szerző:
MTI

„Nyilvántartja” a róla nem korrektül író újságírókat Mirek Topolánek cseh miniszterelnök.

„Nagyon érzékeny vagyok az újságírókra, érzékenyebb mint bármikor korábban. Holott éveken keresztül nyitott, egyenes, sőt barátságos voltam velük szemben. Ha azonban valaki gáncsoskodik, disznóságokat csinál, és nem viselkedik korrektül, akkor fekete pontot teszek a neve mellé. Sajnos, egyre kisebb azon újságírók száma, akinek nevénél nincsen fekete pont” – jelentette ki Topolánek abban az interjúban, amelyet a Mladá Fronta Dnes című lap hétvégi magazinja közölt.

Az 51 éves politikus, akinek zavaros magánélete és durva kijelentései immár egy éve a cseh média gyakori és kedvenc témája, a napokban került újra a sajtó érdeklődésének a középpontjában, miután egy interjúban arra az érvelésre, hogy a közvéleménynek joga van megismerni vezető politikusok magánéletét, tömören azt válaszolta: „A közvélemény le van szarva.”

Topolánek most azt állítja, hogy ez a mondat az interjú befejezése utáni magánbeszélgetésben hangzott el, s így a Reflex című hetilap szerkesztője annak közlésével megsértette az etikai szabályokat. „Ez a beszélgetés befejezése után, nem közlés céljából hangzott el. Létezik valami olyasmi, mint a vállalkozói etika, amelynek írott és íratlan szabályai vannak. És létezik valami olyasmi is, amit újságírói etikának tartanak. Ebben az esetben azonban mindent megsértettek” – jelentette ki a Mladá Fronta Dnes magazinjában a miniszterelnök.

Topolánek pártja, a jobboldali Polgári Demokratikus Párt tavaly júniusban megnyerte a parlamenti választásokat. A választás után néhány nappal derült ki, hogy Topolánek intim viszonyt ápol pártja egyik vezetőjével és a képviselőház alelnökével, a 36 éves Lucie Talmanovával. Topolánek ezután elhagyta feleségét és három gyermekét, s Talmanovához költözött, aki nemrégiben fiút szült neki. Bár a politikus szeretne elválni, felesége ebbe nem hajlandó beleegyezni. A média állandó érdeklődését a szerelmi háromszög iránt a miniszterelnök nagyon nehezen viseli, és már számos konfliktusa volt újságírókkal. Néhány esetben a parlamentben is annyira kihozták sodrából az ellenzék interpellációi, hogy durva kifejezésekkel, illetve gesztusokkal élt.

A kormányfő azt állítja: mindenki másképpen beszél hivatalosan, s másképpen a magánszférában, s a provokációknak néha nehéz ellenállni. „A médiai egy faragatlan fickót csinált belőlem, s ezzel már nemigen tudok mit kezdeni” - jegyezte meg a politikus, elismerve: egyáltalán nincs jó viszonyban az újságírókkal és a médiával általában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

TOPOLÁNEK BOTRÁNYA

Lemondásra szólította fel a hét végén Mirek Topolánek cseh megbízott kormányfőt, a jobboldali Polgári Demokrata Párt...

hvg.hu Világ

Csehország: ismét Topolánek kaphat megbízást

A cseh államfő bejelentette: készen áll arra, hogy haladéktalanul újra Mirek Topoláneket, a júniusi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnökét nevezze ki újra kormányfőnek, ha az elfogadja a megbízatást.

Világ

Topolánek kormányfőnél tiltakoznak a cseh arisztokraták

Tiltakozó levelet küldött Mirek Topolánek cseh miniszterelnöknek egy tucatnyi volt arisztokrata, akik visszakövetelik a második világháború után Csehország területén elkobzott vagyonát, s azt állítják, hogy jogaik érvényesítésének megakadályozására törvénytelen és elfogadhatatlan eszközöket használ a cseh rendőrség.

MTI Világ

Bizalmat kért kormányának Topolánek

Bizalmat kért a képviselőháztól kormánya számára Mirek Topolánek cseh miniszterelnök, miután kedden a képviselőház elé terjesztette kormánya programját.

Hét nap

ÚJRA TOPOLÁNEK

Másodszorra is Mirek Topoláneket, a júniusi csehországi parlamenti választáson győztes jobboldali Polgári Demokrata...

MTI Világ

Mégsem lesz cseh kormányfő Topolánek

Tovább bonyolódott pénteken a belpolitikai helyzet Csehországban, miután az államfő mégsem adott kormányalakítási megbízást a polgári demokraták elnökének.

MTI Világ

Topolánek Csehország új miniszterelnöke

Lemondott szerdán délután a Jirí Paroubek vezette cseh hárompárti balközép kormány. Václav Klaus államfő a lemondást elfogadta, majd Miroslav Topoláneket, a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnökét nevezte ki kormányfőnek bízta meg az új kabinet megalakításával. Az államfő felkérte Paroubeket, hogy kormánya az új kabinet hivatalba lépéséig ügyvezető kormányként lássa el feladatait.

MTI Itthon

A rakétavédelmi rendszerről tárgyalt Gyurcsánnyal Topolánek

Csehországnak joga van kétoldalú szerződést kötni az amerikai rakétavédelmi rendszerhez kapcsolódásról, ugyanakkor Prága nemcsak NATO-partnereivel, hanem Oroszországgal is konzultál a kérdésről. Ezt a cseh miniszterelnök mondta pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, miután tárgyalt Gyurcsány Ferenc kormányfővel.

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél

“Golyóálló” mellény védi a világ egyik legnagyobb édesvízi halát

“Golyóálló” mellény védi a világ egyik legnagyobb édesvízi halát

Erdogan beleegyezett a tűzszünetbe Észak-Szíriában

Erdogan beleegyezett a tűzszünetbe Észak-Szíriában

A románok után az osztrákok is bevezetik a videóbírót

A románok után az osztrákok is bevezetik a videóbírót

Showman, sztártanár, a fizika varázslója – 40 éve halt meg Öveges professzor

Showman, sztártanár, a fizika varázslója – 40 éve halt meg Öveges professzor

Elton John: Hatalmas csalódás volt az új Oroszlánkirály

Elton John: Hatalmas csalódás volt az új Oroszlánkirály