szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Madalin Voicu karmester-hegedűművész, egykori parlamenti képviselő, a világhírű Ion Voicu hegedűművész fiát most arra akarja kényszeríteni a művelődési minisztérium, hogy adja át a tulajdonában lévő, és Románia egyetlen Stradivarius hegedűjét, vagy bizonyítsa be adásvételi szerződéssel, hogy a hangszer jogosan képezi a család tulajdonát.

A hegedűt az akkor még fiatal Ion Voicu Gheorghe Gh. Dej pártfőtitkártól kapta, aki egyszerűen parancsot adott egy Stradivarius megvásárlására. A fél évszázaddal ezelőtti számlán állítólag még a hegedűművész neve szerepel, ám a párt, megmagyarázhatatlan módon, kötött vele egy, élete végéig szóló használati szerződést is.

1984-ben Elena Ceausescu aztán parancsba adta Elena Gadeanak, a Szocialista Nevelés és Művelődés Bizottsága elnökének, hogy vegye el a hegedűt Voicutól, és adják át megőrzésre a Szépművészeti Múzeumnak. A rendszerváltást követően 1990-ben Ion Voicu, nemzetközi hangversenyeire hivatkozva visszakérte és -kapta a Stardivariust Andrei Plesu akkori művelődési minisztertől, és 1997-ben bekövetkezett haláláig használta is. Ekkor a hangszer a Voicu-alapítvány tulajdonába kerül, ám a nagy művész fia, Madalin, nyilvánosan sosem mert játszani rajta.

A helyzetet súlyosbítja, hogy senki nem tudja, pontosan hol őrzi a család a hangszert, és már az is felmerült a szakemberekben, hogy korábban túladtak rajta. A kulturális minisztérium ekkor úgy vélte, a Ion Voicu haláláig kötött használati jognak vége, ezért szerették volna egy másik fiatal művésznek adni hangversenyezni. 1999-ben, Yehudi Menuhin jelenlétében szerveztek is egy meghallgatást, s ezen úgy döntöttek, Gabriel Croitoru nevű fiatal művész érdemli meg a Stradivariust, csakhogy a Voicu család azóta sem adta át a hangszert a nyertesnek. Madalin Voicu még nem mutatott meg egyetlen, tulajdonjogot bizonyító dokumentumot sem, de azt állítja, apja még halála előtt kifizette a román állam által 1956-ban megelőlegezett vételi árat, ezért őket illeti a hegedű.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Rekordáron kelt el Stradivari egyik hegedűje

Rekordáron, több mint kétmillió dollárért kelt el pénteken a Christie's aukciós ház New York-i árverésén Antonio Stradivari egyik hegedűje. Soha ennyi pénzt nem fizettek még ki egyetlen egy hangszerért.