szerző:
MTI

A legnagyobb brit konzervatív napilap, a The Daily Telegraph „Egy őszinte magyar” című szerkesztőségi elemzésében azt írta: Nyugat-Európában a választók meglepődhetnének azon, hogy Magyarországon zavargások törnek ki, mert a miniszterelnök bevallotta, hogy hazudott.

Ez az, amire politikusaink részéről számíthatunk, mégis Gyurcsány Ferenc „brutális nyíltsága” okozott felháborodást - áll a tekintélyes jobboldali brit lapban. A cikk szerint a magyar miniszterelnök, ahelyett, hogy mentegetné magát az őszintétlenség vádja alól - ahogy azt Tony Blair brit kormányfő tette azzal az állításával kapcsolatban, hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei vannak -, beismerte, hogy a szocialisták vezette kormány következetesen hazudott a gazdaság állapotáról.

Érthető, ha kiszivárogtatott kijelentései sérelmeket okoztak. A választók, akik áprilisban a korábbinál nagyobb többséggel juttatták a koalíciót második mandátumához, bizonyosan úgy érzik, hogy átejtették őket.

Gyurcsány Ferenc mégis szívességet tett Magyarországnak és az egykori kommunista Európa egészének azzal, hogy felhívta a figyelmet elitjeik leplezetlen hatalmi visszaéléseire. Lehet, hogy az ezen árulásban játszott saját szerepéért állásával fog fizetni, őszinteségének azonban ösztönzésként kell szolgálnia a politikusok számára, hogy a választókkal egyenes módon beszéljenek, amikor a korábban ellazsált reformokkal kell szembenézni - áll a The Daily Telegraph szerdai elemzésében.

A lap szerint ötven évvel 1956 után Magyarország most ismét az élre állt, ezúttal arra emlékeztetve a térséget, hogy a demokratikus választás önmagában semmiképpen sem garantálja a jó kormányzást. Korábbi szerepétől függetlenül Gyurcsány megérdemel egy vállveregetést megkésett nyíltságáért - fejeződik be a brit konzervatív napilap szerkesztőségi értékelése.

A liberális irányzatú Financial Times, amely több cikkben és elemzésben is foglalkozik szerdán a magyarországi fejleményekkel, azt írta: nem sok olyan magyar van - és ez vonatkozik a választási kampányában szintén nagyvonalú költekezési ígéretekkel előálló ellenzékre is -, aki azt állíthatná magáról, hogy az elmúlt években költségvetési felelősséget követelt. A londoni üzleti napilap szerint Orbán Viktor radikális adócsökkentéseket, 8 százalékos nyugdíjemelést, valamint a lakáshitelek és a háztartási energiaárak támogatását ígérte. Az egymással versengő költekezési ígéretek miatt elemzők a választási küzdelmet Télapó-kampánynak keresztelték - áll a Financial Timesban.

Szerkesztőségi elemzésében a Financial Times azt írta: 1956-ban is tiltakozók csaptak össze rohamrendőrökkel a rádiónál; 50 évvel később, és több mint tíz évnyi demokrácia után, a Gyurcsány Ferenc elleni tüntetések ismét zavargásokká fajultak. Gyurcsánynak azonban nem szabad zavargók miatt távozásra kényszerülnie; sürgős feladata a magyar gazdaság rendbetétele.

A lap szerint Gyurcsány Ferenc nem valamilyen magyar Watergate-et ismert be; saját pártját kérlelte arra, hogy tárja fel a magyar pénzügyek rémes állapotát, és miközben ezt tette, ráirányította a figyelmet a teljes magyar politikai osztály kudarcára is. Korántsem ő az egyetlen magyar politikus, aki hazudott a gazdaságról; a Fidesz sem volt jobb a választási kampányban, sőt még több költekezést és még kevesebb adót ígért, mint a szocialisták - áll a Financial Times szerdai értékelésében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Gyurcsány furcsa viselkedéséről írnak az orosz lapok

Moszkvai lapok Gyurcsány Ferenc furcsa viselkedéséről cikkeztek, amikor a miniszterelnök és Vlagyimir Putyin Szocsiban lezajlott találkozójáról számoltak be. Az orosz tévécsatornák tudósítottak az MTV-székház ostromáról és a kormány lemondásának követeléséről, megemlítve a szovjet hősi emlékmű meggyalázását is.

MTI Itthon

Cseh lapok: Gyurcsány megtartja hatalmát, Orbán is felelős

A kormányfő hazugságának mértékét a választók határozzák meg. Gyurcsány csak azt mondta, amit a választók hallani akartak és amiben hinni szerettek volna - írta szerdai vezércikkében a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben

Még ne induljanak haza, kánikula lesz a héten

Még ne induljanak haza, kánikula lesz a héten

Tovább folytatódik az Open Arms kálváriája

Tovább folytatódik az Open Arms kálváriája

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Három gyerek is van a szajoli lovasbaleset sérültjei között

Három gyerek is van a szajoli lovasbaleset sérültjei között

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?