szerző:
hvg.hu

Megéri-e a terroristáknak, hogy időt és pénzt áldozzanak egy nukleáris támadásra? Egy nemrég készült tanulmány szerint igen, mert még a balul sikerült akciókban is több ember halhatna meg, mint egy hagyományos támadásban. A végeredményt tekintve ráadásul még olcsóbb is, mint az eddig végrehajtott akciók.

A terrorszervezetek is üzleti alapon működnek, így érdekük, hogy minél több embert minél olcsóbban gyilkoljanak meg – állítja Peter D. Zimmerman és Jeffrey G. Lewis nemrég megjelent Bomba a sufniban című tanulmányában. Ebből megtudhatjuk, mennyi pénzzel és milyen eszközrendszerrel fejleszthetnének ki a terroristák nukleáris bombát.

Per kopf

A két kutató kiszámította, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat nevéhez fűződő, utóbbi időben végrehajtott nagyobb volumenű merényletek mi pénzbe kerültek, s mennyire voltak „eredményesek”, azaz hány halálos áldozattal jártak. Számításaik szerint - tűnjön is ez a számítás akármennyire borzongatónak és cinikusnak - a legköltséghatékonyabb akció a madridi merénylet volt: a kevesebb mint 10 ezer dollárból kivitelezett akció során minden egyes áltozatot 50 dolláros költséggel öltek meg. 

Ennél jóval drágább a 2001. szeptember 11-i támadássorozat: akkor egy halottért 170 dollárt „fizettek” a terroristák, az összetett támadás teljes költsége 400-500 ezer dollár volt. A legdrágább merénylet pedig a Jemennél horgonyzó U.S.S Cole hadihajó ellen 2000 októberében végrehajtott, 17 áldozatot követelő akció volt, amely halottanként 590 dollárjába került a gyilkosoknak.

Költséghatékonyabb és brutálisabb

Szigorúan üzleti alapon nézve a terroristák jobban járnának, ha a költséghatékonyabb nukleáris támadásban gondolkodnának - mutatnak rá a szakértők. Míg egy nagy forgalmú kereskedelmi központban végrehajtott, „félresikerült” nukleáris robbanás néhány óra alatt tízezer emberrel végezne, addig egy „sikeres” nukleáris merényletben ennél tízszer több ember halhatna meg.

Zimmerman és Lewis szerint ha a terroristák képesek 10 millió dollárból előállítani egy bombát, amellyel 100 ezer ember halálát okozhatják, akkor a nukleáris támadás máris az olcsóbb merényletek kategóriájába esik (100 dollár/áldozat), az al-Kaida ugyanis általában 100 és 300 dollárral számol áldozatonként. Egy 5 millió dollárból kivitelezett nukleáris terrortámadás tehát a madridi merénylet költségeihez mérhető – vonják le a következtetést. De vajon mennyire nehéz vállalkozás egy ilyen támadást megvalósítani? És milyen bombát építhetnének a terroristák kevesebb mint 10 millió dollárból?

Egy képzeletbeli támadás

Zimmerman és Lewis egy képzeletbeli forgatókönyvet vázolt fel. Eszerint az amerikai célpont ellen bevetett nukleáris bombát a terroristák az Egyesült Államokon belül állítanák elő, részben azért, mert egy ilyen fegyvert az országba csempészni rendkívül nehéz feladat lenne. A képzeletbeli fegyver egy magasan dúsított urániummal megtöltött „töltény” lenne, amelyet egy olyan henger alakú tárgyba helyeznének el, amelyet szintén magasan dúsított urániumból készítenének. A terroristák olyan könnyűtüzérségű fegyvercsövet használnának, amelyet manapság a fegyverpiacon vagy akár az interneten is be lehet szerezni 10 ezer dollárért. A céltárgy üreges, hogy a töltényt be tudja fogadni, s ezt szerelnék rá a fegyver csövére.

Kérdés persze az is, hogy hány ember szükséges egy ilyen fegyver előállításához? A kutatók szerint mindössze tizenkilenc embernek kellene egy éven keresztül dolgoznia a berendezésen. A csapatnak három fizikusra volna szüksége. Egy éves bérüket 200 ezer dollárra taksálják a kutatók. Ezen kívül egy 3-4 fős mérnökcsapat is szükséges. A legnehezebb feladat kétségkívül a fémes uránium megformázása lenne, amelyet magas hőfokon kell elvégezni, hogy elnyerje megfelelő alakját. Az ezzel a feladattal megbízott csapatnak legalább egy olyan szakemberre lenne szüksége, aki otthonosan mozog a fejlett öntési technikákban. A munkához egy vákuumos kemence is szükséges, amely csökkenti az oxigén szennyeződését és megakadályozza, hogy az uránium meggyulladjon. Ilyen készülék akár az internetről is beszerezhető, kevesebb mint 50 ezer dollárból – mutat rá Zimmerman és Lewis.

A fegyverépítő csapat 3-4 emberből állna. Ezek közül legalább egynek beható ballisztikai ismeretekkel kellene rendelkeznie, hogy a megfelelő méretű és hatótávolságú fegyvert előállíthassák. A kilövéshez szükséges berendezés az Egyesült Államokban és Kanadában is széles körben elérhető: ilyen eszközök – engedély birtokában - hobbirakétákhoz kaphatók néhány ezer dollárért. Mielőtt élesben bevetnék a fegyvert, egy-két tesztlövést is végezniük kell, természetesen a nukleáris töltet nélkül. A fegyver tervezése, elkészítése legalább 6 hónapot vesz igénybe - vélik a szakértők.

Öt és fél

A bomba-és fegyvergyártáshoz egy távoli, legalább 150 holdnyi farmra is szükségük lenne a terroristáknak, amihez például Texasban már 150 ezer dollárért hozzá tudnának jutni. Az ott kiépített ideiglenes infrastruktúra (öntöde, elektronikus laboratórium stb.) legalább 50 ezer dollárjukba kerülne. Zimmerman és Lewis szerint a szükséges mennyiségű urániumhoz 300-400 ezer dollárért hozzájuthatnak a terroristák. Ennek beszerzése egyébként a legnagyobb feladat, de egyáltalán nem lehetetlen. Nemrég például egy orosz férfi próbált szélsőséges iszlamistáknak urániumot eladni Grúziában, s az üzlet csak azért hiúsult meg, mert a vevőként jelentkező terroristák valójában grúz fedett ügynökök voltak. (De az al-Kaida is próbálkozott hasonlóval: nyolc évvel az amerikai terrortámadások előtt Salah Abdel al-Mobruk szudáni ex-miniszter kínált fel másfél millió dollárért urániumot a terrorhálózat vezetőinek.)

Mihelyst a terroristák elkészültek a kevesebb mint 2,7 méter hosszú nukleáris berendezéssel, teherautóval szállíthatnák azt el a legkönnyebben a célállomásra, lehetőleg közúton. Ha New York Cityt vagy Washingtont veszik célba (ami a szakértők szerint legvalószínűbb), akkor a távoli farmról legalább 3-4 napot kellene utazásra szánniuk. A berendezés szállítása – szakértők szerint – nem kerülne többe 3 ezer dollárnál. Az egész terrorakció költségét öt és félmillió dollárra becsüli Zimmerman és Lewis. 

         Egy nukleáris terrortámadás becsült költségei (dollárban)

Fizika és számítások200000
Fizikus (csapatvezető)100000
Két fizikus aszisztens/Phd. Doktor100000
Fémgyártás és öntés270000
3-4 szakember200000
Vákuumos kemence  50000
Olvasztótégelyek és más felszerelések  20000
Precíziós gépkezelés és konstrukció              230000
3-4 szakember     200000
Precíziós esztergapad  10000
Felszerelés és fogyóeszköz20000  
Fegyvertervezés, szerelés és tesztelés             230000  
3-4 szakember   200000  
Puska10000  
Felszerelés és fogyóeszköz20000  
Elektronika, felfegyverzés, fúzió és tüzelés    150000  
1-2 technikus   100000  
Felszerelés     50000  
Felszerelés  200000  
150 holdas farm150000  
Fenntartási költség50000  
Hasadóanyag3-500000  
Uránium (átlagos)400000  
Szállítás153000  
1-2 ember a szállítóeszköz beszerzésére50000  
A berendezés szállítása  3000
Utazási költségek100000  
Összesen:                                                           5433000   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Izrael atomcsapásra készül az iráni nukleáris létesítmények ellen?

Hadszíntéri atomfegyverekkel mérne csapást Izrael az iráni nukleáris létesítményekre, és már el is készültek az erről szóló titkos tervek - írta a Sunday Times, amelynek forrásai szerint azonban az Egyesült Államok aligha járulna hozzá egy ilyen támadáshoz. Egy izraeli illetékes "abszurdnak" nevezte a lap felvetését. Irán óva inti Izraelt minden katonai akciótól, s válaszcsapást helyez kilátásba, amennyiben az mégis bekövetkezik.

MTI Shake

Hol voltál a WTC elleni merénylet idején?

Borotvaélen táncolnak azok a cégek, amelyek a szeptember 11-ei terrortámadásokkal kapcsolatban bármiféle üzleti vagy kommunikációs jellegű tevékenységbe fognak - adja hírül az egyik magyar szakkiadvány - mert a látszatát is el kell kerülniük annak, hogy hasznot húznak a tragédiából.

Hadat üzenne Matolcsy a cukornak és bölcsődei influenzának

Hadat üzenne Matolcsy a cukornak és bölcsődei influenzának

Félmillió forintra büntette a Coca-Colát a kormányhivatal

Félmillió forintra büntette a Coca-Colát a kormányhivatal

Nagyon fél a kudarctól, ezért rengeteget dolgozik a 60 éves Rudolf Péter

Nagyon fél a kudarctól, ezért rengeteget dolgozik a 60 éves Rudolf Péter

Nyéstán megismétlik a választást, mert olyanok is szavaztak, akiknek nem lett volna szabad

Nyéstán megismétlik a választást, mert olyanok is szavaztak, akiknek nem lett volna szabad

Ha ez igaz, 150 ezer forintos iPhone jön jövőre

Ha ez igaz, 150 ezer forintos iPhone jön jövőre

Lengyel választás: porszem került Kaczynskiék gépezetébe

Lengyel választás: porszem került Kaczynskiék gépezetébe