Tetszett a cikk?

Nemzeti hovatartozásuk szerint vélekednek a britek, illetve a portugálok arról, hogyan tűnhetett el Portugáliában a 4 éves brit kislány. Hasonló ügyek korábban is okoztak feszültséget az érintett országok között.

© Stiller Ákos
Keményen bírálta brit kollégáit, ezért távoznia kellett e posztjáról Goncalo Amaral portugál főfelügyelőnek, aki hónapokon keresztül vezette a nyomozást az ibériai országban eltűnt brit Madeleine McCann ügyében. A mindössze négyéves, aranyszőke kislánynak május 3-án este veszett nyoma, akkor, amikor szülei egy vacsora idejére - két kisebb ikertestvérével - magára hagyták a tengerparti Praia da Luz egyik apartmanjában.

A kezdetben egyértelműen emberrablásként kezelt esetről sorra jelennek meg a különböző, gyakran egymásnak is ellentmondó feltételezések. A kislányt többször is látni vélték például Marokkóban, Máltán, Belgiumban és Dél-Spanyolországban. Gyanúsítottakat is kihallgattak a portugál nyomozók, akik azonban egy idő után egyre biztosabban állították: Madeleine már nem él, és haláláért szülei - a 39 éves orvos házaspár, Kate és Gerry McCann - lehetnek a felelősök.

Előbb arról szóltak a hírek, hogy édesanyja nehezen bírt hiperaktív kislányával, ezért a tragikus végű estén altatót adott neki, ám a dózis halálosnak bizonyult. Az apartmanban talált nyomok alapján az is felvetődött, hogy a gyermek leesett a lépcsőn, beverte a fejét, és életét vesztette, szülei pedig eltitkolták a történteket, a holttestet eltüntették, és - velük nyaraló barátaikkal együtt - hallgatási fogadalmat tettek. Ezt a feltételezést az is erősíti, hogy egy hullakereső spániel "a halál szagát" érezte az apartmanban, amit McCannék azzal magyaráznak, hogy a háziorvos apának többször is akadt dolga halottakkal.

Szeptember elején hivatalosan is gyanúsított lett a szülőkből, akiket azonban honfitársaik többsége inkább áldozatnak tart. A brit sajtó szerint a portugál lapokban lejárató kampány indult McCannék ellen - legutóbb például azt "szimatolta ki" egy lisszaboni újság, hogy nem is Gerry az eltűnt kislány vér szerinti apja -, és ezt jórészt a rendőrség sugalmazza. Nagy-Britanniában azt is a portugál hatóságok szemére vetik, hogy megrekedtek a gyilkosságteóriánál, és valójában már nem is keresik a kislányt. Pedig egy, az eltűnt emberek felkutatására kidolgozott, a műholdas navigációs rendszer (GPS) és a DNS-vizsgálat együttes használatán alapuló rejtélyes módszerével ismertté vált dél-afrikai exrendőr a tengerparton jutott Maddie nyomaira.

Egyes hírek szerint ez azt jelentheti, hogy a gyermeket - legalábbis egy időre - a strand homokjában temették el, mások viszont úgy értelmezik a megállapítást, hogy a kicsi még az üdülőhely környékén lehet. Egy, a walesi herceg honlapjára küldött, névtelen elektronikus levél alapján nemrég az is felvetődött, hogy a McCannék szállásaként szolgáló Ocean Club egyik elbocsátott alkalmazottja rabolhatta el bosszúból a gyermeket. Amaral egyebek közt éppen azért bírálta brit rendőrkollégáit, mert hitelt adnak az ilyen e-maileknek, és szerinte csak azokon a szálakon dolgoznak, amelyeket maguk McCannék ajánlanak nekik.

Pedig a brit rendőrök komolyan együttműködnek a portugálokkal. Legalábbis erre utalnak azok a jelentések, amelyek szerint a kutyás vizsgálat az ő ötletük volt, sőt a különleges ebet is ők adták, az összes nyomszakértői vizsgálatot pedig egy birminghami laboratóriumban végezték. Ezek eredménye szerint például valóban Maddie vérét találták annak a kocsinak a csomagtartójában, amelyet McCannék a gyermek eltűnése után jó három héttel vettek bérbe, sőt állítólag az is bebizonyosodott, hogy a nyom nem valamilyen ruháról vagy játékról került az autóba. Brit szakemberek vizsgáltak egy, a hírek szerint a család volt apartmanjában talált véres lábnyomot is, igaz, lapzártánkig ez sem vitt közelebb a rejtély megoldásához.

A brit kislány eltűnésének vizsgálata korántsem az egyetlen olyan bűnügyi nyomozás, amely feszültséget kelt az érintett országok között. Mindmáig lezáratlan például egy német kamasz, Marco Weiss ügye. A 17 éves fiút április 11-én vették őrizetbe a törökországi Antaliában azzal a gyanúval, hogy molesztált egy 13 éves brit tinit. A fiú állítja, ágyba bújt ugyan a magát 15 évesnek mondó lánnyal, de nem erőszakoskodott vele, sőt igazi szex sem volt közöttük, a török hatóságok azonban nem hisznek neki. A német sajtó közben arról cikkezett, hogy a túlzsúfolt börtönben egészségtelen körülmények között fogva tartott fiú a török igazságszolgáltatás áldozata, ami fényesen bizonyítja, hogy az uniós tagságra pályázó ország nem érett a csatlakozásra. Ankara viszont éppen azzal akarja bizonyítani európai érettségét, hogy a kormány a berlini politikai nyomás ellenére sem avatkozik bele a vizsgálatba.

Nagy visszhangot kapott 2003-ban Marie Trintignant gyilkosának ügye is. A világhírű francia filmszínész, Jean-Louis Trintignant szintén színésznő lányát annak rockzenész élettársa, Bertrand Cantant megölte egy vilniusi hotelban. Franciaország kisebb diplomáciai csata árán is hiába követelte az EU-ba akkor még csak törekvő, de már NATO-tag Litvániától, hogy hazájában vonhassák felelősségre a gyilkost, végül Vilniusban volt a per. Nyolcéves börtönbüntetését - amelyet jó magaviselete miatt most készülnek megfelezni a francia hatóságok - ugyanakkor Cantant már otthon töltheti le.

Madeleine ügye a politika szintjén egyelőre nem okozott perpatvart, bár Londonban maga a kormányfő is foglalkozik vele. Gordon Brown még pénzügyminiszterként, rögtön gyermekük eltűnése után, minden segítséget megígért McCannéknek, és David Milliband külügyminiszter is többször beszélt velük. A feszültséget most csitítani látszik, hogy a portugál rendőrség egyik vezető munkatársa, Paulo Rebelo lett a nyomozás új irányítója, aki talán új lendületet ad az ügynek.

Emberei ismét házkutatást tartottak az Ocean Clubban, újra elvégeznek egy sor vizsgálatot, brit, német és holland segítséggel DNS-mintát vetetnének mindazoktól, akik McCannékkel egy időben pihentek a portugáliai nyaralóhelyen. Újra elővették az emberrablás lehetőségét is: a kislány nyomait is keresik például azok a rendőrök, akik a múlt héten egy nagyszabású akcióban őrizetbe vettek nyolcvan pedofíliával gyanúsítható személyt, és lefoglaltak 150 számítógépet Portugáliában.

Poór Csaba

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Monitor

Kereső programok

Bűnügyekben a vizsgálatot mindig annak az országnak a nyomozó hatósága vezeti, ahol a bűncselekményt elkövették, és...

Kitalálta az Apple, hogyan tudna vérnyomást mérni az Apple Watch

Kitalálta az Apple, hogyan tudna vérnyomást mérni az Apple Watch

Most a TikTok másolná le a YouTube-ot: jöhetnek a 3 perces videók

Most a TikTok másolná le a YouTube-ot: jöhetnek a 3 perces videók

Álhírt terjesztett a koronavírusról, 705 ezer forintra büntették

Álhírt terjesztett a koronavírusról, 705 ezer forintra büntették