szerző:
MTI

ENSZ-diplomaták szerint előrelépés történt a Biztonsági Tanács állandó tagjai között egy Libanonról szóló megállapodás ügyében és ezáltal javultak annak a kilátásai, hogy a közeljövőben határozatot fogadjanak el a konfliktusról.

Emyr Jones Parry brit ENSZ-nagykövet szerdán kijelentette: jó esélyt lát arra, hogy csütörtökön a BT-ben már olyan szöveget vitassanak meg, amely az előrelépést biztosítja. Ezt erősítette meg francia kollégája, Jean-Marc de La Sabliére is. "Nagyon jól dolgozunk, és sokkal közelebb kerültünk a megállapodáshoz" - mondta. 

Polgár Viktor külügyi szóvivő a magyar kormány álláspontjáról tájékoztatva az MTI-t kijelentette: mielőbb véget kell vetni az ellenségeskedésnek, amely az ártatlan civil lakosságot is sújtja. Ezt egy fenntartható tűzszünetnek kell követnie, a konfliktus rendezése pedig megnyugtatóan aligha képzelhető el egy nemzetközi stabilizációs erő dél-libanoni szerepvállalása nélkül, amelyhez ENSZ BT-nek határozott és erős mandátumot kell adnia.

Magyarország esetleges részvételéről a nemzetközi stabilizációs erőben a külügyi szóvivő elmondta, hogy "egyelőre semmit nem lehet tudni annak feltételeiről, de ha felkérést kapunk, megvizsgáljuk a részvétel lehetőségét". Megjegyezte azonban, hogy figyelembe kell venni, hogy korlátozottak Magyarország nemzetközi katonai szerepvállalásának lehetőségei, hiszen a magyar katonák egy sor másik válságövezetben teljesítenek szolgálatot.

A külügyi szóvivő leszögezte, hogy Izraelnek és Libanonnak egyaránt mindent meg kell tennie az ártatlan polgári lakosság védelme érdekében, és tartózkodnia kell a nemzetközi humanitárius jogot sértő cselekményektől.

XVI. Benedek pápa újabb békefelhívással fordult szerdán a Libanonban hadban álló felekhez, ezúttal a Vatikánba zarándokló európai ministránsok, köztük magyarok előtt a Szent Péter téri szokásos heti általános kihallgatáson. Az egyházfő az ellenségeskedés és a harcok azonnali beszüntetését, a nemzetközi közösség részéről pedig "egy olyan végleges politikai megoldást" sürgetett a Közel-Keleten, amely "garantálja a következő nemzedékek boldogabb és biztosabb jövőjét".

"Semmi nem igazolhatja ártatlan emberek vérének kiontását, bármelyik oldalhoz tartozókról legyen szó" - mondta, majd kérte a hívőket, hogy imádkozzanak "a Közel-Keletnek e mártír térségéért". Külön említést tett a gyermekáldozatokról és a Kana dél-libanoni kisvárosban vasárnap végrehajtott izraeli légitámadás 56 civil áldozatáról, akiknek többsége szintén gyermek volt.

Belgium kész részt venni az ENSZ által létrehozandó libanoni békeerőben, ha a közel-keleti országban befejeződnek a harcok - közölte Brüsszelben André Flahaut belga védelmi miniszter. Flahaut máris bejelentette, hogy felkérte a vezérkart, tanulmányozzák belga erők bevetésének lehetőségét. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a világszervezet részéről egyértelmű, pontos és hatásos mandátumot kell kapnia ennek az erőnek, mert így lehet maximálisan garantálni a benne résztvevő katonák biztonságát.

Louis Michel EU-biztos annak a véleményének adott hangot, hogy Izrael még legjobb szövetségeseit is megingatja libanoni akciójával. "Izraelnek, amely demokrácia, rá kellene ébrednie, hogy egy demokrácia nem engedhet meg magának bármit... Nem vagyok Izrael ellen, szó sincs róla. De nem tudom elfogadni, hogy a törvényes önvédelem jegyében tönkreteszik az alapvető infrastruktúrát, a kórházakat, iskolákat, utakat" - mondta az Európai Bizottság humanitárius ügyekért felelős biztosa, volt belga külügyminiszter egy brüsszeli lapnak adott interjújában.

Az EU-biztos leszögezte: legitimnek tartja, hogy Izrael csökkenteni akarja a Hezbollah befolyását, katonai erejét. "Én is kiállok amellett, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. De amikor csapást mér, amikor válaszol, akkor több elemet is figyelembe kell vennie - például a járulékos károkat, amelyek előre megbecsülhetőek -, s tiszteletben kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot" - fejtette ki Louis Michel.

A német külügyminiszter szerint az izraeli-palesztin viszályban közvetítő szerepet betöltő közel-keleti kvartett, egyes arab országokkal kibővítve, figyelmet fordíthatna a Libanonban dúló fegyveres konfliktusra is. A négyes, amelynek tagjai az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ, "nagyon hasznos és konstruktív intézménynek" bizonyult a közel-keleti békefolyamatban - jelentette ki Martin Jaeger német külügyi szóvivő.

Frank-Walter Steinmeier elképzelése szerint a négyesfogathoz a libanoni válság rendezése érdekében csatlakoznia kellene egy vagy több arab országnak is. A külügyi szóvivő azt mondta, Németország még nem jelölte ki, mely arab országokat lehetne bevonni az együttműködésbe, ugyanakkor megnevezte Egyiptomot mint lehetséges résztvevőt.

Tony Blair brit kormányfő a nemzetközi terrorizmus elleni harc stratégiájának újragondolására hívott fel Los Angeles-i beszédében. Blair elismerte, hogy pusztán az erő alkalmazása elidegeníti a Nyugattól a mértékadó arab közvéleményt, és kijelentette: a "terrorizmus íve kifeszült" az egész Közel-Keleten, sőt azon túl is. Ha a Nyugat nem értékeli át stratégiáját, nem lehel új életet a szegénység és a klímaváltozás elleni küzdelembe, és nem tesz meg minden lehetőt az Izrael és a palesztinok közötti béke megteremtésére, nem fog győzni - idézte a The Times brit napilap Blair figyelmeztetését.

"Nem fogjuk megnyerni a világméretű harcot a szélsőségesség ellen, ha az értékek szintjén nem aratunk legalább akkora győzelmet, mint a katonai erő szintjén. Ha nem bizonyítjuk be, hogy méltányosak, tisztességesek és igazságosak vagyunk ezeknek az értékeknek a megvalósításában az egész világon" - mondta Blair.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Libanoni tüntetők dúlták fel az ENSZ bejrúti központját

Libanoni tüntetők dúlták fel az ENSZ bejrúti központját vasárnap a Kana elleni, legalább 51 halálos áldozatot követelő izraeli bombázás hírére, miközben Geir Petersen, Kofi Annan ENSZ-főtitkár személyes képviselője közleményben ítélte el a bombázást és az ügy azonnali kivizsgálását követelte.

MTI Világ

Tűzszünetet akar az USA Izrael és Libanon között

Tűzszünetet sürgetett Izrael és a libanoni síita Hezbollah között vasárnap Jeruzsálemben Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a Kana dél-libanonira mért izraeli légi csapás után. A világ számos vezetője elítélte a Kana elleni támadást.

MTI Világ

Irán csapdába csalta Izraelt Libanonban?

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az izraeli kormány és hadsereg által három héttel ezelőtt gyors nagytakarításnak gondolt libanoni hadjárat elhúzódó és tragikus fejezetként vonul be a zsidó állam és arab szomszédai viszonyának konfliktusokban gazdag történetébe. A véres harcok végső kimenetele még bizonytalan, ám egyet meg lehet jósolni: a konfliktus nyomán a szélsőségesek megerősödése várható mindkét oldalon.

MTI Világ

A libanoni kormány a Hezbollah mögött áll?

A Hezbollah tevékenységével a libanoni kormány is egyetért, a minap Fuád Szinjóra miniszterelnök is gratulált a Hezbollahnak, amiért védelmezi Libanont. Ezt Libanon budapesti nagykövete mondta hétfőn Budapesten. A magyar parlament európai ügyek bizottságának elnöke nem optimizmusra okot adó" körülménynek nevezte mindezt.

MTI Világ

Mélyen benyomul az izraeli hadsereg Dél-Libanonba

Mélyen be fog hatolni Dél-Libanonba az izraeli hadsereg és hetekig ellenőrzése alatt tartja a területet, amíg csak egy nemzetközi erő képes nem lesz odatelepülni - döntött az izraeli biztonsági kabinet.

MTI Világ

Vallási vezetők követelik a libanoni háború megállítását

A humanitárius katasztrófa megszüntetésének a közös felhívás szerint három alapfeltétele van: az izraeli kormány azonnal hagyjon fel a libanoni területek elleni támadásokkal; a Hezbollah és a Hamász azonnal szüntessen be minden Izrael-ellenes támadást; végül az amerikai és más kormányok felügyeljék, hogy a felek betartják a tűzszünetet.

Több mint 70 embert kellett ellátni a Katalóniában történt éjszakai tüntetések után

Több mint 70 embert kellett ellátni a Katalóniában történt éjszakai tüntetések után

Térey János posztumusz kötete: mintha érezte volna a közelgő véget

Térey János posztumusz kötete: mintha érezte volna a közelgő véget

A pszichológiailag biztonságos munkahelyeknek bátor vezetőkre van szükségük

A pszichológiailag biztonságos munkahelyeknek bátor vezetőkre van szükségük

Szomorú szappanopera lett az uniós bővítésből

Szomorú szappanopera lett az uniós bővítésből

A Samsung is bepréselte a képernyőbe a kamerát, indulhat a gyártásba az első ilyen telefonjuk

A Samsung is bepréselte a képernyőbe a kamerát, indulhat a gyártásba az első ilyen telefonjuk

Erdogan: Ankara soha nem köt tűzszünetet Szíriában

Erdogan: Ankara soha nem köt tűzszünetet Szíriában