szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

José Manuel Durao Barroso szerint a klímaváltozás káros hatásainak mérséklése érdekében a csúcsértekezleten mindenképp előrelépést kell elérni.

Hatékony környezetvédelmi megállapodásra és Afrika megsegítésére szólította fel a fejlett ipari államokból és Oroszországból álló, G8-csúcs résztvevőit José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke. 
 
A bizottság vezetője üdvözölte, hogy az utóbbi napokban mind az Egyesült Államok, mind Kína javaslatokat, illetve programot terjesztett elő a környezetvédelem előmozdítására. Egyben konkrét célokat sürgetett, kiemelve az ENSZ szerepvállalásának szükségességét. Annak a nézetnek adott hangot, hogy a nyolcak vezetőinek erre kötelezettséget kell vállalniuk; mindehhez csatlakozásra szólította fel azokat a gyorsan fejlődő országokat is, amelyek nem tartoznak a G8-csoporthoz. Ezzel összefüggésben elsősorban Kínára és Indiára utalt.
 
A portugál politikus egyidejűleg arra hívta fel az állam- és kormányfőket, hogy váltsák be az afrikai országok megsegítésére tett ígéreteiket. Barroso úgy vélekedett, hogy nem elegendő az adósságok elengedése, illetve a fejlesztési segélyek növelése; szükség van a beruházások növelésére, a különböző járványok leküzdésének fokozottabb támogatására, valamint a jogállamiság előmozdítására.
 
Az Európai Bizottság mindenkori elnöke 1976 óta vesz részt a legfejlettebb országok évente megrendezésre kerülő csúcstalálkozóin, amelyeknek 1997 óta Oroszország is állandó és hivatalos résztvevője.
 
A szerdán kezdődő, heiligendammi csúcskonferencia előtt a G8-csoport elnöki tisztét betöltő Angela Merkel kancellár ismét azt a reményt fogalmazta meg, hogy a klímaváltozás elleni harc érdekében sikerül olyan kompromisszumot elérni, amely biztosítja az előrelépést. Értesülések szerint minderről még közvetlenül a csúcs előtti órákban is folytatják tárgyalásaikat a nyolcak megbízottai. A kancellár nevében Ulrich Wilhelm kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy Merkel "az utolsó pillanatig harcol" a konkrét megállapodásért. Ehhez hozzátartozik annak lehetősége is, hogy a német kancellár még a csúcs előtt közvetlen egyeztetést folytat a kedden este Heiligendammba érkező George Bush amerikai elnökkel.
 
Megfigyelők szerint - a német szándékok ellenére -  kevés a remény arra, hogy a csúcsértekezleten az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklése terén sikerül konkrét célkitűzésekben megállapodni. Németország - és az Egyesült Államok kivételével szinte az összes többi résztvevő - ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy a 2012 utáni környezetvédelmi intézkedési program megvalósítását az ENSZ felügyelje.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Oxfam: fizessenek a G8-ak!

A gazdag államoknak évente 50 milliárd dollárral kellene segíteniük Afrikát és más elszegényedett nemzeteket a klímaváltozás elkerülhetetlen következményeivel szembeni küzdelemben, különös tekintettel a szárazságra, az árvizekre és a csökkenő terméshozamra – áll a G8-ak németországi csúcsértekezletét megelőzően ismertetett Oxfam-jelentésben.

MTI Világ

Támadtak a G8 ellen tüntetők: kő, palack, festék a rendőröknek

Kövekkel, palackokkal és festékkel töltött zacskókkal dobált meg rendőrautókat szombaton tüntetők egy csoportja a G8 jövő heti csúcstalálkozója elleni nagyszabású megmozduláson a németországi Rostockban - közölték rendőrségi források. Az egyik kő betörte egy rendőrautó szélvédőjét.