szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bagdadi vezetők arra kérték szerdán Ankarát, hogy ne indítson támadást az Irakban megbúvó kurd lázadók ellen, mert Irak maga is le tud számolni velük, ugyanakkor Szíria támogatásáról biztosított a török hadsereg tervezett iraki katonai műveletét.

Az iraki elnök felszólította Törökországot, hogy ne indítson támadást az Irakban megbúvó kurd lázadók ellen. A Nicolas Sarkozy francia államfővel folytatott párizsi megbeszélése után Dzsalal Talabani reményét fejezte ki, hogy - mint mondta - közös barátjuk, Recep Tayyip Erdogan török kormányfő "bölcsessége oly gyümölcsöző lesz", hogy nem kerül sor katonai beavatkozásra Észak-Irakban a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) aktivistái ellen.

Talabani szerint Irak a válság békés rendezése mellett áll ki, és kész együttműködni a török hatóságokkal. Javasolta, hogy amerikai-iraki-török testület jöjjön létre az ügy rendezésére. Talabani szerint Irak ellenzi a PKK-lázadók tevékenységét, ezért felszólította a kurd gerillákat, hogy tegyék le a fegyvert.

Ezzel egy időben az iraki miniszterelnök arról biztosította török kollégáját, hogy Irak leszámol a PKK gerilláival. Núri
al-Máliki telefonon beszélt Erdogannal, s elmondta, hogy teljes mértékben elszánta magát a PKK iraki tevékenységének és létezésének megszüntetésére, "pontos utasításokat" adott erre vonatkozóan az észak-iraki kurd autonóm tartomány vezetőinek. A CNN török adása úgy értesült, hogy a telefonbeszélgetés során az iraki kormányfő arra is javaslatot tett, hogy szükség esetén Irak és Törökország közösen indítson katonai műveletet a lázadók ellen. 

Ankara azzal vádolja az iraki kurdokat, hogy fegyverekkel és robbanószerrel látják el a Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetnek nyilvánított PKK harcosait. A török kormány hétfőn felhatalmazást kért a parlamenttől a hadsereg észak-iraki bevetésére, a szakadár törökországi kurd fegyveresek ottani támaszpontjainak felszámolására.

Míg Bagdad, Washington, Brüsszel, illetve az arab országok is egyként ellenzik a török szándékokat, a szíriai elnök szerdán kijelentette, hogy támogatná a török hadsereg észak-iraki hadműveletét. Bassár el-Aszad azt követően mondta ezt, hogy Ankarában megbeszélést folytatott Abdullah Gül török államfővel. A közös sajtótájékoztatón Aszad úgy fogalmazott, hogy Szíria támogatja azokat a döntéseket, amelyeket a terrorizmussal és a terrortevékenységgel összefüggésben kell meghoznia a török kormánynak. A szír elnök az első arab vezető, aki támogatásáról biztosította a török terveket
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Török-kurd összecsapás: kilenc halott

Kilencen életüket vesztették Törökország délkeleti részén török katonák és szakadár kurd fegyveresek közötti összecsapásokban - közölték csütörtökön török tömegtájékoztatási eszközök.

Hét nap

Török-kurd harcok

Harci helikopterek támogatásával több ezer török katona indított támadást a hétvégén kurd gerillák ellen Törökország...

MTI Világ

Elítélték egy kurdbarát párt vezetőit Törökországban

Fejenként 18 havi börtönbüntetésre ítélte egy kurdbarát török párt két vezetőjét hétfőn egy török bíróság, mert a két férfi a vád szerint tavaly kurd nyelvű röplapokat terjesztett, amelyeken ráadásul Abdullah Öcalant, az életfogytig tartó szabadságvesztését töltő kurd vezért dicsőítették.

Világ

Kurd góc

Innentől csak saját magára számíthat, nem segíthetünk.

A Hold talajából állít elő oxigént egy izraeli cég

A Hold talajából állít elő oxigént egy izraeli cég

Visszavonják az orosz csapatokat az ukrán határról

Visszavonják az orosz csapatokat az ukrán határról

Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt

Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt