szerző:
MTI

Pete Stark kaliforniai demokrata képviselő az első a washingtoni kongresszus tagjai közül, egyben a legmagasabb választott amerikai tisztviselő, aki kijelentette, hogy nem hisz Istenben – írta a Los Angeles Times.

"Világi csoportok" máris üdvözölték, hogy a képviselő nagy nyilvánosság előtt beismerte, nem hisz semmiféle mindenható létezésében. Az Amerikai Emberbaráti Szövetség nevű csoport újsághirdetésben kíván gratulálni a képviselőnek bátor kiállásáért, megjegyezve, hogy kevés olyan ismert személyiség van az Egyesült Államokban – ilyen például Barbara Ehrenreich és Kurt Vonnegut író, vagy Julia Sweeney színésznő –, aki vállalja ateizmusát.

Fred Edwords, a szövetség szóvivője szerint a nem istenhívő amerikaiak gyakran részesülnek hátrányos megkülönböztetésben. A szóvivő rámutatott: az Egyesült Államok története során az ateista politikusokat általában nem választják meg közhivatalokba, vagy ha evilági nézeteiknek nyilvánosan hangot adnak, lemondhatnak újraválasztásukról.

Az Amerikai Emberbaráti Szövetség azt tekinti feladatának, hogy elfogadtassa a közvéleménnyel: az Istenben nem hívő ember ugyanolyan mértékben amerikai, mint hívő társa.

Stark azután nyilatkozott ateizmusáról, hogy egy másik jogvédő csoport, a Világi Koalíció Amerikáért ezerdolláros jutalmat ígért annak, aki megtalálja a legmagasabb, választott pozícióban levő nem hívő amerikait. A csoport vallási türelmet hirdet minden egyház, hit és a nem hívők iránt. A Kaliforniai Amerikai Ateisták a demokrata képviselőt "jelölték".

Ron Millar, a Világi Koalíció Amerikáért igazgatóhelyettese is kifejtette, milyen nehéz az előrejutás azoknak a politikusoknak, akik bevallottan nem hisznek Istenben. Mint mondta, meglepte Stark bátorsága, nem remélte, hogy a washingtoni kongresszusból bárki nyilvánosan vállalni fogja ateizmusát.

Stark azonban - aki 1973 óta a kongresszus tagja - utólag egy e-mail üzenetben "pontosította" állítását: a Világi Koalíció Amerikáért kérdőívére válaszolva azt írta, hogy az unitárius univerzalizmus híve, de nem hisz a mindenhatóban. Hozzátette, az Egyesült Államok alapító atyáihoz hasonlóan ő is az egyház és az állam szétválasztásának híve, és nem támogatja a szűk vallásos nézeteket a tudományban, a hadseregben, továbbá a házassági szerződések és a szociális szolgáltatások terén.

A Los Angeles Times azt írta, hogy Amerikában az unitárius univerzalizmus hitvallás nélkülinek minősíti magát, vagyis olyannak, amelynek nincsen kötelező érvényű vallásos hitrendszere, egyes tagjai hisznek Istenben, mások nem.

A USA Today/Gallup múlt havi felmérése szerint az amerikaiak 95 százaléka szavazna egy felkészült katolikus elnökjelöltre, 92 százalék adná voksát egy zsidó jelöltre, 72 százalék egy mormonra. A megkérdezettek 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy egyébiránt alkalmas ateista jelöltet is támogatna.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!