Baja Ferenc közreműködésével próbált állami megrendeléshez jutni.

Vélemény

Gervai kipakol: egy rágalomhadjárat anatómiája

„Nem személyes ellenszenv miatt lepleztem le Szabó Istvánt” – állítja a hvg.hu-nak adott interjújában Gervai András. A filmkritikus-történész szerint az ellene indult rágalomhadjárat hamis tényeken alapszik.

MTI Világ

A Lidl szerint rágalmazási kampány folyik ellene

A Lidl német élelmiszerkereskedelmi hálózat rágalmazási kampánynak nevezte és visszautasította a ver.di szakszervezet Fekete Könyvét, amelyben az érdekképviselet a Lidl "munkavállaló-ellenes vonásait" kívánja bemutatni.

MTI Itthon

ÉS-sajtóper: voltak informális taggyűlések

A Tokajhegyalja kft. kontra Élet és Irodalom (ÉS) sajtóperben a Fővárosi Bíróságon pénteken meghallgatott tanú szerint a kft. rendszeresen tartott "informális taggyűléseket", amelyekről "jegyzőkönyv" is készült, a megbeszéléseken pedig több alkalommal Orbán Viktor, volt miniszterelnök is részt vett. A bíróság berekesztette tárgyalást, jövő héten várható ítélet.

MTI Itthon

Rágalmazás miatt hallgatták ki Thürmert

Rágalmazás miatt hallgatta ki a rendőrség Thürmer Gyulát, a Magyar Kommunista Munkáspárt (Munkáspárt) elnökét. A pártelnök visszautasította az ellene felhozott vádat, miszerint honlapjuk politikainak nevezte a bíróság egyik, a Munkáspárt belső vitájával kapcsolatos ügyben hozott ítéletét.

MTI Itthon

Jövő héten kezdődik a Tokajhegyalja kft. kontra ÉS sajtóper

A Tokajhegyalja Kft. azért kért helyreigazítást, mert álláspontja szerint az ÉS a Tokaji Borcsaták II. címmel március 11-én megjelent cikkében valótlanul állította, hogy a cég 2000. szeptember 6-án, 2001. június 4-én, valamint 2001. december 2-án taggyűlést tartott.

hvg.hu Média

Sajtóper lett Beckhamék elrablásának sztorijából

Kedden kezdődik Nagy-Britanniában az a rágalmazási, amelyet a Beckham-gyermekek elrablásával megvádolt román állampolgár, Alin Turcu indított a News of the World és a Sun című lapok ellen – írja a Media Guardian.

MTI/hvg.hu Választás 2006

Herényi: "más a rágalom-hadjárat és más az együttműködés"

Herényi Károly szerint a Fidesz minden valóságalapot nélkülöző rágalomhadjáratot indított az MDF és annak elnöke ellen. Az MDF-frakcióvezető ezt egy olyan sms-üzenet ismertetésével támasztotta alá, amelyet - mint mondta - a Budapest Rádió egyik április 15-ei adásába küldtek.

Szó nélkül kifizeti 90 millió eurós bírságát a Bosch

Szó nélkül kifizeti 90 millió eurós bírságát a Bosch

Farkas Flóriánék szélnek eresztettek egy csomó migránsozó üzenetet

Farkas Flóriánék szélnek eresztettek egy csomó migránsozó üzenetet

Párizsban meglépik, ami Budapesten elképzelhetetlen lenne

Párizsban meglépik, ami Budapesten elképzelhetetlen lenne

Egy 13 éves pécsi fiú filmes díjat nyert Cannes-ban

Egy 13 éves pécsi fiú filmes díjat nyert Cannes-ban

Kocsis Györgyi: Tessék választani!

Kocsis Györgyi: Tessék választani!

Nincs elég pénze a gazdáknak a ketreces tyúktartás megváltoztatásához

Nincs elég pénze a gazdáknak a ketreces tyúktartás megváltoztatásához