szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Évente hetvenhétezren halnak meg a globális felmelegedés következtében Ázsiában és a Csendes-óceán térségében, közvetlen vagy közvetett módon - hívta fel a figyelmet kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely a témával foglalkozó nemzetközi konferenciát tart július 2-től 5-ig Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban.

A széles körben elfogadott előrejelzés szerint száz év múlva hat Celsius-fokkal emelkedik a globális középhőmérséklet. Ez Ázsiát tekintve azt jelenti, hogy már napjainkban is észrevehetően elszaporodnak a maláriát és trópusi náthalázat terjesztő moszkitók azokon a területeken is, ahol jelenleg nincsenek; drámaian csökken a csapadék; elapadnak az ivóvízkészletek; alultápláltság és éhezés várható a földek megművelhetetlenné válása miatt; egyre forróbbak lesznek a nyarak; gyakorivá válnak a tájfunok, hurrikánok. 
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), konferenciáján tizenégy ázsiai ország küldöttei vesznek részt, valamint a WHO környezetvédelmi partnerei. A konferencia fő tanulságairól egy hónappal később, augusztus 8-9-én egy miniszteri találkozón számolnak be a szakemberek, amelyen a 14 ázsiai ország egészségügyi és környezetvédelmi vezetői vesznek részt.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Műanyag űrfóliával védekeznének a globális felmelegedés ellen

Műanyag fóliával akarja megvédeni a Földet a túlzott felmelegedéstől egy amerikai űrhajós. Roger Angel a wissenschaft.de tudományos portál szerint végszükség esetére olyan tervet dolgozott ki, ami látszólag már a fantázia birodalmába tartozik. Az asztronauta úgy véli, hogy ha a felmelegedés bolygónkon elkéri a kritikus pontot, akkor 10 év alatt 20 millió rakétát kell felbocsátani a világűrbe, 5 percenkénti indítással, húsz különböző kilövőállomásról.

MTI Tech

Egyre többen halnak bele a globális felmelegedés hatásaiba

A klímamodellek előrejelezte szélsőségesen forró nyarakon valószínűleg egyre többen fognak meghalni, s a folyamatot az enyhébb telekkel járó alacsonyabb halálozási arány sem fogja ellensúlyozni - olvasható a New Scientist nemzetközi tudományos magazin.

MTI Shake

Kiszáradhat a Duna a globális felmelegedés miatt

A világ számos nagy folyama, köztük a Duna is, kiszáradhat a globális felmelegedés és a gátépítések következtében - figyelmeztetett a Természetvédelmi Világalap (WWF) a Víz Világnapja előtt két nappal, kedden közzétett jelentésében.

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről