szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását fogja kérni Grúzia, hogy megvitassa a területére zuhant rakéta ügyét, amely szerinte az orosz légierőtől származik, ezt azonban Moszkva cáfolja.

Gela Bezsuasvili grúz külügyminiszter a grúz fővárosban, Tbilisziben tartott sajtóértekezletén kijelentette: országa "kérni fogja a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását, hogy a testület tanulmányozza a legutóbbi bombatámadást".

Az orosz gép rakétája mezőgazdasági területre zuhant, a grúz fővárostól 65 kilométernyire nyugatra. Oroszország tagadja, hogy bármi köze volna az incidenshez. A moszkvai védelmi minisztérium szóvivője visszautasította a grúz állítást, mondván: nem voltak orosz repülőgépek az adott térségben.

Bezsuasvili közölte, hogy a grúz katonai radarok által rögzített adatokat megerősítette a polgári repülés berendezései is. Hozzátette, hogy az események grúz változatát erősítették meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői. Ez utóbbi értesülést a szervezet Tbiliszi képviseletén nem erősítették meg.

Az Egyesült Államok mindkét féllel tárgyalt az ügyben és elemzi, hogy ki lehet a felelős a történtekér - közölte szerdán Washingtonban Sean McCormack, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette:"korábban bátorítottuk Oroszországot és Grúziát, hogy politikai csatornákon keresztül rendezze nézeteltéréseit, hogy ne eszkalálódjon a helyzet".

Az Európai Bizottság ugyancsak önmérsékletre szólította fel a feleket - erről Christiane Hohmann szóvivő beszélt brüsszeli sajtóértekezletén. "Felszólítjuk a két felet, hogy működjenek együtt a kérdés tisztázásában" - közölte Hohmann Brüsszelben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Grúzia szerint orosz repülők bombát dobtak grúz területre

Orosz harci repülőgépek megsértették a grúz légteret, és a kaukázusi ország egyik falvára ledobtak egy 700 kilogrammos bombát, amely azonban nem robbant fel - közölte kedden a grúz belügyminisztérium szóvivője. Az orosz légierő cáfolta, hogy gépei behatoltak volna Grúziába.

MTI Világ

Grúzia szerint orosz légicsapás érte a Kodori-szorost

A grúz kormány szerint orosz harci helikopterek csapást mértek vasárnap este az Abháziában lévő Kodori-szorosra, amelynek hovatartozása már régóta vita tárgya Oroszország és Grúzia között. Az orosz légierő tagadta a grúz bejelentést, és azt provokációnak minősítette.