szerző:
MTI

Két héten belülre ígéri az új thaiföldi kormányt Szondhi Bunjaratgin tábornok, akit a vértelen államcsínyt végrehajtó és rendkívüli állapotot bevezető fegyveres erők szerdán bíztak meg a miniszterelnöki teendők ellátásával.

Szondhi első bangkoki sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy e két hét alatt előkészítik az ország új ideiglenes alkotmányát, s kineveznek egy új nemzetgyűlést és új kormányfőt is, aki "szereti a demokráciát és az alkotmányos királyságot". Ezt követően a katonák visszavonulnak a hatalomból - ígérte. A következő általános választások várható időpontját jövő év októberében jelölte meg.

Szondhi tábornok Bhumibol Aduljadedzs király hűséges hívének számít. Muzulmán vallású, akit képesnek tartanak arra, hogy leszámoljon az ország déli részén zajló muzulmán felkeléssel.

A thaiföldi fővárosban egy nappal az államcsíny után "feszült nyugalom" van. Páncélosok és katonai alakulatok vették körbe a kormány székházát.

Közigazgatási tanács alakult

A puccsisták felállítottak egy "közigazgatási tanácsot", amely Bangkokban és a szomszédos tartományokban veszi át a kormányzást. A távolabbi tartományokban a fegyveres erők helyi parancsnokait bízták meg ezzel a feladattal. A rádiók és az állami televízió beszüntették napi adásukat, és csupán zenét, illetve a puccsisták közleményeit közvetítik. Így jelentették be a tv-ben, hogy a puccs vezetői betiltottak minden öt főnél nagyobb gyülekezést. A rendelkezés a rendkívüli állapot időtartamára vonatkozik, és annak megsértői hat hónapi börtönnel sújthatók.

Ugyancsak a televízióban jelentették be, hogy a katonai kormányzat szigorú ellenőrzés alá vonja a nemzeti és nemzetközi médiát az ország területén. Ez a parancs lehetőséget ad a távközlési minisztériumnak, hogy megakadályozzon minden "félretájékoztatást", amely káros lenne a thaiföldi katonai hatóságoknak. Már e bejelentés előtt megszakadt az országban a CNN és a BBC adása.

A hatalmától megfosztott Thakszin Sinavatra sorsa még bizonytalan. Szondhi Bunjaratgin először azt mondta, hogy hazavárják a volt miniszterelnököt, és nem esik bántódása, később úgy fogalmazott sajtóértekezletén, hogy "a törvény szerinti eljárás indul azok ellen, akik bűnöket követtek el", de erről újságírói kérdésre sem volt hajlandó többet mondani.

A volt kormányfő lemondta tervezett beszédét az ENSZ közgyűlésén, s vélhetően egy New York-i szállodában tartózkodik. Egy őt kísérő újságíró szerint Thakszin egy orosz repülőgépet bérelt, hogy az kíséretével együtt Londonba szállítsa. További útiterve egyelőre nem ismeretes. Az ország miniszterelnök-helyettese, Csitcsai Vannaszathit, valamint Thakszin kabinetfőnöke jelenleg a hadsereg őrizetében van.

Washington aggódik

Az amerikai kormány aggodalommal nyilatkozott a thaiföldi hatalomátvételről, de a hivatalos véleménynyilvánítással megvárja a további fejleményeket. Christopher Hill amerikai külügyi

államtitkár-helyettes úgy nyilatkozott, hogy előbb látni szeretnék a hadsereg szándékait. A New York-ban tartózkodó Alexander Downer ausztrál külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a bangkoki államcsínyt, és a thaiföldi demokrácia visszaállítását követelte.

Ugyanakkor hozzátette: Canberrának fel kell mérnie a kialakult helyzetet, mielőtt változtatna a Bangkokhoz fűződő politikai kapcsolatokon.

Az ENSZ-főtitkár bírálta a hatalomátvételt

Aggodalmának adott hangot Aszo Taro japán külügyminiszter is, és a helyzet mielőbbi normalizálását sürgette. A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Peking nem óhajt beavatkozni Thaiföld belügyeibe. Csin Kang (Qin Gang) szóvivő a két ország barátságát hangsúlyozta, s "harmóniát és virágzást" kívánt a délkelet-ázsiai országnak.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár a CNN-nek nyilatkozva bírálta a thaiföldi katonai hatalomátvételt, mondván, hogy a világszervezet mindig a demokratikus úton, választások révén történő kormányváltást támogatta.

Az Európai Unió soros finn elnöksége által Helsinkiben kiadott közlemény is elítélte szerdán a thaiföldi puccsot, a katonák visszalépését és a demokratikusan választott kormány helyreállítását követelve.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Üres budapesti kassza várja a következő főpolgármestert

Üres budapesti kassza várja a következő főpolgármestert

Csak úgy ömlik a pénz a fűbizniszbe

Csak úgy ömlik a pénz a fűbizniszbe

Kígyómasszázs az új divat, csak bírja idegekkel

Kígyómasszázs az új divat, csak bírja idegekkel

Videóüzenetben mondott köszönetet Merkel a magyaroknak

Videóüzenetben mondott köszönetet Merkel a magyaroknak

Több banknál kizáró ok a babaváró hitelre a speciális jövedelem

Több banknál kizáró ok a babaváró hitelre a speciális jövedelem

Tízezreket kaphatnak vissza a Raiffeisen ügyfelei a napokban

Tízezreket kaphatnak vissza a Raiffeisen ügyfelei a napokban