szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő folytat tárgyalást szerdán Prágában a vízumkényszer eltörléséről 13 érintett, köztük kelet-európai országok képviselőivel - közölte a prágai amerikai nagykövetség.

Paul Rosenzweig, az amerikai belbiztonsági minisztérium nemzetközi ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkára 13 ország képviselőjével találkozik az úgynevezett vízumútiterv keretében, s tájékoztatja őket a vízumpolitika tervezett reformjáról.

"Ezek a reformok, ha elnyerik az amerikai kongresszus jóváhagyását, megerősítik a program általános biztonsági elemeit, és engedélyezik a vízummentes utazást az Egyesült Államokba azon országok állampolgárainak, amelyek eleget tesznek ezeknek a biztonsági követelményeknek" - áll a nagykövetség közleményében.

George W. Bush amerikai elnök tavaly novemberben úgy nyilatkozott, hogy a kongresszussal közösen bizonyos változásokon dolgoznak, amelyekkel egyes országok számára lehetővé teszik a vízumkényszer könnyítését.

A tizenhárom ország között vannak az Európai Unió új tagállamai, Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Románia és Szlovákia, valamint a régi EU-tag Görögország, illetve Dél-Korea.

Az Európai Unió új tagállamai hosszú idő óta próbálnak nyomást gyakorolni Washingtonra, hogy állampolgáraik a nyugat-európai államokhoz hasonlóan vízummentességben részesüljenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bush látogatása kedvez a magyar vízummentességnek

Bush amerikai elnök júniusi budapesti látogatása kétségkívül kedvező impulzust adott a vízummentességet célzó magyar erőfeszítések mielőbbi teljesüléséhez. Ezt a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője mondta a Sziget fesztiválon.

MTI Világ

Amerikai vízummentességért küzdenének a V4 államfői

A Visegrádi Csoport négy országának államfője ragaszkodik ahhoz, hogy országaik 2007-ben az eredeti terveknek megfelelően a schengeni övezeten belülre kerüljenek - jelentette ki Sólyom László, magyar köztársasági elnök, a visegrádi államfői csúcstalálkozó után.

MTI Itthon

Kifogásolják Amerikában újabb országok vízummentességét

Washingtonban biztonsági kifogások hangoznak el a vízummentesség új országokra, köztük Magyarországra történő esetleges kiterjesztése ellen - számolt be a The Washington Times csütörtökön. Egy ohiói szenátor azonban már a jövő héten beterjesztené javaslatát arról, hogy a terrorizmus elleni globális háborúban az USÁ-val szövetséges államok polgárai megkapján a vízum nélküli beutazás lehetőségét.

MTI Világ

Bush vízummentességet ígért a cseheknek

George Bush amerikai elnök szerdán Rigában Vacláv Klaus cseh köztársasági elnökkel való találkozóján ígéretet tett arról, hogy az Egyesült Államok eltörli a cseh állampolgárokra és a más új európai uniós tagállamokra vonatkozó vízumkötelezettséget.

MTI Világ

Bush lazítaná a vízumszigort

A Bush-kormány a vízummentességi program kiterjesztését fogja javasolni az amerikai kongresszusnak – jelentette a Fox News amerikai tévécsatorna.