szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Heves harcok robbantak ki Bagdad belvárosában iraki felkelők és az amerikai erők által támogatott kormányhadsereg között az éjszaka.

Egy iraki katonai egység amerikai támogatással a főváros, főként szunniták lakta Fadl és Haifa negyedében ütközött meg a felkelőkkel. A szembenállók automatafegyverekkel, géppuskákkal és harckocsielhárító-rakétákkal lőtték egymást. Az éjszaka kirobbant harc szerda délelőtt is tartott. A levegőben amerikai helikopterek köröztek és nyitottak tüzet a felkelők állásaira – jelezték biztonsági források.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

HRW: állítsák le az iraki kivégzéseket!

Az iraki kivégzések leállítását követelte hétfőn a bagdadi kormánytól a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet, amely elítélte azt, ahogyan az iraki kormányfő reagált Szaddám Huszein kivégzésével kapcsolatos kritikákra.

MTI Világ

Pelosi szerint tragédia Bush iraki politikája

Tragédiának, hatalmas baklövésnek nevezte George Bush amerikai elnök iraki háborús politikáját Nancy Pelosi, a demokrata vezetésű washingtoni képviselőház elnöknője pénteken, ami a Fehér Ház és a kongresszus közötti vita hangnemének elmérgesedését jelzi.

MTI Világ

Wesley Clark szerint késő újabb csapatokat küldeni Irakba

Nem lehet elég amerikai katonai egységet küldeni Irakba, és késő is lenne, csupán tovább mérgezné a helyzetet az országban a koalíciós erők számára - így vélekedett Wesley Clark amerikai tábornok. A Pentagon adatai szerint 2003 óta háromezer amerikai katona vesztette életét Irakban.

MTI Világ

Huszonhét holttestet találtak Bagdadban

Huszonhét holttestet találtak a helyi rendőrök szombaton Bagdad központjában, az erősen őrzött zöld zónától nem messze északra, egy temető közelében, s a kiérkező erők fegyveresekkel csaptak össze - közölték rendőrségi és belügyminisztériumi források.

MTI Világ

A demokratáknak nagyon nem tetszik Bush új iraki stratégiája

A washingtoni kongresszus vezető demokrata képviselői szerint George Bush elnök új iraki stratégiája veszélyezteti Amerika nemzetbiztonságát; közös nyilatkozatukban a csapatkivonás 4-6 hónapon belül történő megkezdését követelték.

MTI Világ

Felakasztották Szaddám két vádlott-társát

Felakasztották hétfőn, még virradat előtt a kivégzett Szaddám Huszein volt iraki elnök emberiesség elleni bűnök miatt ugyancsak halálra ítélt vádlott-társait, Barzán at-Tikrítit és Avad al-Bandart - jelentette be Munkisz al-Farún iraki ügyész.