szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legfelsőbb líbiai vezető fia elismerte, hogy megkínozták Líbiában a több száz líbiai gyerek szándékos megfertőzésével vádolt bolgár ápolónőket és palesztin orvost, s a kínzással csikarták ki belőlük a "beismerő" vallomást.

„Elektrosokkal kínozták, és azzal fenyegették őket, hogy családjuknak is baja esik”, ha nem tesznek beismerő vallomást – mondta Szeif al-Iszlám Kadhafi, Moammer Kadhafi első számú líbiai vezető fia a katari székhelyű al-Dzsazíra televíziónak adott nyilatkozatában.

Az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos nyolc évet töltött líbiai börtönben, miután vádat emeltek ellenük a HIV-fertőzések szándékos előidézése címén. A vád szerint több mint 400 gyereket fertőztek meg a halálos AIDS-betegség kórokozójával a bengázi kórházban. Két perben is halálra ítélték őket, noha nemzetközi szakértők váltig állították, hogy a bengázi kórházban uralkodó siralmas higiéniai viszonyokra vezethető vissza a tragikus fertőzéssorozat, és már azelőtt megtörtént, hogy a bolgár ápolónők és a palesztin orvos megkezdte tevékenységét a szóban forgó gyermekklinikán. Később életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták át büntetésüket, majd július 24-én - az Európai Unió és Líbia megállapodása jegyében - távozhattak Líbiából.

Az ifjabb Kadhafi azt is elismerte nyilatkozatában, hogy a szóban forgó gyerekek némelyike már a bolgár ápolónők és a palesztin orvos Líbiába érkezése előtt megfertőződött a HIV-vírussal, egy gyerek pedig az után lett fertőzött, hogy a vádlottakat letartóztatták. "Katasztrofális, tragikus hanyagság volt, de szándékosság nem" – mondta a diktátor fia.

A perek során sokszor felmerült, hogy kínzással csikarták ki a hat külföldi vádlottból a beismerő vallomást, de a líbiai igazságszolgáltatás úgy foglalt állást, hogy nem kínozták meg a vádlottakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Líbia tiltakozik a bolgár ápolónők szabadon engedése ellen

A líbiai külügyminisztériumba kérették szerda este Bulgária tripoli nagykövetségének az első titkárát, hogy az észak-afrikai ország hivatalosan tiltakozzék amiatt, hogy a bolgár elnök kegyelemben részesítette azt az öt bolgár ápolónőt és egy orvost, akit Líbiában halálra, majd életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek.

MTI Világ

A bolgár titkosszolgálati főnök az ápolónők ügyéről

A bolgár hírszerzés vezetője hétfőn feltárta: mintegy húsz ország biztonsági szolgálata segített, hogy kiszabadulhassanak a Líbiában halálra ítélt egészségügyi dolgozók. Kircso Kirov tábornok egy bolgár politikai napilapnak azt mondta, az öt bolgár ápolónő és palesztin születésű orvostársuk sorsa "egy homokszem volt egy hatalmas hurrikánban, amely jelentős érdekeket terelt össze" Líbiában, fegyverüzleteket és olajkoncessziókat is beleértve.

MTI Világ

A bolgár ápolónők lemondtak a Líbiával szembeni jogi lépésekről

A Le Monde című francia napilap internetes kiadásának csütörtöki értesülése szerint a nyolc és fél évi líbiai fogságból július végén hazatért bolgár egészségügyi dolgozók nyilatkozatot írtak alá arról, hogy Európában nem kezdeményeznek jogi lépéseket az észak-afrikai országgal szemben az általuk elszenvedett kínzások, illetve a rossz bánásmód és fogva tartási körülmények miatt.

MTI Világ

Elengedte Líbia 56 millió dolláros adósságát a bolgár kormány

A bolgár kormány egy Líbiát segélyező nemzetközi humanitárius szervezet javára ajánlotta fel az észak-afrikai arab állam 56 millió dolláros tartozását, és ezzel gyakorlatilag elengedte az ország szovjet időkre visszanyúló adósságát - jelentette csütörtökön a BTA bolgár hírügynökség.

MTI Világ

A bolgár ápolónők hazafelé tartanak Líbiából

Több mint nyolcévi fogság után elhagyták Líbiát, és a francia kormány gépén Bulgáriába tartanak az észak-afrikai arab országban több száz gyerek HIV-vírussal való szándékos megfertőzésével megvádolt bolgár egészségügyi dolgozók.