szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Őrizetbe vették egy időre a Gripen harci repülőgépek értékesítésében is érdekelt brit BAE Systems - a legnagyobb európai hadiipari csoport - vezérigazgatóját és egy másik magas rangú vezetőjét a cégre hosszú ideje árnyékot vető korrupciós gyanú kapcsán.

Vasárnapi londoni sajtóbeszámolók szerint Mike Turner vezérigazgatót és meg nem nevezett igazgatótársát az amerikai hatóságok vették őrizetbe a texasi Houston repülőterén, majd több órás kihallgatás után elengedték őket.
   
Az amerikai hatóságok a brit lapok és a BBC egybehangzó beszámolói szerint lefoglalták a két BAE-vezető laptopját és egyéb elektronikus adathordozó készülékeiket, a náluk talált papírokról pedig másolatokat készítettek.
   
A The Sunday Telegraph által név nélkül idézett brit külügyminisztériumi forrás "meglehetősen keménynek" nevezte az amerikai hatóságok eljárását. A vezető vasárnapi konzervatív brit lap szerint az amerikai hatóságok a BAE Systems Amerikában dolgozó több vezető tisztviselőjének lakásán is házkutatásokat hajtottak végre a két brit igazgató őrizetbe vételével egy időben.
   
A BAE Systems - akkori nevén British Aerospace - két évtizede, még Margaret Thatcher konzervatív kormánya idején elnyerte a brit hadiipar eddigi legnagyobb megrendelését, egy 20 milliárd fontos (6200 milliárd forintos), elsősorban katonai gépekre szóló, összetett szaúdi szállítási és szolgáltatási szerződést, amelynek örve alatt azóta számos kapcsolódó megrendelést is kapott a brit cég. A szerződésláncolat összértéke mára megközelíti az 50 milliárd fontot. 
   
A brit sajtó azonban már négy éve értesüléseket közölt arról, hogy a BAE Systems 1989 és 2002 között több tízmillió fontot költött a rijádi udvar befolyásos tagjainak megajándékozására az üzlet megtartása érdekében. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Dagad a Gripen-botrány

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter hivatalosan amerikai titkosszolgálati adatokat kért a...

MTI Itthon

Vizsgálóbizottság a Gripen-beszerzés feltárására

Szakmai vizsgálóbizottságot hozott létre a Nemzetbiztonsági Kabinet; a most megalakított testület a Gripen-beszerzések "jogi környezetét", közbeszerzési hátterét és nemzetgazdasági hatásait vizsgálja - mondta Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter.

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak