szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy 42 éves magyar férfi meghalt a törökországi Antalya közelében történt robbanásban, két könnyebben sérült magyar turistáról lehet tudni, egy 15 éves kislányt pedig megműtöttek, állapota stabil, nem életveszélyes.

Elképzelhető, hogy több magyar sebesült is van, a törökországi magyar konzul útban van a helyszínre, amelyet meglehetősen nehéz megközelíteni - jelentette ki Polgár Viktor külügyi szóvivő. Hozzátette: a magyar érintettek valamennyien turisták.

A szóvivő hangsúlyozta: továbbra sem lehet tudni, hogy vasárnap robbanás, vagy robbantás történt a törökországi üdülőhelyen, a helyi hatóságok egyelőre vizsgálódnak.

Az eddigi információk szerint a Manavgat vízesésnél történt robbanás következtében négyen haltak meg, és mintegy 25-en sebesültek meg. Polgár Viktor elmondta: a 42 éves magyar áldozat egy Hajdú-Bihar megyei férfi, családját ezekben az órákban értesítik.

Az eddigi adatok szerint három magyar nemzetiségű sérültje van a történteknek, közülük egy 15 éves kislány nyakából hétfőn reggel sikeresen eltávolították a szilánkokat, állapota stabil, nem életveszélyes.

"Az orvosok szerint, ha nem lép fel komplikáció, a magyar kislány két-három napon belül elhagyhatja a kórházat, ahol vele van édesanyja" - közölte Polgár Viktor.

A 27 éves, könnyebben sérült magyar férfi már elhagyhatta a kórházat. A másik, egy 46 éves, szintén könnyen sérült férfiről a szóvivő azt mondta, neve alapján magyarnak tűnik, egyes hírek szerint azonban holland állampolgár.

Polgár Viktor kitért arra, hogy az ankarai magyar konzul meglátogatja a sebesült kislányt a kórházban, intézkedik az elhunyt férfi holttestének hazaszállítása ügyében és a helyi kórházakat, üdülőket is körbelátogatja. Mint elhangzott, a helyszínen az antalyai tiszteletbeli magyar konzul (akit már kineveztek, de még nem lépett hivatalba) is minden tőle telhetőt megtesz az érintettek, családjaik, az üdülők segítése érdekében.

A sajtótájékoztatón Takács László, a külügyi tárca konzuli szolgálatának vezetője elmondta: a csoportos turistaúton lévők általában rendelkeznek biztosítással, a konzul, illetve a tiszteletbeli konzul az ügyintézésben, esetleg anyagi támogatásban tud segítséget nyújtani.

A Külügyminisztérium eddig is a biztonsági kockázatot jelentő országok közé sorolta Törökországot, hiszen az elmúlt két évben egy tucat robbantás történt az országban.

"A Külügyminisztérium, többek között internetes honlapján is külön felhívja a figyelmet az esetleges terrorista fenyegetettségre egyes országok, országcsoportok kapcsán" - közölte Takács László. Hozzátette: általában, ha egy adott országban a mindennapi életben nincs fennakadás, a közlekedés, a vízszolgáltatás működik, akkor külön nem adnak olyan tanácsot, hogy ne utazzanak oda magyar állampolgárok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Sebesült magyar kisfiú Törökországban

Egy 15 éves magyar fiú is megsérült a törökországi Anatalya közelében történt robbanásnál - közölte az a gyerek itthon tartózkodó édesanyja. A gyerek látta, amint a robbanás után egy magyar férfi összeesett, majd a fiú a többiekkel menekült a helyszínről.

MTI Világ

Van magyar áldozat a török robbanásban

Van magyar áldozata a törökországi Antalyától 100 kilométerre lévő Manavgat vízesésnél történt robbanásnak - erősítette meg a korábbi értesüléseket Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője.