Tetszett a cikk?

Új műholdas fotók azt mutatják, hogy az izraeli légierő által szeptemberben bombázott területről nyomtalanul eltűntek egy épület – számos szakértő szerint egy részben felépített atomreaktor – romjai.

Az Eufrátesz mellett épült, 50 méter magas épület romjait rekordgyorsasággal tüntették el a szíriai hatóságok. Damaszkusz cáfolta, hogy készülő atomreaktort bombáztak volna le az izraeli gépek, szerintük egy üres kaszárnyát romboltak le. A nyomok gyors eltüntetése viszont megerősítette a szakértők gyanúját, hogy itt nem egy üres kaszárnya állt.

A gyanús épület augusztus 10-én és hűlt helye október 24-én
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség emberei korábban jelezték, szeretnék a helyszínen tanulmányozni az épület mibenlétét, de a „nagytakarítás” ezt most enyhén szólva megnehezíti. Mindenesetre tanulmányozzák a területről korábban készített műholdas fotókat.

Számos szakértő kitart amellett, hogy a területen atomreaktor épült, amelynek plutónium-termelő kapacitása évente  egy-egy nukleáris fegyver töltetét biztosította volna.

New York Times

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!