szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hivatalos közlések szerint tíz, nem hivatalos források szerint 13 halálos áldozatot követelt a szombati dnyipropetrovszki gázrobbanás.

Az áldozatok közül vasárnap délutánig kilencet tudtak azonosítani. Az azonosítás során kiderült, hogy az elhunytak közül hárman - két fiatalember és egy fiatal lány - nem a ház lakói voltak.

Azok a lakók, akiknek a lakása épségben maradt, vasárnap rendőrök kíséretében odamehettek és összecsomagolhatták a legszükségesebb holmikat. 

A robbanást a Dnyiprogaz városi szolgáltató szerint a házban lévő gázelosztó meghibásodása okozta. Jelenlegi feltételezések  szerint nem kizárt, hogy az alkatrész eleve selejtes volt, esetleg illetéktelen személyek nyúltak hozzá. Az emberi tényező sem zárható ki - közölte Igor Ivankov, a Dnyiprogaz igazgatója.

Vizsgálják azt is, hogy a ház lakói miért nem tudták telefonon elérni a gázműveknek a gázszivárgások bejelentésére szolgáló telefonszámát, amelynél szombaton tapasztalt diszpécser volt az ügyeletes. Az illetékes hatóságok lefoglalták annak a számítógépnek a merevlemezét, amely rögzít minden beérkező hívást. 

Vasárnap a városban a robbanás miatt 5520 lakás maradt gáz nélkül, mert a szolgáltató 600 szakembere vizsgálta a balesetet okozóhoz hasonló gázelosztókat, s ezekben a lakásokban csak hétfőn indul meg újra a szolgáltatás - mondta az igazgató. Bár a hálózat igen rossz állapotban van, a szolgáltató önállóan nem végezhet javításokat és nem is fektethet új vezetékeket: ez a tulajdonos - az állami tulajdont kezelő alap - joga és feladata - tette hozzá Igor Ivankov.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas bírságokat hoznak össze minden évben a külföldi autósok

Hatalmas bírságokat hoznak össze minden évben a külföldi autósok

A Telexhez igazolt az Index volt vezérigazgatója

A Telexhez igazolt az Index volt vezérigazgatója

További növekedést vár a lakáshitelpiacon a Duna House

További növekedést vár a lakáshitelpiacon a Duna House