szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Utóbb ártalmatlannak bizonyult pokolgépgyanús szerkezetet találtak pénteken késő este - két nappal a parlamenti választások előtt - a szerb fővárosban a kicsiny Liberális Demokrata Párt vezetőjének autója alatt.

Mint arról a párt szóvivője beszámolt, egy biztonsági őr vette észre a csomagot Csedomir Jovanovics Belgrád belvárosában parkoló sportkocsija alatt. A nyugatias irányultságú kis párt diákvezérből politikussá lett fiatal vezetőjének találkozója volt egy közeli étteremben.

A kiérkező különleges rendőri egység megállapította, hogy a gépkocsi alatt elhelyezett csomag nem jelent semmiféle veszélyt: egy köteg vezeték és némi ismeretlen eredetű nedves téglaszínű por volt benne gyújtószerkezet nélkül.

A 35 éves Jovanovics, aki a 2003 márciusában meggyilkolt miniszterelnök, Zoran Djindjics közeli munkatársa volt, az egyedüli szerbiai politikus, aki kampányában arra buzdította a szavazókat, ne vegyék figyelembe a nagy pártok azon ígéretit, amelyek szerint a túlnyomórészt albánok lakta Koszovó dél-szerbiai tartomány Oroszország diplomáciai támogatásával szerb fennhatóság alatt maradhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Értelmetlen provokáció a szerb kolostor körbeépítése

Értelmetlen, a szerbek megalázására kitalált provokációként számolt be hétfőn a Danas című belgrádi lap arról, hogy a szerb egyház legszentebb helye, a délnyugat-koszovói Visoki Decani kolostor közvetlen közelében egy helyi albán vállalkozó étterem és egyéb turistalétesítmények építésébe kezdett.

MTI Világ

Szerbiára és Boszniára való nyomásgyakorlást sürget Carla Del Ponte

Carla Del Ponte, az ENSZ délszláv háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszékének főügyésze kérte a Biztonsági Tanácsot, hogy gyakoroljon nyomást Szerbiára és Boszniára a még szökésben lévő háborús bűnösök elfogása és Hágának való kiadása érdekében.

MTI Világ

Szerbia folytathatja társulási tárgyalásait az EU-val

Belgrád már márciusban folytathatja az Európai Unióval a stabilizációs és társulási megállapodásról szóló, tavaly megszakadt tárgyalásokat - véli a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) folytatott együttműködést felügyelő tanács elnöke.