szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnökök között George Bush népszerűsége a legalacsonyabb az Egyesült Államok helyzetéről megtartandó szokásos év eleji beszédet megelőzően Richard Nixon óta - számolt be a Bloomberg hírügynökség kedden.

A The Washington Post/ABC News közös felmérése szerint az amerikaiak 65 százaléka kifogásolja Bush elnöki tevékenységét, és csak 33 százalék helyesli. Ez az érték az egyik legalacsonyabb azóta, hogy a republikánus politikust hat éve elnökké választották.

A válaszolók 71 százaléka úgy érzékeli, Amerika "rossz irányban" halad. Ez a mutató 2003 áprilisában, egy hónappal az iraki invázió kezdete után még 46 százalék volt. Az elégedetlenek nemcsak az iraki stratégiát, hanem a terrorellenes háborús politikát és a gazdaság állapotát is kifogásolják.

A CNN felmérése ugyancsak arról tanúskodik, hogy Bush minden korábbinál kisebb támogatottságot élvez. A hírtelevízió adatai szerint az amerikaiak 63 százaléka ad negatív értékelést Bush elnökségére, 34 százalék támogatja.

A CBS televízió még alacsonyabb, 28 százalékos népszerűségi mutatót mért. A megkérdezettek fele vélekedik úgy, hogy a kongresszusnak meg kellene tagadnia újabb csapatok Irakba küldésének finanszírozását. Mint a VOA rádió tudósításában megjegyezte, George Bush elnöksége során első ízben kényszerül arra, hogy a kongresszus alsó- és felsőházának közös ülésén egy demokrata vezetésű törvényhozás előtt tartsa meg beszédét az unió állapotáról.

A háborút vívó amerikai elnökök népszerűségvesztésének azonban szinte "hagyománya van" Amerikában. A ma már a legnagyobb amerikai hősök közé tartozó Abraham Lincoln elnökkel még saját pártja is szembeszállt a polgárháború első nehéz éveiben. A második világháborúban a kezdeti nehézségek nyomán pedig elszigetelődési politikát sürgettek a legnagyobb formátumú elnökök közé sorolt Franklin Delano Roosevelttől, aki a náci agresszió letörése mellett kötelezte el magát.

Mint Allan Lichtman, a washingtoni Amerikai Egyetem történész professzora rámutatott: Bush elnököt ma ugyanazon okból bírálják, mint egyik elődjét, Lyndon Johnsont a vietnami háború idején. A csapatnövelés miatt egy cél és vég nélkülinek látszó háborúban - mondta.

Bush egyebek mellett arra hivatkozva igyekszik elhárítani az ellenzék bírálatát, hogy a demokrata párti Franklin Roosevelt és Harry Truman kitartását méltatja a második világháború, illetve a koreai háború alatt. A VOA áttekintése szerint az amerikai történelemben a győzelem utólag gyakran igazolta az elnökök népszerűtlen háborús terveit. Stephen Hess, a washingtoni Brookings Intézet szakértője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a háborús vereség meghatározhatja egy elnök örökségét. Egy vietnamihoz hasonló háborút utólag nehéz győzelemnek beállítani, és a vesztes háborúval a közvélemény ma is az akkori elnökök, Lyndon Johnson és Richard Nixon nevét kapcsolja össze.

Érdekesség, hogy Bush volt az az elnök, aki a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után a legmagasabb népszerűségi indexet tudhatta magáénak 1938 óta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Shake

Bush halott, Hillary az elnök, Blair háborús bűnös - videó

Hiába vagyunk az EU tagjai, Nagy-Britannia néha még mindig egy másik bolygónak tűnik, nem egy másik országnak. El tudja valaki képzelni, hogy Magyarországon egy tévécsatorna kritikus hangvételű fikciós filmet készítsen bármelyik magyar miniszterelnökről?

MTI Világ

A demokratáknak nagyon nem tetszik Bush új iraki stratégiája

A washingtoni kongresszus vezető demokrata képviselői szerint George Bush elnök új iraki stratégiája veszélyezteti Amerika nemzetbiztonságát; közös nyilatkozatukban a csapatkivonás 4-6 hónapon belül történő megkezdését követelték.

MTI Világ

Pelosi szerint tragédia Bush iraki politikája

Tragédiának, hatalmas baklövésnek nevezte George Bush amerikai elnök iraki háborús politikáját Nancy Pelosi, a demokrata vezetésű washingtoni képviselőház elnöknője pénteken, ami a Fehér Ház és a kongresszus közötti vita hangnemének elmérgesedését jelzi.