szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A republikánus Dick Cheney amerikai alelnök és az elnökjelöltségre pályázó Barck Obama fekete bőrű demokrata párti szenátor unokatestvérek.

Barack Obama. Feketén fehéren
© AP
Egész pontosan nyolcadik fokú unokatestvérek. Ezt Lynne Cheney, az alelnök felesége fedezte fel 43 évi házasság után, miközben családfakutatást végzett most megjelent Blue Sky, No Fences című önéletrajzi kötetéhez, amelyben a Wyoming államban töltött ifjúkoráról írt.

A szögesen ellentétes nézeteket valló politikusok közös őse Mareen Duvall, egy francia hugenotta család sarja, aki a 17. században érkezett az Újvilágba, és feleségül vette az Angliából 1660 körül kivándorolt Richard Cheney unokáját. „Elképesztő amerikai történet ez, (...) hogy ennyire különböző életpályákat köt össze egy közös ős” – mondta az alelnök hitvese a könyvbemutató alkalmából az MSNBC tévécsatornának adott interjúban.

Obama, aki az első fekete bőrű amerikai elnök akar lenni, szóvivője útján csak annyit jegyzett meg az alelnökfeleség genealógiai munkásságával kapcsolatban, hogy „minden családban van fekete bárány”. Lynne Cheney egyébként az önéletrajzi kötetben nem tett említést a férje és az Illinois állambeli demokrata szenátort összekötő rokoni kapcsolatról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Brzezinski szerint Obama jó amerikai elnök volna

Hillary Clintonnal szemben Barack Obama elnökjelöltségét támogatja Zbigniew Brzezinski, a demokrata párti Jimmy Carter volt amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, aki szerint a fekete bőrű szenátor "jobban érzi" Amerika új szerepét a világban.

Hét nap

CHENEY LŐTT

A Fehér Ház valóságos újságírói ostrom alá került hétfőn, miután kiderült, hogy Dick Cheney amerikai alelnök két...

MTI Világ

Egy elnökjelölt Cheney lemondatását kezdeményezi

Az amerikai Demokrata Párt egyik elnökjelöltségre pályázó politikusa azt indítványozta szerdán, hogy alkotmányos vádemelési eljárás keretében mondassák le Dick Cheney alelnököt, amiért becsapta az országot az iraki háború elindításakor.

MTI Világ

Terhes lett Dick Cheney leszbikus lánya

Első gyermekét várja Dick Cheney leszbikus lánya, Mary, az amerikai alelnök és felesége pedig nagyon örül a hatodik unokának - adta hírül szerdán a The Washington Post című amerikai napilap.

MTI Világ

Egy volt CIA-ügynök per indít Cheney alelnök ellen

Valerie Plame volt CIA-ügynök és férje, Joseph Wilson volt nagykövet csütörtökön bejelentette, hogy pert indít Dick Cheney amerikai alelnök és a Bush-kormányzat két másik magas rangú tisztségviselője ellen.

Hét nap

Obama is aspiráns

Hivatalosan is bejelentette szombaton, hogy indulna a 2008-as amerikai elnökválasztáson a demokrata párti Barack...

Elkobozzák a nagybányai polgármester igazolatlan eredetű vagyonát

Elkobozzák a nagybányai polgármester igazolatlan eredetű vagyonát

Kitartó titkolózás: huszonharmadszor söpörte le a Fidesz az aktanyilvánosságot

Kitartó titkolózás: huszonharmadszor söpörte le a Fidesz az aktanyilvánosságot

Foci-Eb: Egyedül Magyarország vállalta be most a telt házat

Foci-Eb: Egyedül Magyarország vállalta be most a telt házat