szerző:
MTI

A magyar kormány álláspontja szerint a közel-keleti válság legutóbbi fejezetének megítélésekor abból kell kiindulni, hogy a palesztinai Gázában június 25-én történt egy súlyos provokáció, amelynek során elraboltak egy izraeli katonát - nyilatkozta a külügyi szóvivő.

Amikor erre a provokációra Izrael nem reagált azonnal és erőteljesen, július 12-én a libanoni határ közelében nyolc izraeli katonát öltek meg a Hezbollah fegyveresei, két másikat pedig foglyul ejtettek, eközben pedig százötven rakétát lőttek ki Izrael területére - szögezte le Polgár Viktor.

Kiemelte: Izraelnek joga volt az önvédelemre. Mint mondta, a napjainkra kialakult helyzet, a polgári áldozatokkal járó fegyveres konfliktus nyomatékossá teszi annak szükségességét, hogy lefegyverezzék a libanoni milíciákat, különösen a Hezbollahot, az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1559-es határozatának megfelelően.

"Hasznos lenne, ha a libanoni kormány ténylegesen gyakorolni tudná szuverenitását az ország egész területe felett, így Dél-Libanonban is" - hangsúlyozta a külügyi szóvivő.

A magyar álláspont az, hogy mielőbb véget kell vetni az ellenségeskedésnek, amely az ártatlan civil lakosságot is sújtja. Ezt egy fenntartható tűzszünetnek kell követnie, a konfliktus pedig megnyugtatóan aligha képzelhető el egy nemzetközi stabilizációs erő dél-libanoni szerepvállalása nélkül. Polgár Viktor kitért arra, hogy utóbbi hatékony működéséhez az ENSZ BT-nek határozott és erős mandátumot kell adnia.

"Erről előzetes egyeztetések folynak, nincs még döntés. Ami Magyarország esetleges részvételét illeti, egyelőre semmit nem lehet tudni annak feltételeiről, de ha felkérést kapunk, megvizsgáljuk a részvétel lehetőségét" - közölte a szóvivő. Megjegyezte: figyelembe kell venni, hogy Magyarország nemzetközi katonai szerepvállalásának lehetőségei korlátozottak, hiszen a magyar katonák egy sor másik válságövezetben teljesítenek szolgálatot.

A külügyi szóvivő elmondta, hogy Izraelnek és Libanonnak egyaránt mindent meg kell tennie az ártatlan polgári lakosság védelme érdekében, és tartózkodnia kell a nemzetközi humanitárius jogot sértő cselekményektől.

Polgár Viktor szólt arról, hogy Magyarország a háborús konfliktus első napjaiban hatmillió forintos pénzbeli gyorssegélyt utalt át a libanoni kormány kárenyhítő alapja számára, majd azóta egy százezer eurós felajánlást is tett humanitárius célokra, a magyarországi nem kormányzati segélyszervezetek bevonásával.

"Nem szabad megengedni a válság továbbterjedését és szükséges, hogy a szembenálló felek visszafogottságot tanúsítsanak" - jelentette ki Polgár Viktor. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány június 26-án elítélte a Kerem Salom-i túszejtést, július 12-én a Hezbollah támadását, július 31-én a kanai bombázásról adott ki nyilatkozatot, Várkonyi László szakállamtitkár aznap a parlament európai ügyek bizottságában, Göncz Kinga külügyminiszter pedig augusztus 1-jén az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácsülésén fejtette ki a kabinet álláspontját.

A szóvivő kitért arra, hogy az elmúlt napokban Damaszkuszban és Tel-Avivban járt. Kiemelte: a magyar külképviseletek Dél-Libanonban, Gázában és Izraelben egyaránt mindent megtettek és tesznek ezután is a magyar állampolgárok biztonságának szavatolása, szükség esetén az övezetből kijutásuk érdekében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Világ

Izrael két héten belül megsemmisíti a Hezbollah rakétáit?

Izrael nem képes a Hezbollah rakétakészletének teljes megsemmisítésére - mondta kedden az izraeli kormány egyik minisztere, míg egy másik kormánytag szerint a hadseregnek mintegy két hétre van még szüksége ahhoz, hogy befejezhesse a libanoni offenzívát.

MTI Világ

Mekkora károkat okozott a Hezbollah Izraelnek?

A Hezbollah azt állítja, hogy 35 fős veszteséget okozott halottakban és sebesültekben az izraeli hadseregnek az Aita as-Saab dél-libanoni határfalunál hétfő óta folyó harcokban.

hvg.hu Gócpontok

Izraeli akció a Hezbollah fellegvárában

A szerdára virradó éjszaka nagyszámú izraeli ejtőernyőst dobtak le helikopterekről a kelet-libanoni Baalbek közelében. Hajnalra az akció befejeződött, a különítmény több foglyot ejtett és visszatért izraeli támaszpontjára.

MTI Világ

Folytatódik a háború - Izrael nem akar tűzszünetet

Nem enged a tűzszünetet követelő hangoknak az izraeli miniszterelnök, de azt engedélyezi, hogy segítséget vigyenek a lebombázott Kanába. Közben a palesztin szélsőségesek közül a Hamász Izrael elleni öngyilkos-merényleteket helyezett kilátásba, a Hezbollah pedig bosszút esküdött a reggeli légicsapás miatt.

MTI Világ

Izrael elengedte a palesztin parlament alelnökét

Izrael szabadon engedte a palesztin törvényhozó tanács alelnökét, akit július 6-án vettek őrizetbe, amikor külföldi útjáról tért haza. Június 29-én a Hamász 64 miniszterét, parlamenti képviselőjét, polgármesterét és más vezetőjét vették őrizetbe Ciszjordániában.

MTI Világ

Mélyen benyomul az izraeli hadsereg Dél-Libanonba

Mélyen be fog hatolni Dél-Libanonba az izraeli hadsereg és hetekig ellenőrzése alatt tartja a területet, amíg csak egy nemzetközi erő képes nem lesz odatelepülni - döntött az izraeli biztonsági kabinet.

MTI Világ

Irán csapdába csalta Izraelt Libanonban?

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az izraeli kormány és hadsereg által három héttel ezelőtt gyors nagytakarításnak gondolt libanoni hadjárat elhúzódó és tragikus fejezetként vonul be a zsidó állam és arab szomszédai viszonyának konfliktusokban gazdag történetébe. A véres harcok végső kimenetele még bizonytalan, ám egyet meg lehet jósolni: a konfliktus nyomán a szélsőségesek megerősödése várható mindkét oldalon.

Kövér a kurdokról: Európa a miénk, Szíria az övék – videó

Kövér a kurdokról: Európa a miénk, Szíria az övék – videó

Letartóztatták azt a három férfit, akik kirámoltak egy óbudai lakást

Letartóztatták azt a három férfit, akik kirámoltak egy óbudai lakást

“Orbán = Borkai” – a Zeneakadémia előtt akciózott a DK, aztán megjött Bede

“Orbán = Borkai” – a Zeneakadémia előtt akciózott a DK, aztán megjött Bede

18 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el a Borkai-botrányban emlegetett vállalkozók

18 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el a Borkai-botrányban emlegetett vállalkozók

Visszavonultak a szíriai kurdok a kialakítandó biztonsági övezetből

Visszavonultak a szíriai kurdok a kialakítandó biztonsági övezetből

Nem halott a dízel – vélekedik a meglepetéssel készülő Mazda

Nem halott a dízel – vélekedik a meglepetéssel készülő Mazda