A verespataki aranybánya engedélyeztetési folyamatának a leállítását és a tervvel kapcsolatos "visszaélések" megakadályozását kéri a romániai Soros Alapítvány.

A Mediafax román hírügynökség által ismertetett közleményben  a szervezet vezetősége aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a romániai Fehér megyei tanács érvényes bírói döntést tudatosan figyelmen kívül hagyva, harmadszor is kiállította a beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalat nevére a projekt jóváhagyási folyamatához szükséges településrendezési engedélyt.

Korábban már a gyulafehérvári és a kolozsvári törvényszék is érvénytelenítette ezt az iratot, de hétfőn a romániai önkormányzat vezetője, Ion Dumitrel bejelentette: az általa vezetett tanács újabb engedélyt bocsátott ki az RMGC-nek.        

A Soros Alapítvány szerint a beruházás környezeti hatástanulmányának megvitatását nem folytathatja a romániai
környezetvédelmi minisztérium vezetése alatt álló szakértői testület, mivel ezzel az újabb engedéllyel sem teljesülnek a folyamat folytatásához szükséges törvényes előírások. Az alapítvány szerint ugyanis nem lehet ugyanarra a beruházásra településrendezési engedélyt kapni olyan változatlan feltételek mellett, amelyek a korábbi irat bíróság általi érvénytelenítéséhez vezetett.     

A szervezet kéri a kormánymegbízott szerepét betöltő Fehér megyei prefektustól, a miniszterelnöktől, a környezetvédelmi minisztertől és a legfőbb ügyészségtől, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket a verespataki aranybányatervvel kapcsolatos "visszaélések" megakadályozásáért. A szaktárcától és a szakértői bizottságtól azt is kérik, hogy állítsák le a terv engedélyeztetési folyamatát. 

Korodi Attila romániai környezetvédelmi miniszter a második településrendezési engedély érvénytelenítése után úgy nyilatkozott, hogy felfüggesztik a jóváhagyási folyamatot, amíg az RMGC nem tud érvényes engedélyt felmutatni. Ezt azonban hivatalosan sem a minisztérium, sem a szakértői bizottság nem jelentette be.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

ENSZ-támogatást kapott a verespataki aranybánya?

A Greenpeace a verespataki Alburnus Maior civil szervezettel demonstrált ma reggel az ENSZ Fejlesztési Programjának közép-európai központja előtt Pozsonyban, az ENSZ ugyanis minden valószínűség szerint részese kíván lenni Európa legnagyobb aranybánya tervének - értesült a HavariaPress.

MTI Itthon

A NatGeonál tiltakozott a képviselő a verespataki kampány segítése miatt

Levelet küldött Hegyi Gyula (MSZP) európai parlamenti képviselő John M. Fahey-nek, a National Geographic Society elnökének, és ebben mély megdöbbenését fejezte ki, hogy a kiadócég washingtoni székháza adott otthont a verespataki beruházó Mine your own business című, környezetrombolást propagáló kampányfilmje vetítésének.

MTI Világ

Verespatak: az EU a szabályok betartására figyelmeztet

Az Európai Bizottság a román hatóságokkal folytatott kommunikációja során folyamatosan hangsúlyozta, hogy a verespataki (Rosia Montana) aranybánya-projekt során az összes vonatkozó uniós jogszabályt megfelelőképpen figyelembe kell venni - emelte ki Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos abban a hivatalos válaszban, amelyet Hegyi Gyula (MSZP) európai parlamenti képviselő kérdéseire adott.

MTI Itthon

Súlyos hiányosságok a verespataki hatástanulmányban

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) azt javasolja a román hatóságoknak, hogy ne fogadják el a Verespatakra tervezett aranybánya környezeti hatástanulmányát – mondta Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

hvg.hu Itthon

Fordulat Verespatakon: újabb vizsgálat szükséges

Magyar és román civil szervezetek nyomásának hatására, a gyulafehérvári környezetvédelmi hatóság közzé tett egy határozatot, amely lényegesen megváltoztatja a verespataki aranybánya engedélyezési folyamatát ­– olvasható a Greenpeace, a Védegylet és a Magyar Természetvédők Szövetségének közös közleményében.

MTI Világ

RMCG: a legjobb technológiát visszük Verespatakra

A Verespatakra tervezett aranybánya a piacon elérhető legjobb technológia alapján létesülne, a projekt nem összehasonlítható a 2000-ben katasztrófát okozó nagybányai létesítménnyel - mondta John Aston, a beruházó Rosia Montana Gold Corporation (RMCG) környezetvédelemért felelős alelnöke a projekttel kapcsolatos közmeghallgatáson Budapesten.

euractiv/hvg.hu Világ

A verespataki bányanyitásról még hónapokig folyik a közvita

Akár több hónapig is eltarthat, amíg a verespataki aranybánya-beruházást tervező cég megválaszolja a romániai közviták során írásban megfogalmazott összes kérdést – jelentette ki Korodi Attila, a román környezetvédelmi minisztérium államtitkára.

hvg.hu Világ

A bíróság visszavonta a RMGC verespataki kitermelési engedélyét

Váratlan fordulat állt be az évek óta rengeteg vihart, botrányt és tiltakozást kiváltó verespataki aranybányászat ügyében, miután a gyulafehérvári Feljebbviteli Bíróság ma visszavonta a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kitermelési engedélyét.

Megmozdult egy kaliforniai törésvonal, a szakemberek szerint ez bajt jelez

Megmozdult egy kaliforniai törésvonal, a szakemberek szerint ez bajt jelez

Okosrózsafüzért dobott piacra a Vatikán

Okosrózsafüzért dobott piacra a Vatikán

Elképzelhető, hogy csak hétfőn lesz végeredménye a győri újraszámlálásnak

Elképzelhető, hogy csak hétfőn lesz végeredménye a győri újraszámlálásnak

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Sikerült fokozni: emeletes tréler miatt büntettek egy román sofőrt

Sikerült fokozni: emeletes tréler miatt büntettek egy román sofőrt

Az Index Balatonfüreden is megtalálta Borkaiék nyomát

Az Index Balatonfüreden is megtalálta Borkaiék nyomát