szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ellenzéki tüntetők utakat zárták le kedd reggel a libanoni fővárosban, Bejrútban és környékén, hogy így támogassák azt az általános sztrájkot, amelynek célja a Fuád Szinjóra vezette kormány távozása.

A megmozdulás résztvevői autógumikat gyújtottak fel a fővárosból északra, délre és keletre induló autópályákon, valamint a belvárost ölelő körgyűrűn. A sűrű fekete füst beterítette a térséget. Katonák és tűzoltók indultak az útakadályok eltávolítására.

A tüntetők lezárták a Bejrútot a szíriai fővárossal, Damaszkusszal összekötő utat, valamint a bejrúti nemzetközi repülőtérre vezető pályát. Számos arab és nemzetközi légitársaság törölte bejrúti járatát. A repülőtér üzemel, de a sztrájk miatt kevés dolgozó jelent meg munkahelyén.

A keddi tiltakozó megmozdulást Haszan Naszrallah sejk, a radikális síita Hezbollah mozgalom vezetője kezdeményezte az ellenzék más vezetőivel együtt. A Hezbollah és az Amal síita muzulmán szervezeteket tömörítő és Michel Aun keresztény tábornokot is a soraiban tudó ellenzék előre hozott választások kiírását követeli. Elképzelésük szerint a választások nyomán megalakítandó nemzeti egységkormányban képviselőik vétójoggal fognak rendelkezni.

A Szíria-barát libanoni ellenzék a Hezbollahhal az élén tavaly december elseje óta tüntet Bejrút központjában, hogy kicsikarja a Nyugat-barát Fuád Szinjóra kormányának lemondását. A mostani politikai válság november közepén kezdődött a közel-keleti arab országban hat Damaszkusz-barát miniszter lemondásával. Az ellenzék szerint a kormány a miniszterek lemondásával elvesztette legitimitását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!