szerző:
MTI

Egyre hevesebb ütközetek zajlanak Dél-Libanonban a Hezbollah síita szervezet fegyveresei és az izraeli hadsereg katonái között, miközben Rómában szerdán 15 ország és három nemzetközi szervezet képviselői nem tudtak megállapodni abban, hogy azonnali tűzszünetre szólítsák fel a szemben álló feleket.

A római tanácskozás résztvevői ugyanakkor támogatták egy ENSZ-irányítás alatt álló nemzetközi erő sürgős Libanonba telepítését. A háborúban eddig 422 libanoni állampolgár, többségükben civil halt meg, míg Izraelben 42 személy, köztük 24 katona vesztette életét. A közel-keleti arab országban 750 ezer ember kényszerült otthona elhagyására. 

Egy izraeli légi csapásban szerdán életét vesztette négy ENSZ-katona is, közülük egy finn. Tarja Halonen, az észak-európai ország államfője teljes körű vizsgálatot követelt Izraeltől. A finn katonán kívül egy osztrák, egy kanadai és egy kínai kéksapkás is meghalt. A washingtoni Fehér Ház rettenetesnek nevezte a világszervezet katonáinak erőszakos halálát. Tony Snow szóvivő egyben üdvözölte azt az izraeli kötelezettségvállalást, hogy fényt derítenek a kéksapkások halálának okára. 

Záporozó Hezbollah-rakéták

Saját szemével látta, elítélte
© AP
Eítélte a Hezbollah libanoni síita szervezet Észak-Izrael elleni rakétatámadásait szerdán Jan Egeland, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese, aki korábban Izraelt ostorozta a gázai övezeti és bejrúti légi csapásokért. A főtitkárhelyettes azután nyilatkozott, hogy az észak-izraeli Haifában bejárta azt a területet, amelyet legutóbb támadott a Hezbollah. Izraeli látogatását libanoni, gázai és ciszjordániai szemle előzte meg. Egeland az erőszakos cselekmények beszüntetésére szólított fel. "A polgári lakosok túl nagy árat fizettek azért, ami az elmúlt szörnyű hetek alatt történt a térségben" - mondta.
A becslések szerint mintegy 125 Hezbollah-rakéta csapódott be szerdán Haifára, a harmadik legnagyobb izraeli városra, és más észak-izraeli településekre. Legkevesebb harmincegyen megsebesültek. Eközben a Hezbollah gerillái és az izraeli katonák továbbra is ádáz harcokat vívtak egymással az izraeli-libanoni határtól négy kilométerre északra lévő Bint-Dzsbeilért, s arab televíziók szerint az ütközetben 13 izraeli katona esett el.

Libanoni biztonsági források szerint az összecsapások akkor törtek ki, amikor az izraeli haderő egy közeli dombról megindult a város fő bejárata felé, s a gerillák rajtaütöttek a támadó alakulaton. Hezbollah források szerint az előrenyomuló alakulat szárnyait elvágták egymástól, több járművüket megsemmisítették, és a
katonákat is lövések érték. A Hezbollah becslése szerint az izraeliek embervesztesége harminc főre tehető, és a támadók nem tudták kimenekíteni sebesültjeiket a harcok dúlta térségből. 

A katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió szerint 13 izraeli katona halt meg, míg a dubaji al-Arabíja 14-re teszi ezt a számot. Ha ezek az adatok valósak, az azt jelenti: a Libanon elleni hadművelet kezdete óta az izraeli haderő a legsúlyosabb vesztességét szenvedte el. Az izraeli hadsereg 22 sebesült katonáról számolt be, és állítása szerint sikerült őket kimenekíteni a harcok dúlta területről. Izraeli részről nem számoltak be halottakról. A hadsereg becslése szerint 50 gerilla halt meg Bint-Dzsbeilben, illetve sokan fogságba estek. A Hezbollah állítja: 10 harcosát vesztette el a négyezer lakosú város birtoklásáért napok óta folytatott ütközetben.

Cvika Golán őrnagy, izraeli katonai szóvivő a határ izraeli oldalán újságíróknak azt mondta: "Jól tudjuk: nagyon veszélyes tűzfészekbe kerültünk, és ez arra int bennünket, hogy lassan, megfontoltan haladjunk tovább". 

Mahmúd Komati, a Hezbollah politikai bizottságának helyettese vezetője a harcokkal kapcsolatban elmondta: az izraeli katonáknak sikerült ugyan a település egyes pontjait elfoglalni, de a városközpontba nem tudtak betörni.

Legalább 55 polgári személy, köztük sok gyermek van még az izraeli légierő által szétrombolt házak maradványai között a Libanon déli részén fekvő Szúr (Türosz) térségében - derült ki a libanoni mentőalakulatok szerdán ismertetett részleges adataiból. Szalam Daher, a polgári védelem mentési műveleteivel megbízott vezetője szerint az áldozatok száma még ennék is több lehet.

Kémeket fogtak

Dél-Libanon. Tájkép csata közben
© AP
A libanoni biztonsági szervek körülbelül 70 olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak: az izraeli titkosszolgálat számára kémkedtek a két hete tartó izraeli-libanoni háborúban - közölté biztonsági források szerdán. Közülük huszonkettőt közvetlenül a konfliktus kezdete után a libanoni fővárosban, illetve Bejrút elővárosaiban elfogtak. Többüket azzal vádolják, hogy segítették az izraeli légierő gépeit a Hezbollah-célpontok felkutatásában, illetve a célokra való rávezetésükben. Legkevesebb 36 informátort a Bekaa-völgy keleti részén és Dél-Libanonban fogták el, majd ismét Bejrútban tizenötöt. Ők már be is vallották, hogy Izrael javára kémkedtek. 

Az elfogott kémgyanús személyek közül többen tagjai voltak az egykori Dél-Libanoni Hadseregnek (SLA), amely annak idején Izrael szövetségese volt. Az SLA azt követően oszlott fel, hogy Izrael 2000-ben kivonta haderejét Dél-Libanonból. A szétkergetett fegyveres szervezet több tagját szabadságvesztésre ítélték, mert kollaboráltak az ellenséggel. Szabadulásuk után azonban sokan közül felújították kapcsolataikat az izraeli hatóságokkal - állították a hírforrások.

Szíria szerint a közel-keleti válság felszámolásához izraeli-libanoni tűzszünet megkötése és a két ország közötti fogolycsere szükséges, valamint az, hogy Izrael vonja vissza csapatait a megszállt arab területekről, ideértve a Golán-fennsíkot és az izraeli-libanoni-szíriai határok metszéspontjához közel eső Sebaa-tanyákat is - jelentette ki Mohszen Bilil szíriai tájékoztatási miniszter. A tárcavezető emellett úgy vélte: a térségben élő népeknek maguknak kell meghatározni, hogy milyen Közel-Keletet akarnak, semmilyen más erő nem dönthet helyettük - fűzte hozzá.

Lényegében ezt az álláspontot fejtette ki a Hezbollah részéről Mohamed Raad, a szervezet parlamenti frakciójának vezetője is szerdai közleményében: csak a közvetett tárgyalások révén történő fogolycserét, valamint a teljes és azonnali tűzszünetet fogadják el.

A jordániai uralkodó azonnali tűzszünetre szólított fel 

Azonnali tűzszünetre és az izraeli támadás beszüntetésére szólított fel Libanonban és a palesztin területeken II. Abdalláh jordániai uralkodó. A király kijelentését szerdán Ammánban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott megbeszélésén tette. A találkozón az uralkodó ismételten megerősítette támogatását "a nehéz körülmények között élő" palesztin és libanoni népnek. 

Abdalláh egyben ígéretet tett arra, hogy Jordánia minden tőle telhetőt latba vet a tűzszünet megteremtése, és a folytatódó izraeli agresszió miatti szenvedések csökkentése érdekében. Abbász az eszmecsere során tájékoztatta vendéglátóját Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel Ciszjordániában kedden folytatott megbeszéléseiről. 

Az uralkodó utasította az állami Hásemita Jótékonysági Szervezetet, hogy 24 tejszállító teherautóból álló konvojt indítson a palesztin területekre. Szerdán két jordániai katonai repülőgép szállt le a libanoni főváros, Bejrút repülőterén, fedélzetén tábori kórházzal és a sebesültek ellátásához szükséges gyógyszerekkel.


A kilőtt ENSZ-megfigyelők ügye (Oldaltörés)

Izraeli légicsapásban életét vesztette az ENSZ Libanonban állomásozó erőinek (UNIFIL) négy megfigyelője kedd este az arab ország déli részén. Az ENSZ-erők egy finn, egy osztrák, egy kanadai és egy kínai tagja azt követően halt meg, hogy egy bomba telibe találta a libanoni-izraeli határvidék keleti részén fekvő Kiam városában létesített megfigyelő állás épületét.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerdára virradóra nyilvánosságra hozott közleményében felháborodásának és mélységes fájdalmának adott hangot a szerinte "nyilvánvalóan szándékos" izraeli bombázás miatt. A Rómában tartózkodó Annan hangsúlyozta: a megfigyelő állás már régóta működött és egyértelműen megjelölték, s annak ellenére érte légi csapás, hogy Ehud Olmert izraeli kormányfő biztosította az ENSZ-erők megkíméléséről. Az ENSZ-főtitkára felszólította Izraelt, hogy teljes körűen vizsgálja ki a történteket, és követelte az
ENSZ-állások és személyzet elleni támadások leállítását.

Ehud Olmert izraeli kormányfő sajnálkozását fejezte ki Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak a libanoni ENSZ-erők négy tagjának halála miatt szerdán. Olmert ugyanakkor megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy Annan szándékosságról beszélt. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy tévedést az ENSZ szándékos akciónak minősítsen. Megerősítette, hogy a békefenntartók véletlen áldozatai lettek, és átfogó vizsgálatot ígért, amelynek eredményét az ENSZ-főtitkár elé tárja.

Az Európai Unió elfogadhatatlannak nevezte a megfigyelőállást ért izraeli támadást. Tarja Halonen, az EU soros elnöki tisztét adó Finnország államfője azonnali és teljes körű vizsgálatot követelt Izraeltől. Erkki Tuomioja finn külügyminiszter úgy nyilatkozott: minél tovább tart a konfliktus, annál valószínűbb, hogy még több ilyen áldozat lesz. "Ezek az úgynevezett precíziós támadások a jelek szerint mindenkit eltalálnak, csak a Hezbollahot nem" - közölte Tuomioja.

A washingtoni Fehér Ház rettenetesnek nevezte a világszervezet katonáinak erőszakos halálát, és részvétét nyilvánította az áldozatok családjának. Tony Snow szóvivő egyben üdvözölte azt az izraeli kötelezettségvállalást, hogy fényt derítenek a kéksisakosok halálának okára. A Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszteri értekezlete élesen bírálta szerdán a libanoni ENSZ-erők állása ellen végrehajtott izraeli légi csapást, amelyet nyilvánvalóan szándékosnak nevezett.  

Egy ír katonatiszt többször figyelmeztette az izraeli hadsereget, hogy légicsapásaik veszélyeztetik ENSZ-megfigyelők életét. John Molloy alezredes, az ENSZ Dél-Libanonban szolgáló erői és Izrael között közvetítő ír katonatiszt "hat alkalommal lépett kapcsolatba az izraeliekkel, hogy figyelmeztesse őket arra, hogy a bombázás veszélybe sodorja az ENSZ-megfigyelők életét" - mondta el a dublini külügyi szóvivő.

Az eset miatt Dermot Ahern ír külügyminiszter szerdán hivatalába kérette az izraeli nagykövetet. "A rendelkezésünkre álló bizonyítékok alapján vagy egy hihetetlen balesetről van szó, amely a többszöri ír figyelmeztetés ellenére következett be, vagy pedig a megfigyelőállás valamilyen módon közvetlen célponttá vált" - közölte az ír külügyminiszter. 

Ahern különösen nyugtalanítónak minősítette továbbá, hogy az izraeli hadsereg azokra az egyiptomi ENSZ-erőkre is tüzet nyitott, akiket a négy ENSZ-megfigyelő holttestének kiásására küldtek a lerombolt megfigyelőállomáshoz. A külügyminiszter szerint ez "rendkívül nyugtalanító, és felveti a kérdést, hogy balesetről volt-e szó egyáltalán".

Az ír kormány tiltakozása mellett egy formálódó ENSZ-jelentés megállapítása szerint az izraeli légicsapás áldozatául esett megfigyelők tíz alkalommal hívták fel az izraeli hadsereget a bombázás beszüntetését kérve.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa várhatóan elnöki nyilatkozatban ítéli el a megfigyelőállást lebombázó Izraelt. Az Egyesült Államok tiltakozására azonban kikerült a kínai előterjesztésű szövegtervezetből a légicsapás "nyilvánvalóan szándékos támadásként" történő megnevezése. Peking ENSZ-nagykövete azonban újságíróknak elmondta, hogy a jelenlegi vizsgálatok egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy célzott támadás érte a megfigyelőállomást.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Villámgyorsan elkeltek a jegyek a magyar szektorokba a sorsdöntő walesi meccsre

Villámgyorsan elkeltek a jegyek a magyar szektorokba a sorsdöntő walesi meccsre

A nap fotói: a legstílusosabb hazai villanyautó-töltőhely

A nap fotói: a legstílusosabb hazai villanyautó-töltőhely

Napokon belül piacra kerülhet a Huawei összehajtható telefonja

Napokon belül piacra kerülhet a Huawei összehajtható telefonja

Belefojtotta a szót az ellenzék a hongkongi kormányzóba

Belefojtotta a szót az ellenzék a hongkongi kormányzóba

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Lemond parlamenti mandátumáról a Kanári-szigetekről ingázó MSZP-s Tóbiás József

Lemond parlamenti mandátumáról a Kanári-szigetekről ingázó MSZP-s Tóbiás József