szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz külügyminisztérium kedden provokációnak nevezte a grúziai légtérben aznap történt légi incidenst, és úgy tartja: az egészet azok szervezték meg, akik ellenzik a konfliktus térségében a helyzet normalizálását.

Oroszország - hangsúlyozta a tárca - jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a grúz-oszét válság rendezésére létrehozott vegyes bizottság felújítsa munkáját. Ennek érdekében a napokban Grúziába utazott a testület orosz társelnöke, Jurij Popov. "Ugyanakkor azonban a helyzet rendezésének az ellenzői újabb provokációt hajtottak végre" - mutattak rá az orosz minisztériumban.
 
Az orosz tárca emlékeztetett arra, hogy David Bakradze a konfliktusok kezeléséért felelős grúz államminiszter szavai szerint augusztus 6-án este két Szu-25-ös típusú harci gép orosz felségjelezéssel behatolt Grúzia légterébe, és rakétatámadást hajtott végre egy nagy teljesítményű radarállomás ellen Gori városa körzetében, de a létesítményben nem keletkeztek károk. A grúz fél ezt követően bejelentette, hogy a "tegnapi incidens" miatt nem lehet szó a vegyes bizottság ülésének megtartásáról.
 
A moszkvai külügyminisztérium rámutatott, hogy "a dél-oszétiai területen létesített megfigyelő posztok értesülése szerint az adott időpontban a konfliktusövezetben, Dél-Oszétia hegyvidékes térségében keleti irányból, vagyis Grúzia felől egy eddig azonosítatlan repülőgép hatolt be a légtérbe, majd egy nem célzott rakétalövést adott le. A rakéta öt kilométeres távolságban a radarállomástól csapódott a talajba. A manőver után a repülőgép visszafordult. Ezt követően mintegy 30 perccel a térség légterében egy grúz helikopter jelent meg, amely néhány kört tett meg a körzet fölött."
 
"Az orosz vezérkar vezetése kategorikusan cáfolja, hogy bármilyen orosz légi jármű megjelent volna Grúzia légterében" - hangoztatták az orosz külügyminisztériumban. Mivel a grúz fegyveres erők birtokolnak Szu-25-ös harci gépeket, amely típusból a dél-oszétiai oldalon egy darab sincs, feltételezhető, hogy bizonyos erők folytatják azt a tevékenységüket, amelynek célja, a grúziai konfliktusok körül kialakult helyzet további élezése - mutatott rá a moszkvai külügyminisztérium.
 
Dél-Oszétiát illetően  a rendezés ellenségeinek szokásai nem számítanak meglepetésnek: minden egyes esetben, amikor annak jelei mutatkoznak, hogy a vegyes bizottság a megállapodás felé tart, provokációkat szerveznek azzal a céllal, hogy azt bizonygassák: hatástalanok a korábbi tárgyalásokon orosz közreműködéssel megteremtett béketeremtő mechanizmusok - vonta le a következtetést az orosz külügyi tárca, leszögezve: Oroszország e veszélyes játék szervezői és résztvevői kilétének mielőbbi felfedését sürgeti. Jurij Popov sürgősen Tbilisziből Chinvaliba utazott, hogy a helyszínen ismerkedjem meg a helyzettel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Grúzia szerint orosz repülők bombát dobtak grúz területre

Orosz harci repülőgépek megsértették a grúz légteret, és a kaukázusi ország egyik falvára ledobtak egy 700 kilogrammos bombát, amely azonban nem robbant fel - közölte kedden a grúz belügyminisztérium szóvivője. Az orosz légierő cáfolta, hogy gépei behatoltak volna Grúziába.